Május 28. vasárnap, Csanád, Emil
Vendégségben „a tojásdíszítés királynőjénél”

Vendégségben „a tojásdíszítés királynőjénél”

2023. február 27. 17:32

Zsigóné Kati Kecskeméten élő nemzetközi hírű népi iparművész a művészetek nyolc ágát képviseli. A világ egyik legjobb tojásdíszítőjeként tartják számon. Európában abszolút legelsőként említi őt a szakma, továbbá érdeklődők milliói, akik televíziós műsorok, hazai és külföldi újságcikkek százaiból, valamint internetes híradások garmadájából értesültek nagyívű életpályájáról. Rajtuk kívül pedig látogatók ezrei, akik abban a különleges kiváltságban részesültek, hogy személyesen járhattak lakhelyén, élő valóságában szemügyre véve páratlan művészi értéket képviselő alkotásait: díszített tojásokat (köztük az Ország Tojását és a Beszélő Tojást), festett kazettás mennyezetet, olajfestményeket, ikonokkal díszített, festett üvegeket, népi bútorokat, hímzéseket, díszített edényeket, vázákat, kalocsai mintás falfestményeket. Ez utóbbiak közé tartozik Farkas P. József, aki hétfő délelőtt járt Zsigóné Kati otthonában. A művésznő maga által készített finom étekkel, rostos üdítővel kínálta a neves vendéget. Férjecskéje – így nevezi ugyanis hitvestársát, Zsigó Józsefet, aki közel ötven évnyi házasság után is Csodalénynek tartja őt – készséggel segédkezett a tárlat bemutatásában. Búcsúzásul pedig egy felebaráti ölelést is kapott Farkas P. József „a tojásdíszítés királynőjétől”. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
„Névtelen” jótevő ebédeltetett

„Névtelen” jótevő ebédeltetett

2023. február 27. 13:08 | Adományok

Jézus ezt mondja: „Vigyázzatok: a kegyességeteket ne az emberek előtt gyakoroljátok, hogy lássanak titeket, mert így nem kaptok jutalmat mennyei Atyátoktól. Amikor tehát adományt adsz, ne kürtöltess magad előtt, ahogyan a képmutatók teszik a zsinagógákban és az utcákon, hogy dicsérjék őket az emberek. Bizony, mondom néktek: megkapták jutalmukat. Te pedig amikor adományt adsz, ne tudja a bal kezed, mit tesz a jobb, hogy adakozásod titokban történjék; a te Atyád pedig, aki látja, ami titokban történik, megfizet neked.” Máté evangéliumának eme igeverseire alapozva fogalmazta meg adakozása mibenlétét egy önmagát megnevezni nem kívánó úr. Az anonim patrónus mindennek megfelelően rakott húsos tésztát ajánlott fel a Wojtyla Barátság Központ által gondozott közel százharminc rászorulónak. Kilétét olyannyira titokban tartotta, hogy emiatt az ebédosztáson sem óhajtott jelen lenni, csupán üzenetet hagyott a népkonyha elesettjeinek: mindenkinek kitűnő egészséget, az étel elfogyasztásához pedig nagyon jó étvágyat kívánt. A házias menüt hagyományosan kenyér és sütemény tette teljessé. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Bólyais pedagógus és családja támogatta a szegények étkeztetését

Bólyais pedagógus és családja támogatta a szegények étkeztetését

2023. február 25. 13:27 | Adományok

Kutas Tibor, a kecskeméti Bólyai János Gimnázium matematika-számítástechnika szakos tanára nevéhez számos újító, sikeres kezdeményezés kötődik munkahelyén és lakókörnyezetében egyaránt. Szakmai munkásságán túlmenően élénk figyelemmel kíséri a körülötte zajló társadalmi-gazdasági folyamatokat, a lakosságot érintő eseményeket. Izsáki lakos lévén évtizedes ismeretség fűzi a szintén izsáki kötődésű Farkas P. Józsefhez, a Wojtyla Barátság Központ alapító-igazgatójához. E barátság hozta el őt – immáron nem első alkalommal – szombaton a Wojtylába, ahol első pillanattól kezdve otthon érezte magát, mélyen egyetértve a szociális intézmény missziói célkitűzéseivel. Kutas Tibor és hitvestársa az étkezdében köszöntötte a mai napon reá bízatottakat, majd az ebédosztásban is készséggel vállaltak közreműködést. A kiváló ízvilággal jellemezhető menüt, mely nem volt más, mint lencsegulyás és dióstészta, szokás szerint kenyér és sütemény egészítette ki. A finom ebédhez – a Nagykőrösi Pünkösdi Gyülekezet jóvoltából – mézes puszedli, továbbá – Somodi Ferenc őstermelőnek köszönhetően – alma is járt a nélkülöző embereknek. A kiváló ételek elkészítése Kövecses Zsuzsanna szakácsnő érdeme. A konyhai és egyéb kiegészítő munkálatokban Fehér Tímea, Jónás Piroska, Kispatakiné Szénási Melinda, valamint Megyesi László – a Wojtyla Ház régi időktől fogva hűséges, szorgos önkéntesei – vettek részt. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Kertészkedtek a Wojtyla Ház környékén

Kertészkedtek a Wojtyla Ház környékén

2023. február 24. 12:11 | Aktivisták

Gondos munkáskezek vették kezelésbe a Wojtyla Barátság Központ közvetlen környezetét. Az órákig tartó kertészkedés, parkgondozás, virágültetés hamar megérlelte gyümölcsét. Tisztaság, frissesség, tökéletes rendezettség fogadta péntek délben az Egressy utca 5/b. előtt járókat-kelőket. Minden túlzás nélkül kijelenthető: teljes szépségében pompázik Kecskemét belvárosának eme pazar szeglete. Hála és köszönet a népkonyha gondozottjainak, valamint a Porta Egyesület önkénteseinek, akik a munkálatokban részt vettek.

Részletek
Szabó Antal februárban is segített

Szabó Antal februárban is segített

2023. február 24. 13:09 | Szegények Akadémiája

A Poli-Farbe Kft. ügyvezetőjének ebédjét ízlelhették pénteken a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai: százharminc nehézsorsú, testi-lelki értelemben egyaránt szükséget szenvedő embertársunk, akik a népkonyha támogatásának biztos tudatában indulnak el nap mint nap Kecskemét belvárosába, az Egressy utca 5/b. számú épület irányába. A rántott csirkemellet rizibizi, savanyúság, valamint kenyér és sütemény, továbbá édesség egészítette ki – utóbbi a Nagykőrösi Pünkösdi Gyülekezet felajánlásával. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Szabó Antal bibliaórát tartott

Szabó Antal bibliaórát tartott

2023. február 24. 12:41 | Szegények Akadémiája

Évek óta rendszeresen tart biblikus témájú előadásokat Szabó Antal, a bócsai Poli-Farbe festékgyár ügyvezető-tulajdonosa a Wojtyla Barátság Központban. Péntek délelőtt is ó- és újszövetségi idézetekkel, szakrális vonatkozású kérdésekkel-válaszokkal szolgált a népkonyha gondozottjainak lelki épülésére. Naamán gyógyulásának ószövetségi történetén keresztül rámutatott: Krisztus gyógyító hatalma mindenkinek rendelkezésére áll, csak keressük meg a természetben. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Reneszánsz életérzés, nagyúri elegancia – Boutique Hotel Gaia**** Kecskemét

Reneszánsz életérzés, nagyúri elegancia – Boutique Hotel Gaia**** Kecskemét

2023. február 23. 12:57

Csodálatos építészeti megoldások, mitológia és kultúra találkozása. Királyi szállás Kecskemét történelmi főutcáján. Dióhéjban így fogalmazhatnánk meg röviden, mit is jelent valójában a Boutique Hotel Gaia megjelenése a hírös város szálláskínálatában. A szálloda tulajdonosával Farkas P. József beszélgetett a komplexumhoz tartozó Macaron Kávéházban. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Az Álomjövő ízeit kóstolták a gondozottak

Az Álomjövő ízeit kóstolták a gondozottak

2023. február 23. 13:08 | Adományok

Szakterületem, a hosszú távú pénzügyi tervek, átfogó pénzügyi stratégiák kidolgozása, menedzselése, amelyek segítségével ügyfeleim megvalósíthatják kitűzött céljaikat, valamint képesek anyagi biztonságot teremteni saját maguk és környezetük számára. Mindenkinek tisztába kell lennie azzal, hogy lesznek olyan jövőbeni események, amire fel lehet, és fel kell készülni. Ügyfeleimet arra késztetem, hogy ne csak a „mának éljenek”! Ha egy család ütemezni tudja a nagyobb, éven belüli kiadásait (pl. nyaralás, beiskolázás, karácsony stb.), éppúgy ütemezhetőek a hosszútávú, 10-15 év múlva bekövetkező kiadások is. Küldetésemnek tekintem, hogy üzleti partnereimnek soha ne kelljen a pénz hiánya miatt hátrányos kimenetelű döntést meghozniuk. A nyugdíjkérdés a másik vesszőparipám. Annak ellenére, hogy ez a téma az emberek nagy részét foglalkoztatja, sajnos nagyon kevesen tesznek az ügy megnyugtató megoldásáért. Legfontosabb kérdés annak tisztázása, hogy egy becsülettel ledolgozott élet után hogyan tudjuk majd fenntartani a megszokott életszínvonalunkat. Az egészségügy aggasztó helyzete generálja tevékenységem harmadik fő kérdéskörét: mi történik akkor, ha a családból valaki váratlanul komolyan megbetegszik, vagy baleset történik, avagy miből finanszírozzuk a gyógykezelés költségeit, a kieső jövedelmünket és a többi. Ezekre a problémákra is léteznek megoldások, csak itt is „időben” kell megtenni a szükséges lépéseket! – vallja szakmai pályafutása kapcsán Csatosné Harmati Erika, aki egy háromgyermekes nyelvtanárból lett a biztosítási szakma hazai és nemzetközi szinten is elismert képviselője, Kecskemét város közéletének aktív, de mégsem „köz”-szereplője, aki nem mellesleg az Álomjövő Kft. és a Csatos és Társa Kft. vezetőjeként rangos elismerésekben is részesült. A városszerte közismert üzletasszony – férjével, Csatos Jánossal egyetemben – szívén viseli azok sorsát, akik életpályája minden erőfeszítés ellenére valamely okból kifolyólag mellékvágányra futott. Ennek egyik megnyilvánulása volt a Wojtyla Barátság Központban csütörtökön megvalósult ebédosztás is, mely a Csatos házaspár anyagi áldozatvállalása jóvoltából jöhetett létre. A jótékonysági akció keretében százharminc adag gulyásleves és túróstészta került terítékre – kenyérrel, süteménnyel, valamint – a Nagykőrösi Pünkösdi Gyülekezetnek köszönhetően – édességgel. (Fotók: Mátyus István)

Részletek