Június 17. hétfő, Alida, Laura
Thám József szeretetebédje

Thám József szeretetebédje

2024. április 12. 13:42 | Adományok

Helvécia alpolgármestereként vált igazán közismertté Thám József, aki közéleti szerepvállalása mellett vállalkozói tevékenysége okán is komoly népszerűségnek örvend az otthonául szolgáló, Kecskemét melletti településen. Balogh Károly polgármester révén ismerte meg Farkas P. Józsefet, a Wojtyla Barátság Központ alapító-igazgatóját. A szociális intézményben tett egyik korábbi személyes látogatása során úgy határozott, ő is gyarapítja a karitatív létesítmény támogatóinak népes táborát. Ennek megfelelően az Agro-Thám Kft. ügyvezetőjeként ma ismét százhúsz adag melegételt, mégpedig marhagulyást ajánlott fel a Wojtyla Ház rászorultjainak. Thám József marhahús-adományát Garaczi János Venesz-díjas mesterszakács, a lajosmizsei Tanyacsárda tulajdonosa főzte készre, aki egyúttal nagymennyiségű lekváros tejespitével is meglepte a nélkülözőket. A kiadós menüt hagyományosan kenyér és sütemény egészítette ki. A pompás étel kiosztásában Thám József és Garaczi János úgyszintén jeleskedett – lelkes önkéntesek tevékeny közreműködésével. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Keresztszentelést tartottak a Mezei utcában

Keresztszentelést tartottak a Mezei utcában

2024. április 12. 13:28

Szenteléssel ünnepelték 125. évfordulóját a Mezei utcai keresztnek. A Bencsik Magdolna által állítatott szobrot legutoljára 2005-ben a Wojtyla Közösség Ház újította fel és most Jánosi István tanácsnok kezdeményezésére az önkormányzat végeztette el a szobor renoválását, melyet pénteken délelőtt szentelt meg dr. Finta József érseki helynök. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Megnyílt! A bábu megszólal – Anna Margit (1913–1991) életmű-kiállítása a Nemzeti Galériában

Megnyílt! A bábu megszólal – Anna Margit (1913–1991) életmű-kiállítása a Nemzeti Galériában

2024. április 12. 10:39

A Magyar Nemzeti Galéria a 20. századi magyar festészet egyik kiemelkedő alakja, Anna Margit életművét mutatja be. A nagyszabású, kétszázhúsz műalkotást – festményeket és grafikákat – felvonultató tárlat minden korábbinál teljesebb képet ad a 20. század legnehezebb periódusait megélő alkotóról. A Bartók Tavasz keretében megvalósuló tárlat a művész első életmű-kiállítása. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
Porció-ék szeretetebédje

Porció-ék szeretetebédje

2024. április 11. 13:57 | Adományok

Dr. Horváth Zoltán, a húsfeldolgozásban érdekelt albertirsai székhelyű Porció-Ék Kft. ügyvezető-tulajdonosa – Kolláth Andrea, a Wojtyla Barátság Központ igazgatóhelyettese régi, kedves ismerőse – nagymennyiségű sertésmájjal szolgált a szociális-közművelődési intézmény szegényei javára. Az értékes adomány resztelt máj formájában jutott el Kecskemét nélkülözőihez, főtt burgonya köret, savanyúság, kenyér és – a Fornetti Kft. felajánlásával – sütemény kíséretében. És mi volt erre a Wojtyla-sorsközösség válasza? A hálás köszönet hangján tapsvihar – a támogatónak, valamint a népkonyha munkatársainak, önkénteseinek címezve. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
250 éve alapította Klimo György pécsi püspök az első magyarországi nyilvános könyvtárat

250 éve alapította Klimo György pécsi püspök az első magyarországi nyilvános könyvtárat

2024. április 11. 11:01

250 éve, 1774 március végén, április elején nyitotta meg a nyilvánosság számára Klimo György pécsi ordinárius (1751–1777) a püspöki könyvtárát. Ez a könyvgyűjtemény volt Magyarország első nagy nyilvános bibliotékája, amelyet társadalmi helyzetre való tekintet nélkül bárki használhatott, aki birtokában volt az olvasás és írás tudásának.

Részletek
Növekszik a katolikusok száma a világon: 1 milliárd 390 millióan vannak

Növekszik a katolikusok száma a világon: 1 milliárd 390 millióan vannak

2024. április 11. 10:46

2022-ben nőtt a megkeresztelt emberek száma világszerte, kiváltképpen Afrikában, miközben a korábbi tendenciához hasonlóan tovább csökkent a papi hivatások száma. Ezeket az adatokat a 2022-es Egyházi Statisztikai Évkönyv (Annuarium Statisticum Ecclesiae) és a Központi Egyházstatisztikai Hivatal által szerkesztett 2024-es Pápai Évkönyv (Annuario Pontificio) tartalmazza.

Részletek
Az első keresztény államról – Találkozás Kovács Bálint armenológussal

Az első keresztény államról – Találkozás Kovács Bálint armenológussal

2024. április 11. 10:12

Kovács Bálintot, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Armenológiai Tanszékének vezetőjét február 6-án díszdoktorává avatta az Örmény Állami Pedagógiai Egyetem két államfő jelenlétében. A tanszékvezetővel való beszélgetés során rácsodálkozhattunk arra, hogy egy tanártól kapott feladat hogyan vezetett olyan tudományos tevékenységhez, amely a két ország diplomáciai kapcsolatára is hatással van.

Részletek
Keresztgondozás és virágültetés a Mezei utcában

Keresztgondozás és virágültetés a Mezei utcában

2024. április 10. 11:16 | Porta Egyesület

Hosszú évekkel ezelőtt vették „gyámság” alá a Mezei utcai Krisztus-keresztet a Porta Egyesület szorgos önkéntesei. Azóta évről évre folyamatosan rendben tartják a szakrális emlék környezetét, melyet Kecskemét önkormányzata 2024 tavaszán teljesen megújított. A közhasznú szervezet aktivistái pedig április 10-én megkapálták a környező földes területet, valamint egynyári növényekkel ültették be a virágágyást.

Részletek
Virágokat ültettek a szorgos önkéntesek

Virágokat ültettek a szorgos önkéntesek

2024. április 10. 10:46 | Önkéntesek

Nyárhoz közeledve a Wojtyla Barátság Központ és a Porta Egyesület tevékeny aktivistái villámgyorsasággal elültették a Gyenes Kertészetben vásárolt egynyári növényeket, melyek virágtornyokba és ládákba helyezve egész éven át díszei lesznek az Egressy utcai szociális-közművelődési intézmény udvarának, utcafronti ablakainak. A végeredmény tíz önkéntes kitartó munkáját dicsérte. (Fotók: Kolláth Andrea)

Részletek