Június 11. vasárnap, Barnabás

A holokauszt áldozatai lettek a Wojtyla Ház épületének egykori lakói

2023. március 23. 09:35 | Wojtyla Ház

Dr. Tóth Szilárd, a Bács-Kiskun Vármegyei Levéltár munkatársa tanulmány formájában történeti visszatekintést készített nemrégiben a Wojtyla Barátság Központ épülete kapcsán. A műnek rövidesen folytatása lesz – erről számolt be csütörtökön Farkas P. József, a szociális-közművelődési intézmény alapító-igazgatója.

Részletek
A főrabbi szolgált étellel

A főrabbi szolgált étellel

2023. március 22. 12:29 | Adományok

Az alföldi régió vezető rabbija a zsidóság egyik legjelentősebb ünnepéről, a pészahról fejtette ki történeti ismeretterjesztő gondolatait a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai számára tartott szerdai előadásában. A kiemelkedő sikerrel zárult találkozó végén ebédre invitálta a szegényeket dr. Róna Tamás. A jótékonysági akció keretében mintegy százharminc adag krumplilevest és túróstésztát tálaltak fel a népkonyha elesettjeinek, a felajánló aktív közreműködésével. A házias menüt szokás szerint kenyér, sütemény és – a Nagykőrösi Pünkösdi Gyülekezet felajánlásával – mézes puszedli tette teljessé. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
„Fazékbavaló” Borotáról

„Fazékbavaló” Borotáról

2023. március 22. 10:26 | Adományok

Nagymennyiségű étkezési alapanyaggal lepte meg Kisné Tóth Renáta Borota fiatal, agilis polgármester asszonya a Wojtyla Barátság Központ sorsközösségét – immár sokadik alkalommal. A kecskeméti népkonyha és a Borota Községi Önkormányzat korábban egy festménykiállítás apropóján került kapcsolatba, melynek során a helyi születésű, de kora gyermekkorában elszármazott Anna Margit (1913-1991) festőművész néhány eredeti alkotását tárták a borotai művészetkedvelő nagyközönség elé Farkas P. József, a Wojtyla Ház alapító-igazgatója szervezésében. Az építő jellegű munkakapcsolat ekkortól vált igazán gyümölcsözővé, melynek folyományaként a község első elöljárója időről időre meglepetésekkel szolgál a kecskeméti karitatív létesítmény gondozottjai számára. Akárcsak szerdán… (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Alma adomány Frankó Jánostól

Alma adomány Frankó Jánostól

2023. március 22. 09:12 | Adományok

Frankó János, az izsáki Off-Road Bázis Kft. ügyvezető-tulajdonosa ismét kopogtatott a Wojtyla Barátság Központ ajtaján, újból értékes ajándékot hozva a népkonyha rászorulóinak. Ezúttal három láda friss almát rejtett gépkocsija. A komoly mennyiségű édes gyümölcsöt hagyományosan ebédkor osztják ki a szociális létesítmény gondozottjainak. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Japán nap a Wojtylában

Japán nap a Wojtylában

2023. március 21. 13:07 | Szegények Akadémiája

Immár második alkalommal kerül megrendezésre április 1-jén Kecskeméten a Yamato Budo Gála, a japán tradíciók és harcművészetek napja. Ennek apropóján tartott előadást Prikkel Antal, a program főszervezője a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai számára. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Ízletes ebéd a nagytemplomi hívektől

Ízletes ebéd a nagytemplomi hívektől

2023. március 21. 13:36 | Adományok

A Kecskeméti Római Katolikus Főplébánia hívőközössége újfent elérkezettnek látta az időt, hogy városunk szegényei javára szolgáljon. Ennek gyakorlati megvalósításaként ismét a nagytemplomi hívek vendégei lehettek egy ízletes ebédre a Wojtyla Barátság Központ rászorultjai, szám szerint közel százhúszan. A gondozottakat Farkas Pál, a Wojtyla Ház programszervező munkatársa köszöntötte az egyéb halaszthatatlan teendői miatt ezúttal távolmaradt dr. Finta József plébános nevében. A felajánlók töltött csirkecombbal, savanyúsággal, kenyérrel, süteménnyel, valamint – a Nagykőrösi Pünkösdi Gyülekezet jóvoltából – mézes puszedlivel örvendeztették meg a népkonyha nélkülözőit. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Áll a magyar-lengyel barátság emlékműve

Áll a magyar-lengyel barátság emlékműve

2023. március 21. 13:04

Az elmúlt héten még csak a talapzat készült el, mától pedig szinte teljes valóságában látható a Wojtyla téren a magyar-lengyel barátság emlékére készült obeliszk. A műtárgyat Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Wojtyla Barátság Központ állíttatta Farkas P. József, a népkonyha alapító-igazgatója kezdeményezésére és szervezésében. Az impozáns látványt nyújtó kompozíciót Balanyi Károly Ferenczy-díjas kecskeméti képzőművész tervezte és kivitelezte számos támogató anyagi hozzájárulása eredményeképpen. Az alkotást Sebastian Keciek, a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövete avatja fel ünnepélyes keretek között előreláthatóan május hónapban. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Király József ebédet osztott a Wojtyla Házban

Király József ebédet osztott a Wojtyla Házban

2023. március 18. 13:07 | Adományok

Immáron több mint ezerre tehető azon alkalmak száma, amikor Király József vállalkozó, önkormányzati képviselő, vezető MSZP-s politikus, lelkes civil szervező, a Kecskeméti Városszépítő Egyesület elnöke a Wojtyla Barátság Központ szegényeinek segítségére sietett. Ma eggyel többről számolhatunk be, ugyanis a hátrányos helyzetűek igaz barátja, szószólója szombaton déltájban ismét melegételt ajánlott fel a népkonyha gondozottjainak. A nemes lelkű közéleti személyiségnek köszönhetően rizseshús és savanyúság, valamint – a Nagykőrösi Pünkösdi Gyülekezet jóvoltából – mézes puszedli kerülhetett a nélkülözők böjtös asztalára. A felszolgálásban a szociális intézmény lelkes önkénteseinek jutott döntő szerep. A vasárnapi hidegcsomagok – melyek kenyeret és konzervet tartalmaztak – nem jutottak volna el a rászorultakhoz dr. Nagy Zoltán, a Phoenix Mecano Kecskemét Kft. ügyvezető igazgatója anyagi hozzájárulása nélkül.

Részletek