Július 18. csütörtök, Frigyes
Muhari Béla szeretetadománya

Muhari Béla szeretetadománya

2024. július 1. 17:23 | Adományok

A különféle mezőgazdasági erőgépeket forgalmazó kecskeméti Royal Traktor Zrt. tulajdonos-vezérigazgatója szombaton – immáron sokadik alkalommal – újból ebédlőasztalhoz hívta a Wojtyla Barátság Központ sorsközösségét. Köszöntését, jókívánságait jómaga tolmácsolta a nélkülöző embereknek, munkatársai gyűrűjében. A népkonyha „étlapján” ma egy tradicionális magyaros étel szerepelt, mégpedig gombapörkölt tésztával. Kovács Balázs, a Mokambo Étterem szakács-tulajdonosa kitartó munkálkodásának eredményeként pontban fél 12-kor kezdetét vehette az ebédosztás, teret adva a kulináris élvezeteknek. A tálalásban, mosogatásban és takarításban szorgos önkéntesek segédkeztek. A vasárnapi hidegcsomagok kiosztását Szabó László bugaci polgármester adománya tette lehetővé. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
Szabó Antal júniusban is gondoskodott az elesettekről

Szabó Antal júniusban is gondoskodott az elesettekről

2024. július 1. 17:10 | Szegények Akadémiája

A Poli-Farbe Kft. ügyvezetőjének ebédjét ízlelhették pénteken a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai: százhúsz nehézsorsú, testi-lelki értelemben egyaránt szükséget szenvedő embertársunk, akik a népkonyha támogatásának biztos tudatában indulnak el nap mint nap Kecskemét belvárosába, az Egressy utca 5/b. számú épület irányába. A remekül elkészített melegétel – rántott csirkemell rizibizivel – a Kecskeméti Csárdából érkezett. A kiváló menüt savanyúság és kenyér tette teljessé. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
Szabó Antal bibliaórát tartott

Szabó Antal bibliaórát tartott

2024. július 1. 17:09 | Szegények Akadémiája

Évek óta rendszeresen tart biblikus témájú előadásokat Szabó Antal, a bócsai Poli-Farbe festékgyár ügyvezető-tulajdonosa a Wojtyla Barátság Központban. Péntek délelőtt is ó- és újszövetségi idézetekkel, szakrális vonatkozású kérdésekkel-válaszokkal szolgált a népkonyha gondozottjainak lelki épülésére. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
Szetetetebéddel folytatta édesapja jótékonykodását dr. Svébis Márk

Szetetetebéddel folytatta édesapja jótékonykodását dr. Svébis Márk

2024. június 27. 13:22 | Adományok

Dr. Svébis Mihály a kecskeméti kórház egykori főigazgatója hajdanán osztálytársa volt a Piarista Gimnáziumban Farkas P. Józsefnek, aki jóval később, 2005-ben megalapította a Wojtyla Barátság Központot. A szociális-közművelődési intézmény azóta gyámolítja a hírös város elesettjeit mindennapi betevővel, ruhaneművel. Svébis doktor kezdettől fogva támogatta a karitatív létesítmény misszióját, egészen 2022 áprilisában bekövetkezett haláláig. Jótékonysági tevékenységét fia, az úgyszintén orvosi hivatást választó dr. Svébis Márk vitte tovább, aki legutóbb június 27-én nyújtott segítő kezet a népkonyha mintegy százhúsz főt számláló gondozotti családjának egy-egy tányér melegétel, mégpedig Marco Polo szelet és burgonyapüré formájában. A mennyei menüt savanyúság, kenyér, továbbá – Roszik Tamás dunavecsei őstermelő jóvoltából – sárgadinnye tette teljessé. (Fotók: Tódor Norbert – archív)

Részletek
Kutas Tibor és családja támogatta a szegények étkeztetését

Kutas Tibor és családja támogatta a szegények étkeztetését

2024. június 25. 16:22 | Adományok

Kutas Tibor, a kecskeméti Bólyai János Gimnázium matematika-számítástechnika szakos tanára nevéhez számos újító, sikeres kezdeményezés kötődik munkahelyén és lakókörnyezetében egyaránt. Szakmai munkásságán túlmenően élénk figyelemmel kíséri a körülötte zajló társadalmi-gazdasági folyamatokat, a lakosságot érintő eseményeket. Izsáki lakos lévén évtizedes ismeretség fűzi a szintén izsáki kötődésű Farkas P. Józsefhez, a Wojtyla Barátság Központ alapító-igazgatójához. E barátság hozta el őt – immáron nem első alkalommal – kedden a Wojtylába, ahol első pillanattól kezdve otthon érezte magát, mélyen egyetértve a szociális intézmény missziói célkitűzéseivel. Kutas Tibor és hitvestársa az étkezdében köszöntötte a mai napon reá bízatottakat, majd az ebédosztásban is készséggel vállaltak közreműködést. A kiváló ízvilággal jellemezhető menü nem volt más, mint rakott húsos tészta. A finom ebédhez kenyér, sárgabarack, sárgadinnye (utóbbi Roszik Tamás dunavecsei őstermelő ajándéka) és – a Fornetti Kft. jóvoltából – sajtos pogácsa is dukált a nélkülöző embereknek. A konyhai munkálatokat szorgos önkéntesek látták el. A holnapi hidegcsomagok, melyek ezúttal is kenyeret és konzervet tartalmaztak, Farkas Ágónak köszönhetően jutottak el a rászorultakhoz. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
Roszik Tamás dinnyét és ebédet is juttatott a szegényeknek

Roszik Tamás dinnyét és ebédet is juttatott a szegényeknek

2024. június 24. 12:50 | Adományok

Farkas Pált, a Wojtyla Barátság Központ programszervező munkatársát ősrégi barátság fűzi Roszik Tamás dunavecsei dinnyésgazdához. A kiváló kapcsolatnak köszönhetően a szerény, végtelenül nemes lelkű vállalkozó évről évre rendszerint jelentős mennyiségű sárgadinnye szállítmánnyal örvendezteti meg a Wojtyla ház gondozottjait. Ígérete szerint az év folyamán több alkalommal is segíti a szociális intézmény sorsközösségét, hogy minél több kiváló sárgadinnyét fogyasszanak a rászorultak. Jóvoltából múlt pénteken ismét nagymennyiségű friss gyümölcs érkezett a karitatív létesítmény konyhájára. Az értékes adomány szombaton, hétfőn és kedden jut(ott) el a nélkülözőkhöz. Roszik Tamás eme jótékonysági akcióját hétfőn egy százhúsz főre szóló szeretetebéd-meghívással koronázta meg. Neki köszönhetően lecsós sertésszeletet és rizs köretet fogyaszthattak Kecskemét elesettjei, kenyérrel és – a Fornetti Kft. felajánlásával – sajtos pogácsával. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
„Szedd magad” sárgabarack a szegényeknek

„Szedd magad” sárgabarack a szegényeknek

2024. június 24. 12:09 | Adományok

A Wojtyla Barátság Központ önkéntesei vasárnap délelőtt nagymennyiségű sárgabarackot szedtek a Bács-Zöldért Zrt. borbási telephelyén lévő fákról. A „Szedd magad” akció keretében kedvezményesen megvásárolt friss, mézédes gyümölcs kedd délben kerül az Egressy utcai szociális-közművelődési intézmény rászorultjainak böjtös asztalára. (Fotók: Facol Lajos)

Részletek
Ellenálló fajtákat nemesít a ZKI

Ellenálló fajtákat nemesít a ZKI

2024. június 24. 11:58

Évről-évre újabb és újabb vetőmagfajtákat állít elő a Zöldségtermesztési Kutató Intézet. Ez azért fontos, hogy a zöldségek szépek és egészségesek legyenek. A nemesítés során a legfontosabb szempont, hogy a fajták a klimatikus hatásokkal és a betegségekkel is megbirkózzanak, ezért mindig újítani kell.

Részletek