Szeptember 30. szombat, Jeromos
Bruncsák András étkeztette az ínségeseket

Bruncsák András étkeztette az ínségeseket

2023. szeptember 6. 13:07 | Adományok

Szappanos István festőművész szakkörében készültek első stúdiumaim, ő vezetett rá az alkotás örömére, kedves természete, emberi tulajdonságai, az általa sugallt pedagógiai attitűd máig hatnak munkámra. Felsőfokú tanulmányaimnál százszorta többre tartom azokat a nyarakat, amelyeket a zebegényi Szőnyi István Nyári Képzőművészeti Szabadiskola murális (freskó) osztályán tölthettem 1983 és 1994 között. A freskó osztályon végzett demonstrátori munkám már előkészítette mostani tanítási gyakorlatomat. Munkamódszerem a mai napig is a látvány, tapasztalati élmény alapján készülő akvarell, guache, a jobb vázlatokat tojástempera táblaképeken formálom újra. A zebegényi nyarakat a veránka szigeti ősz váltotta fel. 1996 óta a gemenci plein-air művésztelep állandó résztvevője vagyok. Folyamatos feltöltődést ad a környezet s a jó barátokkal való közös munka. E tapasztalatok nélkül szabadiskolai művészetpedagógiai munkám elképzelhetetlen lenne. Az oktatási rendszerre rótt terheket s az oktatás színvonalának szellemi-erkölcsi süllyedését látva a szabadiskolázásba távoztam. Jó döntés volt, jobb, mint egy főiskolai előléptetés. A Kecskeméti Képzőművészeti Szabadiskola rajz-festő osztályának tanára vagyok 1993-tól. Itt saját elképzeléseimet valósítom meg tanítványaimmal – vallott egy helyütt pályafutásáról Bruncsák András kecskeméti festőművész. Aki a festészeten túlmenően a szegények gyámolítását is kiemelt feladatának tekinti. Ennek adta – immáron nem először – tanúbizonyságát szerdán a Wojtyla Barátság Központban, ahol ebédadományával támogatta a népkonyha gondozottjainak létfenntartását, kiskaput nyitva ezzel a rászorultak visszailleszkedése előtt. A nélkülözők kolbászos-rizses lecsót, valamint kenyeret és süteményt fogyaszthattak Bruncsák András jóvoltából. A kiváló menüt a Fornetti Kft. pizzás hatszög-adománya tette teljessé. A jótékonysági akció sikeréhez Nedelkovics Dávid és Facol Lajos is jelentős mértékben hozzájárult – előbbi 30 kilogramm kápia paprika, utóbbi 2 láda szőlő felajánlásával. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Szemelvények Izsák történetéből

Szemelvények Izsák történetéből

2023. szeptember 6. 10:48 | Adományok

A Kecskemét környéki kisváros, Izsák kultúrtörténetébe nyerhetnek betekintést a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai, akik kézhez veszik azt a három kötetet, melyeket szerda délelőtt vett át a szintén izsáki származású Farkas P. József, az Egressy utcai szociális-közművelődési intézmény alapító-igazgatója. Az Izsáki Hírek Kiskönyvtára sorozatban megjelent lenyűgöző tartalmú kiadványok – melyek Izsák város története, valamint Izsáki képes kalendárium, illetve Mátyási József emlékkönyv címet viselik – a karitatív létesítmény bibliotékájában kapnak méltó elhelyezést – a Wojtyla-sorközösség legnagyobb örömére.

Részletek
Király József szeptemberben is pártfogolta a nélkülözőket

Király József szeptemberben is pártfogolta a nélkülözőket

2023. szeptember 5. 14:28 | Adományok

Immáron több mint ezerre tehető azon alkalmak száma, amikor Király József vállalkozó, önkormányzati képviselő, vezető MSZP-s politikus, lelkes civil szervező, a Kecskeméti Városszépítő Egyesület elnöke a Wojtyla Barátság Központ szegényeinek segítségére sietett. Ma eggyel többről számolhatunk be, ugyanis a hátrányos helyzetűek igaz barátja, szószólója kedden déltájban újfent melegételt ajánlott fel a népkonyha gondozottjainak. A nemes lelkű közéleti személyiségnek köszönhetően rántott csirkemell, petrezselymes burgonya köret, kenyér, sütemény, továbbá – a Fornetti Kft. jóvoltából – pizzás hatszög, valamint – Facol Lajos, a karitatív létesítmény aranykezű ezermestere felajánlásával – friss szőlő kerülhetett a szegények böjtös asztalára. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
A Lélek Hangjai – Beszélgetés az élet dolgairól a Biblia tükrében

A Lélek Hangjai – Beszélgetés az élet dolgairól a Biblia tükrében

2023. szeptember 5. 14:09 | Szegények Akadémiája

A Mai IGE című három havonta megjelenő ingyenes kiadványt százezrek olvassák rendszeresen – nem csak kis hazánkban, de a világ számos pontján, helyi nyelvre fordítva. A kis füzetecske napi felosztásban néhány soros bátorító üzeneteket tartalmaz bibliai igeversek talaján, Bob Gass ír származású brit keresztény igehirdető-író tollából. A kiskőrösi illetőségű Keresztyén Média UCB Hungary Alapítványtól térítésmentesen megrendelhető kiadványból, illetve társlapjaiból keddenként Tódor Norbert, a Wojtyla Barátság Központ munkatársa olvas fel szemelvényeket egy-egy tárgykör kapcsán, majd a népkonyha érdeklődő gondozottjai társaságában személyes gondolatokat fűz az elhangzottakhoz, szabad teret engedve a kötetlen véleménynyilvánításnak. Szeptember 9-én igencsak sokakat foglakoztató téma került terítékre a Mai Forrás Magazinból: „Isten kezében”, „Feltétel nélkül bízni” – Földiné Ádámkó Eszter története 2 részben. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Szőlő Facol Lajostól

Szőlő Facol Lajostól

2023. szeptember 5. 14:18 | Adományok

Facol Lajos, a Wojtyla Barátság Központ kivételes műszaki érzékkel megáldott ezermester önkéntese nagymennyiségű szőlővel ajándékozta meg a népkonyha gondozottjait. Sőt mi több, a két láda vitamindús édes gyümölcs helyszínre szállítását is magára vállalta a kiváló szakember. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
A Láng Autó kecskeméti csapatának ételadományát ízlelték a wojtylások

A Láng Autó kecskeméti csapatának ételadományát ízlelték a wojtylások

2023. szeptember 4. 13:02 | Adományok

A Láng Kereskedelmi Kft. kecskeméti csapata 2016 januárjában csatlakozott a Wojtyla Barátság Központ támogatóinak sorába. Ma pedig újabb ebédmeghívással járt a népkonyha sorsközösségének kedvében Varga Viktor telephelyvezető, ugyanis munkatársi közösségük ismét „összedobott” egy ebédre valót a szociális intézmény százhúsz gondozottja számára. Szokás szerint fél 12-kor kezdetét vette az ebédosztás – kivételesen Varga Viktor távollétében. Ezúttal rakott kelkáposztát szolgáltak fel a szociális intézmény munkatársai, önkéntesei – kenyérrel, süteménnyel és – a Fornetti Kft. jóvoltából – pizzás hatszöggel. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Ebédadomány a húsnagyker jóvoltából

Ebédadomány a húsnagyker jóvoltából

2023. szeptember 4. 12:35 | Adományok

A Vacsi Kft. ügyvezetői – nevezetesen Zahorecz Jánosné, Németh Csaba és Szász Donát Szilárd – minden hónapban tíz kilogramm szárazkolbásszal lepik meg a népkonyha nehézsorsú ellátottjait. Időközönként ebédmeghívással is kiegészítik nagylelkűségük eme gyümölcsét. Szombaton ismét nekik – valamint a legendás főzőpárosnak, Domján Balázsnak és Nagy Ervinnek – köszönhetően terítettek meg a szociális intézmény ebédlőjében, ahol százhúsz rászorult lakhatott jól egy-egy tányérnyi kolbászos bablevessel. A menüt szokás szerint kenyér és sütemény tette teljessé. A kiosztásban lelkes önkéntesek nyújtottak hathatós segítséget. A vasárnapi hidegcsomagok Gulyás János, a Bács-Zöldért Zrt. tulajdonos-kereskedelmi igazgatója jóvoltából jutott el a nélkülözőkhöz. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
Cornelia és a Vidám Törzsasztal szeptemberben is gondoskodott a nélkülözőkről

Cornelia és a Vidám Törzsasztal szeptemberben is gondoskodott a nélkülözőkről

2023. szeptember 1. 12:16 | Adományok

Cornelia Rückriegel német anyanyelvű írónő, valamint Facol Lajos, a Vidám Törzsasztal Társaságának képviselője legutóbb augusztusban vendégelte meg a Wojtyla népkonyha sorsközösségét. Pénteken mindketten régi ismerősként köszöntötték újra a rászorultakat, annál is inkább, mert rendszerint együtt jelennek meg az étkezdében, havi rendszerességgel. Imádságot és asztali áldást követően százhúsz adag milánói spagettit szolgáltak fel a nélkülözőknek a szociális intézmény étkezdéjében, kenyér és sütemény kíséretében. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Wojtyla Akadémia: Mérgező gombák az erdőben

Wojtyla Akadémia: Mérgező gombák az erdőben

2023. augusztus 31. 11:52 | Szegények Akadémiája

Horváth Lászlóné Terike, a Kecskeméti Gombász- és Gyógynövényklub vezetője közreműködésével erősen- és kevésbé mérgező gombafajták között „válogathattak” a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai. A csütörtök délelőtti diavetítés alkalmával a népkonyha szegényei közelebbről is megismerhették például a galócákat, a susulykákat. Mint kiderült, a gyilkos galóca a mérgezésből adódó halálesetek 90%-áért felelős. Egy alfa-amanitin nevű peptiddel fejti ki végzetes hatását. Ez olyan amatoxin, amely súlyos máj- és veseelégtelenséget okoz – hangzott el sok más – szó szerint életbevágó fontosságú tudnivaló mellett a Wojtyla Ház dísztermében. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
Szeretetebéd Slonszki Attila és családja támogatásával

Szeretetebéd Slonszki Attila és családja támogatásával

2023. augusztus 31. 12:28 | Adományok

A kecskeméti székhelyű Plan Zrt. ügyvezető igazgatója, a Gépész Holding igazgatósági tagja, a Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara kereskedelmi alelnöke, valamint legközvetlenebb hozzátartozói évek óta hűséges támogatói a Wojtyla Barátság Központnak. Nemes szándékukat, nagylelkűségüket csütörtökön is kifejezték, amikor Slonszki úr délidőben mintegy százhúsz adag burgonyafőzeléket és csirkecomb-pörköltet szolgált fel a népkonyha ebédlőjében. Az ízekben gazdag, házias menühöz kenyér és sütemény is dukált a rászorultaknak. Az épületgépészeti árucikkek, berendezések kis- és nagykereskedelmével foglalkozó vállalkozás első embere mindemellett egy fényképet is bemutatott, mely Szent II. János Pál pápa egyik szobrát ábrázolja, melyet Róma külvárosában fotózott, amikor nemrégiben arra vezetett útja. Előzetesen Borisz atya mondta el biblikus gondolatait. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek