December 1. csütörtök, Elza
Miért vannak évszakok?

Miért vannak évszakok?

2022. október 27. 13:24 | Szegények Akadémiája

Szűcs László, a Kecskeméti Planetárium igazgatója szeptemberi bemutatóját követően ma ismét előadást tartott a Wojtyla Barátság Központban. A Wojtyla Akadémia legújabb programja keretében elmondta a gondozottaknak, miért alakultak ki évszakok a Földön. Mint kiderült, az évszakok kialakulásának oka a Föld Nap körüli keringése és a földtengely ferdesége, amely a keringés folyamán nem változik. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Krémesek a lajosmizsei KissCuki felajánlásával

Krémesek a lajosmizsei KissCuki felajánlásával

2022. október 27. 13:15 | Adományok

Családi vállalkozásunk 1995-ben alakult. Napjainkban már gyermekeink is részt vállalnak a munkában, tanulmányaik mellett. Zoli a fagylalt iránt elhivatott, ezen a területen szeretné képezni magát. Dani a csokoládé, bonbon és kávé vonalon jeleskedik. Sikereink elérésében elhivatott munkavégzésükkel kedves kollégáink is jelentős részt vállalnak. Mindennek köszönhetően cukrászdánk országos ismeretséget tudhat magáénak – mutatta be dióhéjban családi vállalkozásukat, a lajosmizsei KissCuki tradicionális cukrászdát Kiss Zoltán mestercukrász és Kisjuhász Gabriella üzletvezető, amikor csütörtök délelőtt 54 darab krémest adtak át Mátyus Istvánnak, a népkonyha önkéntesének. Az édes finomság a csütörtöki ebédosztás előtt jutott el a szociális intézmény gondozottjaihoz. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
„Portás” takarítás és virágültetés halottak napja előtt

„Portás” takarítás és virágültetés halottak napja előtt

2022. október 26. 14:25 | Porta Egyesület

A Porta Egyesület és a Wojtyla Ház önkéntesei egész nyáron gondozták a város négy keresztjének környékét: a fákat és a virágokat hetente locsolták, a gyomnövényeket kikapálták. Az ősz beköszöntével, most halottak napja előtt az egyesület önkéntesei ismét felkeresték a Mercédesz körforgalomnál található, a Kurucz téri, Mezei utcai és a Kinizsi utca-Belső Szegedi út sarkán lévő szakrális emlék környékét. Virágot vittek a keresztekhez, meglocsolták a virágládák növényeit és mécsest gyújtottak. A Szentháromság temetőben Révész István tábori lelkész sírját az egyesület kezdeményezésére készítette el Borsos István kőfaragó mester néhány éve. Azóta is gondozzák, locsolják Kecskemét híres plébánosának síremlékét. Legutoljára ott takarítottak, locsoltak és mécsest gyújtottak a tanyasi iskolák áldozatos létrehozójának sírjánál. 25-én a Mezei utcai kereszthez várják a hátrányos helyzetű városrész lakóit a projekt záró rendezvényére. 8 órakor fotókiállítás nyílik az új közösségi házban a Porta Egyesület miniprojektjének eseményfotóiból. Azután szemétszedés, faültetés és a Mezei utcai kereszt melletti virágládák beültetése következik. Befejezésül pedig a téren felállított sátorban megjutalmazzák a programban legtöbbet munkálkodó önkénteseket. A program értékelése és a jutalmazás után szendvicsekkel és üdítővel vendégelik meg a résztvevőket a téren felállított sátorban. (Fotók: Farkasné Pásztor Jolán)

Részletek
Dr. Temesváry Béla vendégelte meg a szegényeket

Dr. Temesváry Béla vendégelte meg a szegényeket

2022. október 26. 13:26 | Adományok

A kecskeméti kórház immáron negyvenkettedik esztendeje praktizáló szülész-nőgyógyász, andrológus osztályvezető-helyettes főorvosa hívta ebédlőasztalhoz szerda délben a Wojtyla Barátság Központ nélkülözőit. A szociális intézmény étkezdéjében személyesen köszöntötte az elesetteket, egyúttal jó étvágyat kívánt a kiváló menühöz, mely nem volt más, mint raguleves, valamint kenyér, sütemény és – Borbély István solti „tüzépes” vállalkozó jóvoltából – főtt csemegekukorica. A neves orvos specialista ígérte: idén ugyan nem állt módjában, de jövőre ismét tart ismeretterjesztő előadást a népkonyha elesettjei számára. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Rántott húsok a Hírös Grilltől

Rántott húsok a Hírös Grilltől

2022. október 25. 14:35 | Adományok

Kiss Vivien, a Hírös Grill Étterem üzemeltetője és párja Zsákai Viktor, a vendéglátóhely tulajdonosa jó ideje havi rendszerességgel ajánl fel melegételt a Wojtyla Barátság Központ szegényeinek. Bőkezűségük mit sem változott a hosszú évek során. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy kedd délben úgyszintén nagymennyiségű rántott csirkemellet és combot küldtek széchenyivárosi vendéglőjükből a népkonyha elesettjeinek, összesen százhúsz adagot. A rizibizi és petrezselymes burgonya köretet ugyancsak bőven mérték, így végképp nem maradt éhen senki a szociális intézmény környékén. Az első osztályú menüt hagyományosan kenyér és sütemény, valamint ezúttal főtt kukorica egészítette ki. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Schindler János támogatta az ebédosztást – októberben másodszor

Schindler János támogatta az ebédosztást – októberben másodszor

2022. október 24. 13:06 | Adományok

A Wojtyla Barátság Központ támogatói szokás szerint jócskán kitesznek magukért. Így nem lenne csoda, ha a népkonyha szegényei a hétfői menüt is jó ideig emlegetnék. A mai étek – Marco Polo-szelet és burgonyapüré – gazdag ízvilága ugyanis minden bizonnyal hosszú időre rabul ejti emlékezetüket. Schindler János vállalkozó, Kecel korábbi polgármestere újfent megérdemel minden elismerést! Annál is inkább, mert régi barátja, támogatója a Wojtyla sorsközösségnek. Az ízletes ebédet kenyér, Fornetti-sütemény, Túró Rudi és főtt kukorica egészítette ki. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Székelykáposzta rotyogott az udvari bográcsban

Székelykáposzta rotyogott az udvari bográcsban

2022. október 22. 12:32 | Adományok

Kisjuhász Hajnalka és családja 2020 tavasza óta több ízben nyújtotta ölelő karjait a Wojtyla Barátság Központ szegényei felé. Alapanyagokkal – savanyú káposztával és hússal –, szakácstudományukkal, no meg sok-sok jó szóval szolgálták a népkonyha sorsközösségének testi-lelki felemelkedését. A kedves lajosmizsei család azóta is szívén viseli a wojtylások sorsát, ennek megfelelően nemrégiben ismét elhatározták, újból visszatérnek a szociális intézménybe, hogy a jól bevált menüvel, székelykáposztával járjanak az elesettek kedvébe – egyéb elfoglaltságaik okán ezúttal csak messzi távolból. Az általuk biztosított kiváló minőségű hozzávalókat Dudás Tamás önkéntes szakács főzte készre a karitatív létesítmény udvari bográcsában. A vasárnapi hidegcsomagok nem juthattak volna el a rászorultakhoz a Hajósi Polgármesteri Hivatal – és legfőképpen Estók Mihályné Szalczer Erzsébet polgármester asszony – támogatása nélkül. (Fotók: Kolláth Andrea)

Részletek
Híres kecskemétiek a Wojtyla Házban

Híres kecskemétiek a Wojtyla Házban

2022. október 21. 13:45

Bahget Iskander Kossuth-díjas arab származású magyar fotóművész és dr. Bocskov Petrov Jordán, a kecskeméti illetőségű Bolgár Települési Nemzetiségi Önkormányzat elnökhelyettese tette tiszteletét ma délben a Wojtyla Barátság Központban. A neves vendégeket Farkas P. József, a népkonyha alapító-igazgatója fogadta, aki ezt követően beszámolt a szociális-közművelődési intézmény 2022. évi missziói programjának eredményeiről. (Fotó: Mátyus István)

Részletek
Helvécia polgármestere támogatta a szegényeket

Helvécia polgármestere támogatta a szegényeket

2022. október 21. 13:44 | Adományok

Balogh Károly Helvécia polgármestere volt pénteken a Wojtyla Barátság Központ vendége, egyúttal támogatója. A nagyközség első embere – aki ezúttal Thám József alpolgármester társaságában érkezett a szociális intézménybe – számos alkalommal pártfogolta már magánemberként a Wojtyla-sorsközösséget. Igazán pazar kulináris élménnyel lehettek ma gazdagabbak a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai, ugyanis a település elöljárója százhúsz adag marhapörkölttel és főtt burgonyával kedveskedett Kecskemét elesettjeinek. A rendkívül ízletes menüt szokás szerint kenyér és sütemény tette teljessé. Thám József marhahús-adományát Garaczi János Venesz-díjas mesterszakács, a lajosmizsei Tanyacsárda tulajdonosa főzte készre, aki egyúttal nagymennyiségű tejespitével is meglepte a nélkülözőket. A pompás étel kiosztásában a két településvezető úgyszintén jeleskedett – lelkes önkéntesek tevékeny közreműködésével. (Fotók: Mátyus István)

Részletek