Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2010. november 30. 13:53

Halászlé a Csábi család receptje alapján

Halászlé a Csábi család receptje alapján
Mi is került a karácsonyi asztalra nagyszüleink idején? Elsősorban egész kenyér, sőt néhol kalács is. Az almának karácsonykor sokféle mágikus szerepet tulajdonítottak. Almával jósoltak a lányok Luca-naptól fogva; almáról mosakodtak szépség- és egészségvarázsló célzattal. Almáról itatták a jószágot is hasonló meggondolással. Bácsalmás környékén a családfő egy almát annyi felé vágott, ahány családtag volt, s mindenki kapott belőle, hogy összetartson a család: ha valaki eltévedne, a közösen evett almára visszagondolva hazataláljon.

A karácsonyi dióevés szinte az egész nyelvterületen ismert. Az egészséges dió egészséget, a rossz dió betegséget jósolt. A karácsonykor fogyasztott hüvelyesek, sült tök és újabban a hal a következő év pénzbőségét kellett hogy biztosítsák.
A Luca-napkor elkezdett eljárásoknak (pl. lucaág, almával jóslás, lucacédula, lucabúza) ilyenkor volt a beteljesedési idejük.  Az éjféli misére menet a zsebükben kukoricát, tökmagot, kölest vittek a göcseji lányok, s a szenteltvíztartóba dobták, hogy amennyi az elszórt mag, annyi kérőjük legyen majd, és olyan gyorsan jöjjenek, mint ahogyan beledobálták. A karácsony mai, közismert jelképe, a feldíszített fenyő, a karácsonyfa ebben a formájában újabb keletű szokás. Az eddigi kutatások a karácsonyfa-állítást protestáns, német eredetűnek tartják, mely hazánkban a Bécsi Udvar közvetítésével először az arisztokrácia, majd a városi polgárság, a falusi értelmiség, végül a parasztság körében terjedt el. A karácsonyfadísz korábban az alma, dió, házilag készített sütemények, mézeskalács volt. Az 1880-as években jelent meg az üvegdísz. December 25. a család ünnepe volt a hagyományos magyar paraszti életben is. Mint minden nagy ünnep, munkatilalommal járt. Csak a legszükségesebb munkát végezték el. Tilos volt e napon a kölcsönkérés, kölcsönadás is, mert kivinné a házból a szerencsét.December 26-án jártak a dunántúli regölők. A gazdának minden jót kívántak, a leányokat, legényeket összeénekelték. Erdélyben, Udvarhely megyében az ifjú házasokat regélték meg bőségvarázsló, jókívánságmondó versekkel.

Gyermekként és felnőttként is minden évben nagyon vártam a karácsonyt. A feldíszítet fa, az égő gyertyák, a fahéj-, vanília-, narancs- és mézillat emlékfoszlányai keverednek a felnőttkori karácsonyok képeivel.

24-én este az egész család összegyűlik a nagybátyámék házában, éppúgy, mint régen. Kóstolják meg Önök is a mi halászlénket!

 

  Bajai halászlé- ahogy a nagybátyám csinálja Szenteste

 

Hozzávalók:

3 kgponty

3 nagy fej hagyma

3 evőkanál paradicsomlé

3 evőkanál törött paprika

3 db halászlékocka

1 kávéskanál kurkuma

4-5 db cseresznyepaprika

 

Elkészítés módja:

A 3 kg pontyot megtisztítunk, tisztítás után a kopoltyúlemezeket eltávolítjuk. A fejét úgy vágjuk le, hogy 1 ujjnyi gallért hagyunk rajta. Ezután a fejet hosszában kettévágjuk és eltávolítjuk belőle az örlőfogat („ méregfogat „.) A halat beírdaljuk ( 6-8 mm ), majd  2 ujjnyi szeletekre összevágjuk, és besózzuk. Ezt követően 3-4 órát hűtőben állni hagyjuk.

Közben 3 nagy fej vöröshagymát megtisztítunk, és apró kockákra összevágunk. A bogrács aljára a kockázott hagymát szétterítjük, erre rátesszük a félbevágott fejeket, majd a hal többi részét, legfelülre a halfarkakat. A bográcsban lévő alapanyagokra 3 kanál paradicsomlét locsolunk, végül  rámérünk 3,6 l vizet és magas tűzön forralni kezdjük. Amikor a habját elforrta, 3 púpos evőkanál törött házi paprikát, 1 kávéskanál kurkumát szórunk szét a forrásban lévő halászlébe, és ekkor tesszük bele a 3 db halászlékockát is. Forrástól számítva a bográcsot időnként pörgetve, zubogó forrásmód mellett 30-35 percig főzzük. Kóstoljuk, és tengeri sóval ízesítjük.

A félrerakott belsőséget ( tej, ikra  ) a főzés befejezése előtt 5-7 perccel tesszük a forrásba lévő lébe, valamint ekkor adhatjuk hozzá ízlés szerint  a cseresznye paprikákat is.

A bográcsból a halszeleteket lapos szűrőkanállal tálra szedjük. A leszűrt hagymát a főtt hal mellé tesszük, de ízlés szerint akár a  lébe is rakhatjuk.

Személyenként 10 – 12 dkg álomdiéta tésztát sós, olajos vízben ropogósra kifőzünk, erre szűrjük rá a levet.

.

Kövessen minket a Facebookon is!