Július 16. kedd, Valter
Hírek, események 2010. december 3. 19:33

A Szent Koronára esküdtek a világi vezetők Kalocsán

Képgaléria
A Bács-Kiskun megyei önkormányzat tagjai, a megye településeinek polgármesterei, a választott világi vezetők újították meg esküjüket a kalocsai Székesegyházban Bábel Balázs a Kalocsa-kecskeméti Főegyházmegye érseke és a Kalocsán őrzött Szent Korona másolata előtt. A megyei politikusok szent esküt tettek arra, hogy minden igyekezetükkel a polgárok javát szolgálják, az Alkotmányt és az Alkotmányos jogszabályokat megtartják, munkájuk során pártatlanul, és lelkiismeretesen járnak el. A kalocsai Székesegyházban megismételt szent esküt Kovács Antal, Csátalja polgármestere javaslatával egyetértve a megyei önkormányzat kezdeményezte.

Bábel Balázs hazánkért és társadalmi életünk elöljáróiért ajánlotta a péntek délutáni szentmisét. Egyben emlékeztetett arra, hogy Magyarországon új Alkotmány van készülőben, az új idők jeleként.

- Örömmel vettem tudomásul, hogy a Szent Koronára való utalás benne lesz az Alkotmányban – hangsúlyozta az érsek úr. Hiszen a Szent Korona mindig is a magyar államiság jelképe volt, mely végigkísérte a magyar történelmet napjainkig.

A magyar Szent Korona Európa egyik legrégebben használt és a mai napig épségben megmaradt koronája. Nem csak a magyar államiság jelképe, hanem a magyar történelmi egyház folytonosságára is utal, hiszen II. Szilveszter pápa küldte Asztrik érsek révén Szent István koronázására. István király a Szent Korona képében fölajánlotta Magyarországot Szűz Máriának. A Szent Korona-tan szerint ezzel elindította azt a folyamatot, amelynek során a magyar koronázási ékszer egyben az államiság jelképe is lett.

A társadalmunk világi vezetői által most Kalocsán tett szent fogadalom az érsek úr által celebrált szentmisén ezt a hitelességet erősítette.  

                                                                                                                               N.N.M.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Adományok Wojtyla Ház