Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2010. december 14. 19:31

TÁJÉKOZTATÁS PIROTECHNIKAI TERMÉKEKKEL KAPCSOLATOS SZABÁLYOKRÓL ÉS AZ AZOKHOZ KAPCSOLÓDÓ SZABÁLYSÉRTÉSRŐL

TÁJÉKOZTATÁS PIROTECHNIKAI TERMÉKEKKEL KAPCSOLATOS SZABÁLYOKRÓL ÉS AZ AZOKHOZ KAPCSOLÓDÓ SZABÁLYSÉRTÉSRŐL
A polgári célú pirotechnikai tevékenységek felügyeletéről szóló 155/2003. (X. 1.) Kormányrendelet az I. és II. pirotechnikai osztályba sorolt termékek hatósági engedély nélküli vásárlását, birtoklását és felhasználását teszi lehetővé magánszemélyek részére.

Az I. pirotechnikai osztálybasorolt termékeket az ún. játékos pirotechnikai termékeket(pl.: tortagyertya, recsegő, lepke, durranó-borsó) a 14. életévüket betöltött személyek egész évben engedély nélkül megvásárolhatják, birtokolhatják, illetve egy időben összesen 1 kgbruttó tömegig tárolhatják, és a használati utasításban meghatározottak szerint felhasználhatják. A 14. életévét be nem töltött személy csak nagykorú személy felügyelete mellett használhat fel játékos pirotechnikai terméket. 

A nagyobb hatóanyag-tartalmúII. pirotechnikai osztálybatartozó ún. kis tűzijáték termékeket(pl.: római gyertya, tűzforgó, röppentyű, vulkán, vezetőpálcás rakéta, szikraszökőkút, ) nagykorú személyek december 28-31.között engedély nélkül megvásárolhatják, birtokolhatják, illetve egy időben összesen 3 kgbruttó tömegig tárolhatják, és a használati utasításban meghatározottak szerint december 31-én 18 órától január 1-én 06 óráig felhasználhatják.

Közintézményben, középületben, sportlétesítményben, egyházi intézményben, védett természeti területen és C tűzveszélyességi osztályba tartozó helyen kizárólag pirotechnikus irányításával használható fel mindkét kategóriába tartozó termék. Mindkét pirotechnikai osztályra egyaránt vonatkozik, hogy tömegközlekedési eszközön használatuk tilos, ott a szállításuk is csak zárt csomagolásban történhet.

Bármely pirotechnikai osztályba tartozó petárda vásárlása, birtoklása, tárolása és felhasználása egész évben TILOS!Petárdának minősülnek a lőpor vagy fémpor tartalmú durranótöltettel ellátott, gyújtószállal vagy dörzsfejjel és késleltetővel szerelt, nem fémköpenyes, az esetleges fényhatás mellett elsődlegesen hanghatást keltő pirotechnikai termékek, illetve azoknak telepet alkotó változatai.

 A hibás vagy lejárt szavatosságú játékos pirotechnikai terméket a vevő köteles a vásárlás helyére visszaszállítani. A fel nem használt hibás vagy lejárt szavatosságú, továbbá a vevő által visszaadott kis tűzijáték terméket a forgalmazónak január 5-ig vissza kell szállítani. A forgalmazó az I. és II. pirotechnikai osztályba tartozó termékeket is köteles térítés

 

nélkül visszavenni. A forgalmazó köteles a vásárlókat a térítésmentes visszavétel lehetőségéről jól látható helyen írásban tájékoztatni.

Honnan vásároljunk pirotechnikai terméket és miből állapíthatjuk meg, hogy az I., vagy II. pirotechnikai osztályba tartozik?

  • Pirotechnikai termék forgalmazására kizárólag az a gazdálkodó szervezet jogosult, amely erre a tevékenységre a forgalmazás helye szerint illetékes megyei rendőr-főkapitányságtól engedélyt kapott, vagy a játékos pirotechnikai termék forgalmazását a tevékenység megkezdése előtt legalább tizenöt munkanappal bejelentette a forgalmazás (az üzlet működési) helye szerint illetékes rendőrkapitányságon. Magánszemély tehát az ország területén jogszerűen ilyen szervezetektől vásárolhatja meg a termékeket.
  • Felhívjuk a tisztelt polgárok figyelmét, hogy vásáron és piacon az I. osztályba tartozó pirotechnikai termék csak működési engedéllyel rendelkező üzletben forgalmazható, a II. osztályba tartozó pirotechnikai termék még működési engedéllyel rendelkező üzletben sem hozható forgalomba.

A pirotechnikai termékek legális helyről történő beszerzése garanciát jelent azok biztonságos működésére, a visszavételezésre, illetve arra, hogy a vásárló szakembertől kap információt a biztonságos elműködtetésre vonatkozóan.

Az 1999. évi LXIX törvénya szabálysértésekről szabályozza a

Polgári felhasználású robbanóanyagokkal és pirotechnikai termékekkel kapcsolatos szabálysértéseket

140. § (1) Aki a polgári felhasználású robbanóanyagok előállítására, forgalmára, tárolására, szállítására, felhasználására és megsemmisítésére vonatkozó előírásokat megszegi, továbbá robbanó anyagot vagy robbanószerkezetet talál, vagy annak hollétéről tudomást szerez, és ezt a tényt haladéktalanul a legközelebbi települési önkormányzat jegyzőjének vagy a rendőrségnek nem jelenti be, illetve engedély nélkül pirotechnikai tevékenységet végez,

százezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

(2) Aki a pirotechnikai termékek előállítására, forgalmára, tárolására, szállítására, felhasználására, megsemmisítésére, birtoklására vonatkozó előírásokat megszegi,

ötvenezerforintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

(3) Az (l)-(2) bekezdésben meghatározott szabálysértés miatt az eljárás a rendőrség, a bányafelügyelet, illetőleg a munkavédelmi hatóság és a munkaügyi hatóság hatáskörébe tartozik.

(4) Azt a pirotechnikai terméket, amelyre az (1)-(2) bekezdésben meghatározott szabálysértést elkövették, el kell kobozni.

Kövessen minket a Facebookon is!