Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2010. december 15. 13:34

Kiegyensúlyozott kapcsolat az egyházakkal

Kiegyensúlyozott kapcsolat az egyházakkal
Példaértékű együttműködés alakult ki Kecskeméten a város vezetői és az egyházak képviselői között. A közös gondolkodás számos területre kiterjed. Ezekről beszélgettünk dr. Zombor Gábor polgármesterrel. - Hogyan jellemezné az egyházak és a kecskeméti önkormányzat kapcsolatát? - Kiegyensúlyozottnak és a kölcsönösség elvén alapulónak. A város életében a vallásnak, az egymás mellett működő egyházaknak mindig is fontos szerepük volt, és ez a rendszerváltást követően egyre erősödött. Megjelentek a keresztényi szellemiségben működő civilszervezetek is. A legkülönbözőbb területeken számíthatunk egymás támogatására, ilyen a kultúra, az oktatás vagy akár a szociális jellegű feladatok ellátása.

 

- Kétségtelen, hogy e területek mindegyikében látunk olyan példákat, amelyek országosan is követendők lehetnek. Mi ennek az oka?

- Talán az, hogy felismertük, egymást segítve többet érhetünk el. Kezdjük az oktatással: Kecskeméten az egyházi iskolák iránt nagy az igény, a beiskolázásnál például jellemző, hogy a gyerekek 20 százalékát egyházi iskolába íratják. Így nem kérdéses számunka, hogy az egyházzal e területen elengedhetetlen az együttműködés. Amikor tavaly kérés érkezett a főegyházmegye részéről, hogy átvennék működtetésre a Teleki utcai óvodát, akkor a közgyűlés ezt meg is szavazta. Ugyanígy került át a főegyházmegyéhez korábban a Szent Imre Általános Iskola. Ami a kultúrát illeti: ma már a különböző városi eseményekben az egyházak és a kapcsolódó civilszervezetek nem csak a vallási ünnepeken vesznek részt. Hozzájárulnak a kulturális paletta színesítéséhez. Fontos, hogy - az összetartozás és a tolerancia üzenetét hordozva - az ökumenikus áldás hozzá tartozik a rendezvényeinkhez. Ezen kívül, szociális területen is vannak pozitív példák. Ilyen a katolikus egyház által működtetett RÉV, amely jelentős segítséget nyújt a szenvedélybetegek gondozásában és a megelőzésben egyaránt. Működését lehetőségeinkhez mérten anyagilag támogatjuk.

- Más önkormányzati forrásokra is számíthatnak az itt működő egyházak?

- Igen, évek óta létezik egy, a költségvetésben elkülönített keret, amelyre az egyházak pályázhatnak. E forrásokkal döntően felújításokra, infrastrukturális fejlesztésre használhatják fel. Ez a keret az elmúlt években emelkedett. Míg 2007-ben csak 12 millió forintot tudtunk elkülöníteni, az idén már összesen 25 millió forintra lehetett pályázni. Így 2010-ben támogatni tudtuk a Római-Katolikus Főplébánia, a Kalocsa-Kecskeméti Főszékesegyház Érseki Hivatala, a Szentháromság Plébánia,  a Hetényegyházi Plébánia, a Szent Miklós Templomigazgatóság, a Szentcsalád Plébánia, a Kecskeméti Református Egyházközség, a Méntelek-Hetényegyháza Református Társegyházközség, az Evangélikus Egyházközség, a Görög Katolikus Szervezőlelkészség, és a Zsidó Hitközség pályázatát egyaránt.

- Milyen szerepet szánnak az egyházaknak a város életében az elkövetkező években?

- Tovább akarjuk erősíteni az együttműködést. Ezt jelzi, hogy az Oktatási, Kulturális és Egyházügyi Bizottságon belül egyházügyi munkacsoport jött létre, amelynek – Mák Kornél alpolgármester úrhoz hasonlóan – szintén feladata a folyamatos kapcsolattartás az egyházakkal.

- Közeledik a karácsony, a szilveszter, önnél mivel telnek az év utolsó napjai?

- Családi és baráti körben, együtt ünnepelünk. Az olvasóknak is azt kívánom, hogy békében, szeretetben és a jövőbe vetett hittel zárják az esztendőt. Bábel Balázs érsek úrnak pedig további jó egészséget, nemes feladatához erőt és kitartást kívánok!      

Kövessen minket a Facebookon is!