Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2010. december 17. 09:33

Egy kicsi falu nagy sikerei

Képgaléria
Egy kicsi falu nagy sikerei
A bátor kezdeményezések és a szorgalmas munka remek példája Csengőd fejlődése. Hiszen ez a 2400 lakosú Bács-Kiskun megyei település már az ezredfordulón teljes körű infrastruktúrával dicsekedhetett. A víz- és gázvezetékek mellett kiépült a falu szennyvízcsatorna-hálózata és minden utcája szilárd burkolatot kapott. Gondozott fasorok, parkok, szépen karbantartott középületek… - Aki Csengődön körbetekint, elismerően állapíthatja meg, hogy a település vezetői itt gondos gazda módjára ügyelnek mindenre. És talán azon csodálkozhatunk el legkevésbé, hogy az októberi választáson immár ötödik alkalommal szavaztak bizalmat polgármesterüknek, Baltás Istvánnak a csengődiek.

 

- Még 1998-ban elhatároztuk a szomszédos Akasztó és Tabdi településekkel, hogy összefogva állami támogatásra pályázunk a szennyvízcsatorna-rendszer kiépítéséhez – nyilatkozta kiadványunknak Baltás István. - Egy 2,2 milliárd forintos beruházás volt ez akkoriban, amihez a lakosság 92 százaléka szinte azonnal csatlakozott. A pályázaton nyert pénz mellé 10 éves lejáratú hitelt vettünk fel, aminek már tavaly kifizettük az utolsó részleteit is.

- Szépek, rendezettek a középületeik. Mekkora a költségvetése ennek a kistelepülésnek, hogy felújításokra is futja, ebben a válságos gazdasági helyzetben?

- Nem nagy, hiszen multi cégek nem működnek Csengődön, amik jelentős iparűzési adóval támogathatnák a közkasszát. Megközelítőleg 300 millió forint az éves költségvetésünk. És kétségtelen, hogy mennél több egy településen a közszolgáltatás, annál nagyobbak az üzemeltetési és karbantartási költségek. De igyekszünk megragadni minden kínálkozó pályázati lehetőséget ezeknek a feladatoknak a megoldására, egy nagyon átgondolt gazdasági program mentén haladva. Ennek köszönhetően, jövőre befejezhetjük az önkormányzati vagyonkör teljes rekonstrukcióját. Magyarul arról van szó, hogy az elmúlt években felújítottuk az orvosi rendelőt - ahol orvosi, fogorvosi és védőnői szolgálat működik -, a gyógyszertárunkat, és újjáépítettük a polgármesteri hivatalunkat, amit a dél-alföldi régió mintaprojektjének nyilvánítottak. Büszkék vagyunk arra is, hogy 184 millió forintos ráfordítással az idei évben építettünk egy új óvodát, és felújíthattuk az iskolánk több mint ezer négyzetméteres oktatási területét. A felújított intézményt szeptember 6-án a gyerekek birtokba vették.

A következő esztendő feladata lesz a művelődési házunk további rekonstrukciója. Ennek az intézménynek a 130 négyzetméteres könyvtári részét – két sikeres pályázatnak köszönhetően - már átalakítottuk, jövőre pedig, egy ugyancsak elnyert 56 milliós támogatással megújulhat a kultúrház többi közösségi tere is.

- A sok pályázat megírására, kezelésére van valami speciális csapatuk?

- Igen, polgármesteri hivatalnak hívják. Mi ugyanis igyekeztünk időben felkészülni ezekre az új kihívásokra. A jegyzőnk európai uniós pályázatírói, a gazdálkodásvezető kollégánknak közbeszerzői végzettsége van, jómagam pedig, pályázati szakértői képesítéssel rendelkezem. Persze ez nem azt jelenti, hogy mi készítünk el valamennyi ilyen jellegű dokumentumot, de rendelkezünk már egy olyan speciális tudással, aminek jóvoltából a pályázatok kiválasztásától az önrész vállalásának részletes megtervezéséig, felelősségteljesen tudunk döntéseket hozni. Nem feledve, hogy minden megragadott lehetőség Csengőd érdekeit szolgálja. Csak az utóbbi négy évben – vagyis az elmúlt választási ciklusban – 27 nyertes pályázatunk volt, s ezekre több mint 350 millió forintnyi támogatást kaptunk. És nagyon sok elképzelésünk, tervünk van a jövőt illetően is.     

- A remek infrastruktúra érezteti népességmegtartó erejét Csengődön?

- Természetesen. Ebben a tekintetben nagy szerepet az játszik, hogy az óvodától a nyolcadik osztályig itt cseperednek fel gyermekeink, és kitűnő pedagógusi gárdára vannak bízva. De mi igyekszünk minden korosztályra gondolni. 25 éves szociális intézményünk például, kuriózumnak számít talán országszerte is, hiszen hatféle szolgáltatással működik: a szociális étkeztetés, a gyermekjóléti és a tanyagondnoki szolgálat, a családsegítés, az idősek napközi otthona, valamint a házi szociális gondozás tartozik az égisze alá. Némi túlzással mondhatnám, hogy a mi településünk olyan, mint egy nagy, összetartó család. Jelzik ezt az októberi falunapi rendezvényeink is, amelyeken nem ritka az 1000-1200 résztvevő.  

- Mi jellemzi az itteni hitéletet?

- A XIX. század végi vasútépítés során Csengőd kedvező helyzetbe került, hiszen itt haladnak el a Pest és Újvidék közötti sínpárok. Az ország 22 térségéből érkeztek akkoriban betelepülők ide. Katolikusok, evangélikusok, reformátusok, baptisták és zsidók egyaránt voltak közöttük, s ez a felekezeti sokszínűség máig jellemzi Csengődöt. Jelenleg a falu csaknem 70 százaléka katolikus, de igen népes az evangélikus hitközösség is. Mindkettő saját templommal rendelkezik. A kisebb létszámú református és a százéves fennállását most ünneplő baptista gyülekezetnek saját imaház szolgálja a hitéleti teret. Büszkén emlegetjük, hogy az ökumenikus istentisztelet, mint kezdeményezés, Csengődről indult 1987-ben, amikor az evangélikus templomunk szószékébe lépett Paskay László akkori kalocsai érsek, az egyházak összefogásáról beszélve, és igazi lendületet adva az ökumenikus mozgalomnak. Azóta is természetes nálunk, hogy minden ünnepségünkön valamennyi felekezet papja kéri Isten áldását a csengődiekre.

Kövessen minket a Facebookon is!