Július 25. csütörtök, Jakab, Kristóf
Hírek, események 2010. december 21. 23:11 | Szerző/forrás: Index/Hírösindex.hu

A hírek szerint már eldöntött tény: dr. Kerényi János lesz a Bács-Kiskun megyei Közigazgatási Hívatal első embere

A hírek szerint már eldöntött tény: dr. Kerényi János lesz a Bács-Kiskun megyei Közigazgatási Hívatal első embere
Dr. Kerényi János, Soltvadkerten élő politikus lesz a Bács-Kiskun megyei Közigazgatási Hivatal első embere. - adta hírűl a Index.hu - A szervező-politikjus sikeres kampányokat koordinált, szervezett az elmúlt évtizedben, mint a Fidesz regionális pártigazgatója. A tervek szerint még ez évben - vagyis a következő napokban - bejelentik a döntést, amely egyértelműen Orbán Viktor miniszterelnök elképzelését illetve bizalmát tükrözi.

Néhány kérdés és válasz, egy - a Hírösindex.hu-n megjelent - áprilisi interjúból, amelyet dr. Kerényi Jánossal készített Oltyán József. 

Mit érzett először a választás után?

Azt, hogy nagyon erős felhatalmazást kaptunk és ez óriási felelősség.

Orbán Viktor a választás első fordulója után azt mondta, hogy tudja, hogy élete legnagyobb feladata előtt áll – mit értett ez alatt?

Azt, hogy itt nincs hivatkozási alap, tehát ami döntést hozunk, azért mi vállaljuk a felelősséget.

A Fidesz az idén elérte, hogy a támogatottsága a választáskor volt a legmagasabb, mi fogja együtt tartani a támogatókat?

Onnan kezdem, hogy a Fidesz-en kívül egyetlen politikai párt sem vette a fáradtságot, hogy mind a 176 jelöltjét meghallgassa. Ezeken a beszélgetéseken az elnök úr elmondta, hogy milyen feladatok várnak ránk, ha megkapjuk a felhatalmazást.

Össznépi elvárás a parlament létszámának a csökkentése az önkormányzati testületek felezése és ez összhangban van a további lépésekkel.

Ez több tízezer embert érint.



Nem mondanám, de biztos, hogy lesznek ebből konfliktusok majd a frakcióban, mert itt jó néhány embert ki kell vezetni. Letisztáztuk, hogy úgy vágunk bele, hogy ha nem lesz meg a kétharmad, mi ezt akkor is be fogjuk terjeszteni, és meglátjuk, hogy lesz-e hozzá elegendő erő. Mert azért ezt minden politikai erő a zászlajára tűzte, hiszen egyértelmű, hogy a lakosság számához és az ország gazdasági erejéhez ez a politikai osztály túl nagy.



A Fidesz a regionális szervezeteivel tudott rendkívül ütőképest párt lenni, logikusan következik, hogy ha a politikában működik, akkor a közigazgatásba most bevezeti-e a Fidesz a regionalizáltságot, amit korábban nem szavazott meg?

Én nem vagyok államigazgatási szakember, de úgy látom, hogy egy kétfejű szörny alakult ki, amit a helyére kell tenni. A Fidesznek egyértelmű az álláspontja, a megyékkel kapcsolatban: erős megyét akarunk. Az egy külön dolog, hogy a megyének az államhatalmi felépítését azt szűkíteni akarjuk – a képviselők számának a felezésére gondolok.

Kialakult egy kettősség, pontosan a miatt, hogy a 2006-os önkormányzati választásokon egy  kivételével, elvesztette a fennhatóságát a szocialista párt a megyék fölött. Tehát világos volt, hogy ő a regionális rendszer felé mozdul el, és természetesen az alkotmányi korlátok mellett kialakított egy rendkívül felduzzasztott regionális rendszert. A hatásköre viszont csak arra volt meg, hogy államigazgatási szinten tartsa fenn ezt az állapotot.

Ezt mindenképpen egymáshoz kell illeszteni. Mi nem vagyunk a régió ellen, hozzá teszem, hogy nyugat-európában is működik tökéletesen a vegyes rendszer, és annak sincs korlátja, hogy ennél kisebb régiót csináljunk, nem beszélve arról, hogy akár határokon átnyúló régiókat is ki lehet alakítani. Mindez egyeztetései folyamat után fog kialakulni, mert például az önkormányzati törvény módosításával is egy nagyon komoly egyeztetést kell majd a Fidesz-en belül is lefolytatni, mert rengeteg polgármester tagja ennek a frakciónak. Biztos vagyok benne, hogy egy jó megoldás fog születni.

Ön hosszú ideig szövetkezeti elnök volt a Kádár rendszerben, aminek a végén azért már rendesen puhult az a rendszer, eszébe jutott már, hogy ezzel a kétharmaddal az a világ is visszajöhet?

Eszembe, de én is azt gondolom, hogy a hivatásos kétkedők gondoljanak vissza a múltbéli státuszaikra is. Egyébként én a munkámból kifolyólag számos olyan önkormányzattal vagyok kapcsolatban, ahol az elmúlt években, hogy úgy mondjam 2/3-os többségben voltunk és ebből még semmiféle probléma nem volt. Egy egyszerű példát mondok, Soltvadkerten teljes jobboldali testület van, és ott nekünk nem mondta még senki, hogy hatalmi gőggel, vagy arroganciával irányítjuk a várost.

Soltvadkert valóban egy példázható kivétel, de általánosan mi lesz a fék a rendszerben, hogy ne legyünk újra pártitkárok országa?

Ha valaki a Fidesz alapszabályát megnézi, akkor láthatja, hogy egy jól szervezett, de demokratikus párttal áll szembe. Na most, én úgy gondolom, hogy a Fidesz vezetői elkötelezettek a demokrácia iránt. Én rengeteg emberrel beszélgetek, és egyértelműen azt tudom mondani, hogy igény van arra, hogy rend legyen. Én biztos vagyok abban, hogy nem az egypárti hatalom felé fogunk elmenni.

A dél-alföldi régió gazdasága tekintetében, mint gazdasági szakember mit tart a legfontosabb szempontnak?

A gazdaság tekintetében én elsődleges problémának látom azt, hogy elfelejtettünk termelni.

Teljesen?

Nem teljesen, de mi nem New York vagyunk, ahol 16 millió ember él szolgáltatásból. Egy országnak nem arra kell koncentrálni, hogy csak szolgáltasson és kereskedjen. Mindenki a kereskedelemből akar megélni, ez nem működik. Ezért én az egyik kitörési pontot a mezőgazdaságban látom. De nem elég arról beszélni, hogy a magyar földet megtartsuk, hanem olyan jogszabályi és gazdasági környezetet kell kialakítani, hogy érdemes legyen rajta termelni.

Édesapám mondogatta, hogy a háború előtt irányvonatok mentek Jánoshalmáról és Kiskunhalasról gyümölccsel megrakva Ausztriába, persze sok ok miatt szűnt ez meg, de például a kampányban is többször elhangzott, hogy meg kell oldani az Alföld vízutánpótlását és nem csak beszélni kell róla. Sok éve folyik a beszélgetés, de erre már a csatlakozásunk után jelentős forrásokat kellett volna fordítani. Például ehhez kell a kétharmad, hogy döntések szülessenek, mert én mindig azt mondom, hogy lehet, hogy 20 százalékban rossz egy döntés és csak nyolcvanban jó, de mindig döntéseket kell hozni.

A régiót illetően három feladatot fogalmaztunk meg elsőnek, a szőlő és bortermelés, az alkalmi munkavállalás és termékdíj problémáinak a megoldását.



Ezek mind soltvadkerti problémák is, hazabeszél?

Nem beszélek haza, mert ha visszanézem a telefonom, akkor az ország minden pontjáról keresnek a termékdíj miatt, ami minden kiskereskedőt terhel, de például Makón ha jól emlékszem 5000 alkalmi munkavállalói könyv volt kiváltva…

 Mi a véleménye a turizmusról?

A turizmus az egy olyan dolog, amihez kell egy bizonyos életszínvonal. Ma az egyik legfőbb probléma a turisztikában, hogy a belföldi turizmus a minimumra esett vissza, és ha belegondolunk a saját életünkbe, akkor belátjuk, hogy vannak vonzóbb célpontok is. Én nagyon szeretem Magyarországot, de vannak vonzóbb célpontok is. A turizmus is egy lehetőség, de nem ez a legfontosabb.

Az közismert, hogy felépült egy csomó fürdő, de beleolvasva a hírekbe azt is látni, hogy azok működtetésével már komoly problémák vannak. Nagyon nehéz egy fürdő komplexumot nyereségesen üzemeltetni.

Mi történt Szegeden?

Még két hónapja minden meghatározó politikai elemző azt mondta, hogy Szegeden Botka és Battonyán Karsai képviselő verhetetlen, ettől függetlenül megtörtént. Örülök neki, hogy ebben a folyamatban tevékenyen részt vehettem és a személyek kiválasztásánál sikerült olyan embereket meggyőzni, akik meg tudták oldani a feladatot.

Kik kerülnek „ki” a régióból?

Személyi kérdésekről már történtek tárgyalások, de nem minden zárult még le. Azért az már bizonyos, hogy a régióból kerül ki a gazdasági tárca vezetője Matolcsy György személyében, illetve a frakciót, ezt a rendkívül nagy méretű frakciót Lázár János fogja vezetni.

De jön a következő feladat, mert az önkormányzati választás után szeretnénk, ha Szegedet Fideszes polgármester vezetné, ezért nem árulok el titkot, hogy B Nagy László nem véletlen került a Csongrád megyei lista második helyére.

Leírják az ellenfeleket?

Nem írjuk le az ellenfeleket. Rájuk egy olyan fejlődési folyamat vár, amin mi átmentünk az elmúlt hét évben, aztán majd meglátjuk…

Kövessen minket a Facebookon is!