Július 25. csütörtök, Jakab, Kristóf
Hírek, események 2011. február 4. 11:23

Menekülés fejtetőre borult járműből

Menekülés fejtetőre borult járműből
Rendkívül nehezíti a menekülést, ha a gépkocsi a baleset következtében a tetejére borul. A nehézséget az okozza, hogy a többszörös átfordulás után a tájékozódó képességünket elveszítve, a testsúlyunk a biztonsági övre nehezedik, megnehezítve annak oldását, miközben mi fejjel lefelé lógunk az emelkedő vízben. Ebben az esetben még inkább igaz, amit az első gondolatban írtunk, higgadtan végig kell gondolni a teendőket. Először azt kell tisztázni magunkban, hogy a gépkocsink és azon belül mi, milyen helyzetben vagyunk és ebből a helyzetből melyik lesz a menekülési irány. A helyzetünk tisztázásához segítséget jelent, hogy milyen irányból érkezik a fény, (arra kell majd menekülnünk) és honnan emelkedik a víz, (a lent és a fent meghatározásához).

Ebben az esetben, ha az ülésünk magassága állítható, célszerű az ülést úgy megemelni, hogy az alkarunkat a fejünk fölé téve megtámaszkodjon az a tetőkárpiton. Ha az ülés magassága nem állítható, akkor is tegyük az alkarunkat a fejünk felé, hogy amennyiben az öv oldásakor kicsúsznánk az ülésből, akkor se a fejünkre essünk.  Ezután a lábunkat felhúzva ki kell támasztani magunkat a műszerfalban, belepréselve testünket az ülésünkbe, tehermentesítve ezzel a biztonsági övet. Ha ezt nem tesszük, az öv oldásakor leesünk az ülésből a gépkocsi tetejére, (fejre esünk) és emiatt különösen nagy sérülés veszélyének van kitéve a nyakcsigolyánk, a fejünk, és a térdünk. Ebben a helyzetben a szabad kezünkkel oldani kell az övet, testünket leengedjük a gépkocsi tetőkárpitjára, majd ha lehetőségünk van rá, a lehúzott ablakon keresztül el kell hagynunk a gépkocsit, vagy meg kell fordulnunk az autóban, hogy a fejünk az utastérben maradó légtérbe kerüljön. A menekülés további folyamata megegyezik a korábban leírtakkal.

A baleset során felboruló gépkocsival kapcsolatban azzal is számolnunk kell, hogy az utastérben lévő rögzítetlen tárgyak, (táska, üdítős palack, mobiltelefon, cd lemez, szerszámok, mentődoboz, izzókészlet, stb.) tehetetlenségük folytán a borulás által meghatározott irányba csapódnak, amely további sérülések lehetőségét hordozza magában. Ha ezt el akarjuk kerülni, akkor a szállítandó tárgyakat a gépkocsi csomagtartójában, kesztyűtartójában helyezzük el, és lehetőség szerint rögzítsük is azokat.

Kövessen minket a Facebookon is!