Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2011. március 4. 14:52 | Szerző/forrás: www.moatsz.hu

94. Felnőtt Magyar Bajnokság az UNIVER Kupáért

94. Felnőtt Magyar Bajnokság az UNIVER Kupáért
2011. március 5-6-án a kecskeméti Olimpia utcai sportcsarnok ad otthont a 94. alkalommal megrendezésre kerülő Felnőtt Magyar Bajnokságnak, melyen az Univer Kupáért küzdenek majd a honi legjobb asztaliteniszezők. Kecskemét városa idén először lesz házigazdája a legrangosabb hazai felnőtt eseménynek, a megyeszékhely ez idáig sok más mellett az utánpótlás országos és nemzetközi események rendezésében jeleskedett.

RÉSZTVEVŐK
Férfi egyes     Férfi páros
Női egyes      Női páros
 

Az Országos Bajnokság története egyébként egészen 1905-ig nyúlik vissza, ebben az évben avatták az első férfi bajnokot Redlich Béla személyében. A hölgyeknél az első bajnokavatásra 1925-ig kellett várni, a legjobbnak elsőként Kornfeld Mária bizonyult a nők között, több mint száz esztendő elteltével pedig már a 94. bajnokság érmeit akasztják az utódok nyakába.
 
Ebben az esztendőben is roppant nehéz volna megjósolni a győztesek kilétét, persze azért esélyes versenyzőket mindenképp megemlíthetünk. Elsőként mindjárt a női egyes versenyszám tavalyi győztesét, Lovas Petrát, aki az idei nemzetközi események alapján talán a legjobb formában lévő játékosként érkezik Kecskemétre, és minden bizonnyal örömmel töltené el őt, ha címét megvédve harmadik egyesbeli elsőségével fejezné be a tornát. A 2007. évi EB győztes csapatból Póta Georgina is két győzelmet számlál az Országos Bajnokság egyes versenyszámában. Tavaly nem sikerült érmet szereznie ebben a számban és eddig idei nemzetközi eredményei sem a várakozásnak megfelelően alakultak, így számára egy bajnoki elsőség mindenképp pozitív töltést adhatna az olimpiai kvótáért zajló kiélezett versengéshez. A 2010-ben ezüstérmes és bronzérmes játékosok ugyancsak nem hiányoznak majd a mezőnyből, a második helyezett Pergel Szandra és a dobogó harmadik fokát elfoglaló Kertai Rita és Ambrus Krisztina (utóbbi akkor még ifjúsági korúként jutott a legjobb négy közé) szintén egy hasonló jó szereplésben reménykedik. És akkor még nem beszéltünk a korábbi OB győztesekről, a négyszeres győztes Fazekas Máriáról, a kétszeres győztes Braun Éváról, a 2001-es év aranyérmeséről, Molnár Zitáról, az ifjúsági világbajnoki ezüstérmes és ifjúsági EB győztes Madarász Dóráról, aki a német Pro Tour és a magyar-horvát Európa Liga megmérettetéseken egyaránt remekelt, vagy a Portugáliában profiskodó, 2009. évi OB ezüstérmeséről Li Binről. Biztosan hiányzik majd a mezőnyből Tóth Krisztina, de a fentiekre tekintettel távollétében is parázs összecsapásokra lehet tehát számítani.
De nemcsak a hölgyeknél, hanem a férfiaknál is. A világranglistán legmagasabban jegyzett magyar férfi játékos Jakab János tavaly zsinórban negyedik alakalommal szerette volna megszerezni az elsőséget, ezt azonban Muskó Péter meghiúsította. Ő azonban idén nem tud harcba szállni francia klubbeli kötelezettsége miatt, ami azt jelenti, hogy nem tudja megvédeni címét, és így megbomlik a Muskó Péter, Vitsek Iván alkotta kettős is, mely az elmúlt három évben nem talált legyőzőre. Muskó Péter távollétében vajon újra Jakab János lesz a legjobb, vagy most valaki más akadályozza meg őt abban, hogy negyedszerre kerüljön nyakába az aranyérem? Jelentkezőkből biztosan nem lesz hiány. Várhatóan Kosiba Dániel szeretné éremgyűjteményébe a TOP 12 mellé a legfényesebb OB medált is betenni, és ugyanez igaz Pattantyús Ádámra, aki 2010-ben nyerte meg a második legrangosabb hazai eseményt. Komolyan kell számolni a 2002-es OB győztesével, Lindner Ádámmal; a celldömölkiek versenyzője néhány nappal korábban a Klubcsapatok Szuper Ligájának elődöntőjében a favoritnak számító osztrák Niederösterreich együttesének valamennyi játékosát legyőzte. Az 1999-ben első Pázsy Ferenc szintén szívesen szaporítaná győzelmei számát, és Fazekas Péter ugyancsak minden tudásával azon lesz, hogy 2004. és 2005. után harmadszorra állhasson a dobogó legmagasabb fokára. Zombori Dávid két évvel ezelőtt a végső siker kézzelfogható közelségébe került, akkor a második helyen végzett, de már belekóstolhatott az OB finálé hangulatába és ez a tapasztalat még sokat érhet számára.
Végezetül Nagy Krisztián tavalyi sérülését követően újra ott lesz a rajtnál, a német másodosztályban igencsak jó mérleggel rendelkező versenyző 2009-es TOP 12 elsősége most egy jó országos bajnoki szerepléssel egészülhet ki.      
Muskó Péter mellett egyébként egy másik OB győztes is kihagyni kényszerül a kecskeméti tornát, Zwickl Dánielt klubkötelezettsége Olaszországba szólítja ezen a hétvégén.
 
A 2011. évi Országos Felnőtt Egyéni Bajnokság programja:
 
Március 5. szombat
10.00 óra         női páros, férfi páros (az elődöntőkig)
12.30 óra         női egyes, férfi egyes selejtező
 
Március 6. vasárnap
10.00 óra         női egyes, férfi egyes főtábla
15.00 óra         női, férfi páros elődöntő
15.30 óra         női, férfi egyes elődöntő
16.15 óra         női, férfi páros döntő
17.00 óra         női, férfi egyes döntő


 

Kövessen minket a Facebookon is!