Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2011. március 11. 12:02

Ecsete alatt tájak és zenék

Ecsete alatt tájak és zenék
Tősgyökeres kecskemétinek vallja magát Szappanos István, a város művészeti életének egyik legendás alakja. Akit tisztelettel megsüvegel sok száz tanítványa a mai napig, hiszen csaknem három évtizeden át osztotta meg a hallgatókkal a képzőművészet titkait a helyi tanítóképzőben. Emellett a művelődési központban sok évig vezette a Fényes Adolfról elnevezett szakkört, elnyerve szinte minden rangos szakmai elismerést. - Az alkotás és a tanítás határozta meg az egész életemet – mondja a ma már nyugdíjas éveit töltő festőművész. Akiről érdemes tudni, hogy pályája elején remek grafikákkal jelentkezett, majd a pasztell titkai faggatva nyűgözte le a látogatókat számtalan egyéni és csoportos kiállításon. Az utóbbi években ismét izgatja az olajfestészet is.

 

- A helyi zenei gimnáziumban érettségiztem, vagyis nálam a komolyzene gyermekkori becsípődés – állítja a mester, amikor a témaválasztásra terelődik a szó. Kiderül, hogy az auditív élmények vizuális megfogalmazása, a szín és a ritmus érdekes hangulati elemeinek ötvözése mindig alkotásra inspirálta. Hasonló késztetést csak a természetszeretetéből eredő kirándulásai során érez. De soha nem a másolásra koncentrál, ahhoz a fényképezőgép is elég. Megfogalmazása szerint: a természetjárás az élményszerzés módja, a műterem pedig, az alkotás helye.

Apropó műterem! Másfél éve az autókereskedő Tormási Attila felajánlotta Jász utcai szalonját erre a célra Szappanos Istvánnak és két művésztársának.

- Tiszteletet érdemelnek azok a sikeres helyi vállalkozók, akik hajlandók felvállalni a mecénás szerepét Kecskeméten, hiszen éhen hal ma már az a művész, aki állami támogatásra, megbízásokra vár, amik szinte teljesen kiapadtak – jegyzi meg Szappanos István. Aki fontosnak érzi szólni Király Józsefről is, aki úgy kapcsolódott be a kecskeméti képzőművészek életébe, hogy rendszeresen kínál kiállítási lehetőséget a helyi festőknek, grafikusoknak a tulajdonában lévő, Rákóczi úti Művész Kávézóban. Ebben az elidegenedett világban egy művésznek – és talán mindenki másnak is – élmény betérni ebbe a családias hangulatú kávézóba egy kis eszmecserére.

- Hasonló élményekre vágyva lettem rendszeres résztvevője a megye alkotótáborainak – mondja búcsúzóul. - Kécskén a Tisza környéke, Veránkán a Duna-part, Hajóson a picesor, a homokdűnék világa egy tájképfestőnek az inspirációk sokaságát kínálja, de a baráti-szakmai beszélgetések, együttlétek teszik igazán teljessé, emberien vonzóvá az alkotó közösségeket is.

 

(k. e.)   

Kövessen minket a Facebookon is!