Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2011. április 1. 20:46

Emlékgyűjtő diákok Kunszentmiklóson

Képgaléria
Emlékgyűjtő diákok Kunszentmiklóson
Az „Audiovizuális emlékgyűjtés a Baksay Sándor Református Gimnázium és Általános Iskola által” címet viselő projekt ünnepélyes záró rendezvényét tartották Kunszentmiklóson.

Közismert, hogy a hazai középiskolai történelemoktatásban csekély súllyal szerepel az 1945 utáni korszak. A témakör gyakran megosztja a közvéleményt is. Ennek felszámolását segítette egy, az  Európai Unióban egyedülálló, 549 millió forint költségvetésű projekt. Az országos program célja az volt, hogy összesen mintegy félezer életút interjú készüljön.

 Az „Audiovizuális emlékgyűjtés” címet viselő programban részt vevő középiskolák diákjai történelmi interjúkat készítették az elmúlt évtizedek szemtanúival. Hozzájárulva ezzel az 1945 utáni időszak történelemoktatásának megújításához. Személyesen megkeresték az elmúlt évtizedek történéseinek szemtanúit, és azok emlékeit történeti interjúk formájában digitális videóként rögzítették. Majd az internet adta lehetőségeket használva az interjúkat elérhetővé tették a www.emlekpontok.hu weblapon más oktatási intézmények pedagógusai és diákjai számára is.

Ebben a munkában vettek részt Kunszentmiklóson és a környező településeken a Baksay Sándor Református Gimnázium és Általános Iskola tanulói. Segítette munkájukat, hogy az országos programból 5 millió forintot nyertek el az Európai Unió által támogatott „Emlékpontok-Audiovizuális emlékgyűjtés” című pályázaton. A program megvalósítására 2010. április 1-jétől egy év állt a rendelkezésükre. A pályázat mottója a következő volt: „Mondd el, hogy tudjuk!”.

A kunszentmiklósi középiskolás diákok a tanáraik irányításával összesen 25 történelmi interjút készítettek az elmúlt évtizedek szemtanúival az 1939-90 közötti korszakról. A tanórán kívüli foglalkozások keretében a diákok olyan emléktöredékeket tártak fel, amelyek segítették megérteni dédszüleik, nagyszüleik, rokonaik és ismerőseik életének történéseit. A világhálóra feltöltött életútinterjúk, életrajzok révén pedig egy olyan interjútár létrehozásában működtek közre, amely lehetővé teszi a közelmúltra vonatkozó forrásanyagok vizsgálatát, ezzel is gyarapítva a Terror Háza történelemkutatási anyagát.

A kunszentmiklósi diákok által készített interjúk megtekinthetők: www.emlekpontok.hu

                                                                                                                                                                      NNM

Kövessen minket a Facebookon is!