Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2011. április 18. 08:35

Öt ország diákjai angol nyelven is partnerek voltak

Képgaléria
Öt ország diákjai angol nyelven is partnerek voltak
2009 szeptemberében kétéves nemzetközi projektbe kezdett a Bolyai János Gimnázium Comenius Lifelong Learning Programme keretein belül. Az öt ország – Lengyelország, Bulgária, Románia, Törökország és Magyarország – tanulóit megmozgató többoldalú projekt témája az aranymetszés. Mivel a program elsősorban a projektmódszer és a kooperatív tanulás módszereire támaszkodott, ezzel olyan alapvető, az élethosszig tartó tanulás segítő képesség együttes fejlesztését tűzték ki a szervezők, melynek része az eligazodás az információáradatban, a tudásmegújítás, alkalmazható tudás megszerzése.

Az első diáktalálkozón, Marosvásárhelyen a Fibonacci-számsort, az aranyháromszöget, a gráfokat is megismerték.

A bulgáriai Sopotban a biológia-kémia területén kutattak a diákok, ahol törvényszerűségeket a természetben vizsgálták.

A lengyelországi Strózában klasszikus és modern képzőművészeti alkotásokon keresték a most már tudatosan, a természetet utánozva alkalmazott csodálatos arányokat.

A most szombaton zárult kecskeméti találkozón négy partnerországból 33 diákot és 17 tanárt fogadott a Bolyai János Gimnázium, hogy a zene segítségével feltegye a koronát az eddigiekre, s összefoglalják a résztvevők az eddigi munkát.

Tóthné Muráncsik Mónika és Bartha Adrienn tanárnők szakmai irányításával és szervező munkájának köszönhetően először a kerekegyházi kalandparkban tájékozódási versenyen vettek részt a tanulók, a hagyományos bolyais Zengő aula sorozat keretében pedig a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar koncertjét hallgatták meg, majd megismerkedtek Kecskemét, Budapest és Szentendre nevezetességeivel. A hétalkotásainkból, méréseiből kiállítást is rendeztek a gimnázium aulájában. Közös énekkart alakítva Kodály Zoltán legszebb gyűjtéséből adtak elő részleteket, majd lengyel, bolgár és török népzenével és néptánccal szórakoztatták egymást.

Az utolsó napot Lajosmizsén töltötték a résztvevők, ahol sütés-főzés alapismereteivel, közös ételkészítéssel is próbálkoztak, majd egy felejthetetlen lovas programon vettek részt. De nem hiányzott a nap eseményeiből a puszta-olimpia sem, amelyen az ügyesség volt a domináns.

Kövessen minket a Facebookon is!