Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2011. május 4. 11:12

A lánglovagokban bíznak a legtöbben

A lánglovagokban bíznak a legtöbben
A felmérések szerint, 2010-ben a tűzoltók élvezték legnagyobb arányban az emberek bizalmát. Magyarországon a megkérdezettek 96 százaléka bízik meg a lánglovagokban, míg például az orvosokban 72, a rendőrökben 55, a bírákban 51, a politikusokban pedig, mindössze 9 százalékuk. – Ezt azért is érdemes hangsúlyozni, mert ma van a tűzoltók védőszentje, Szent Flórián napja. Kecskeméten - dr. Faragó Ede ezredes tavaly decemberi nyugdíjba vonulását követően - Fekete Dezső lett a városi tűzoltóság parancsnoka. Az alezredes 1996-ban szerelt fel, 1997-ben szerezte meg tűzvédelmi mérnöki diplomáját, 1998-tól a Bács-Kiskun Megyei Tűzoltó Parancsnokság tűzmegelőzési osztályán dolgozott, 2004 decemberétől pedig a kecskeméti tűzoltóság tűzmegelőzési osztályát vezette. A szakembert többek között a tavalyi évet jellemző adatokról kérdeztük, a közelgő tűzoltónap alkalmából.

 

- Az egy évvel korábbi 911-ről, tavaly 1303-ra emelkedett a riasztások száma. Ennek jelentős része – szám szerint 747 – műszaki mentés volt. Az esetek döntő többsége (1104) Kecskeméthez köthető. A tavalyi esztendőt elsősorban a belvízi védekezés, illetve az egyéb szivattyúzási feladatok jellemezték. A műszaki mentések mellett 239 esetben tűzhöz vonultunk, 85 volt a vaklármák és 232 a téves jelzések száma. 2010-ben is folytatódott az a sokéves tendencia, hogy a tűzesetek száma folyamatosan csökken, a műszaki mentéseké pedig emelkedik. Komoly eredménynek tekintem, hogy az elmúlt évben valamennyi beavatkozásunkat gyorsan, kellő szakértelemmel, jó színvonalon hajtottuk végre, és egyetlen kifogás sem érkezett a mentéseinkkel kapcsolatban.

- Nagy hangsúlyt fektetünk a tűzmegelőzésre, a szakhatósági és tűzvizsgálati feladatokra, a különböző építési, használatbavételi, engedélyezési eljárásokra. Ezeknek meghatározó szerepük van abban, hogy a tűzesetek számában jelentősen csökkent az utóbbi években – tájékoztatta lapunkat az új parancsnok, majd a személyi, tárgyi feltételeiket illetően elmondta: – A 119 főből 104-en a tűzoltási és műszaki mentési osztályon látnak el szolgálatot. A személyi állományunk átlagéletkora az utóbbi években jelentősen megfiatalodott, jelenleg 31,7 év. Sajnos a rutinos tűzuoltóink többsége élt a korai nyugdíjazás lehetőségével. A helyüket betöltő, kevesebb tapasztalattal rendelkező fiataloknál kiemelt hangsúlyt fektetünk az elméleti és gyakorlati képzésekre. Büszkén elmondhatjuk, hogy valamennyi rendelkezésünkre álló gépjármű, védőeszköz és felszerelés világszínvonalú. Ez szükséges is ahhoz, hogy az állomány biztonságban, megfelelő módon végre tudja hajtani a feladatokat, hiszen mi oda megyünk, ahonnan mások menekülnek.

Kövessen minket a Facebookon is!