Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2011. május 19. 09:04 | Szerző/forrás: délmagyar.hu

Kullancsok elleni védekezés: még nem késő felvenni az oltást

Kullancsok elleni védekezés: még nem késő felvenni az oltást
Itt a jóidő: a biciklitúrák és a családi kirándulások időszaka. Ilyenkor eszmélünk rá arra is, hogy a természetet járva számos veszélynek vagyunk kitéve, ilyen a fertőzött kullancsok által terjesztett agyhártya- és agyvelőgyulladás, illetve a Lyme-kór.

Magyarországon kétféle – Encepur és FSME-Immun – kullancs elleni védőoltás kapható, az oltási sorozat 3-3 vakcinából áll. Az első injekciót mindkét esetben már a tél kezdetén érdemes feliratni. Majd ezt követően 1-3 hónappal később a második oltást beadatni. A végső injekciót az Encepur oltássorozat esetében 9-12 hónappal a második oltás után kell felvenni, az FSME-Immun esetében pedig 5-12 hónappal a második oltás után kell beadatni. Ezt követően már csak 3-5 évente egy-egy emlékeztető vakcinára van szükség a folytonos védettség fenntartásához.

Sokan azonban nem ilyen előrelátóak, és csak a jóidő beköszöntével gondolnak a kullancsok által terjesztett fertőzésekre, de számukra is létezik megoldás: az úgynevezett gyorsított oltási séma. – Ebben az esetben, ha az Encepur oltássorozatot választjuk, akkor az első injekciót egy héttel később követi a második, majd ezt 21 nap múlva a harmadik. Ilyenkor szükséges egy negyedik védőoltás is, amely már emlékeztető vakcina 12-18 hónap múlva. Az FSME-Immun oltássorozat gyorsított esetben is három vakcinából áll: az elsőt két héttel követi a második, majd 5-12 hónap múlva a harmadik – magyarázta Feketéné Raáb Margit járványügyi osztályvezető főorvos.
 

\"A
A legtöbb kullancsfertőzés tavasszal történik, mert ilyenkor még nem vagyunk felkészülve ellenük.

 

Nem kell félni az esetleges mellékhatásoktól

A kullancs elleni védőoltásnak is lehetnek mellékhatásai, de ezek nem különböznek az egyéb vakcinák által okozott kellemetlenségektől: allergia, fájdalom az injekció helyén, illetve kisebb hőemelkedés is előfordulhat.
 

A védőoltás csak a kullancs által terjesztett agyhártya- és agyvelőgyulladással szemben nyújt védelmet, a Lyme-kórral szemben nem. Bács-Kiskun megye nem tartozik a kullancsokban kiemelten gazdag  területek közé: tavaly mindössze 23 Lyme-kóros esetet regisztráltak, agyvelő- és agyhártyagyulladást pedig senki sem kapott kullancstól. Idén még egyetlen esetet sem jelentettek. – A megyében az országos átlagnál alacsonyabb gyakorisággal fordul elő fertőzés, a regisztrált betegek nagy többsége is az ország más területén – Zala, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas és Nógrád megye erdős vidékein – kirándul, túrázik, és hozza haza a kullancsot – tudtuk meg Feketéné Raáb Margittól.

Ha kirándulni megyünk, alaposan készüljünk fel: túrázni hosszú nadrágban menjünk, aminek a szárát akár a zokniba is be tudjuk tűrni, ezzel megakadályozhatjuk, hogy a kullancsok szabad bőrfelületet találjanak rajtunk. Nemcsak a kullancsok, hanem az egyéb rovarok ellen is kiváló védelmet nyújtanak a különböző rovarriasztó szerek (spray, krém, folyadék, gél, kendő), amelyek a szabad bőrfelületre vagy a ruhára juttatva megakadályozzák a csípéseket.
 

Vakcina-árak

Magyarországon kétféle vakcinát forgalmaznak, mindkettőből létezik gyermekek és felnőttek számára készített oltássorozat. Az Encepurt támogatja a TB, ezért egységes és alacsonyabb fogyasztói áron juthatunk hozzá: a junior-készítmény 1796 forint, míg a felnőtt 2117 forint. Az FSME-Immunra nincs támogatás, ezért az egyes patikákban eltérő áron juthatunk hozzá: a juniorért közel 4000 forintot, míg a felnőttért átlagosan 3500 forintot kell fizetnünk.
 

Fontos, hogy egy-egy túra után alaposan vizsgáljuk át a testünket, főleg a könyök- és térdhajlatot, a felkar belső területét, a hónaljat, a deréktájékot, de ne hagyjuk ki a nemiszervek környékét, a haj peremét, illetve a fül mögötti területet sem. Ha kullancsot találunk a testünkön, azt mi magunk is eltávolíthatjuk. – Minél hamarabb tesszük ezt meg, annál biztosabb a kórokozó szervezetbe jutásának megakadályozása az élősködőből. Arra kell figyelni, hogy ne nyomjuk meg az állat testét – hívta fel a figyelmet a tisztiorvos. A gyógyszertárban apró pénzért kaphatunk speciális csipeszt, amellyel könnyen megszabadulhatunk a kullancstól. Feketéné Raáb Margit azt is elmondta, hogy attól sem kell megijedni, ha véletlenül benne marad a bőrben az állat szájszerve, hiszen ez, ugyanúgy, mint egy szálka, kilökődik a szervezetből. Fontos továbbá, hogy jegyezzük fel a kullancscsípés időpontját, így ha a későbbiekben bármilyen tünetet észlelünk magunkon, könnyen megmondható, mennyi idő telt el a csípés óta.

Kövessen minket a Facebookon is!