Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2011. június 22. 17:29

Képviselő, borász, keresztmentő, zenész…

Képviselő, borász, keresztmentő, zenész…
A Porta Egyesület Keresztköre és a Történelmi Vitézi Rend szervezésében, példás összefogással sikerült megmenteni Kecel határában a 138 éve emelt, úgynevezett Fejes-keresztet, amit a közelmúltban szentelt fel dr. Bábel Balázs, Kalocsa-Kecskemét érseke. - Mióta foglalkoznak keresztmentéssel? – kérdeztük a neves akasztói borászt, Suhajda Krisztiánt, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat jobbikos képviselőjét, a Történelmi Vitézi Rend megbízott székkapitányát.

 

- Tíz éve figyeltünk fel a Kalocsa, Soltvadkert környéki, út menti kegyhelyek siralmas állapotára, s azóta szívügyünknek tekintjük, hogy megmentsük ezeket a szép, szakrális emlékeket az enyészettől. Amit elődeink gondoztak évtizedeken, évszázadokon át, de ez a korosztály már kihalt, a fiatalok többsége pedig, munka híján elhagyni kényszerül ezt a vidéket, az egymást váltó kormányok felelőtlen ténykedése miatt.

- A minap a kecskeméti Wojtyla Házban találkoztunk, ahol gyakran megfordul, mint a szegény családok segítője.

- Először dr. Bábel Balázs érsek úrtól hallottam erről az intézményről. S amikor megtudtam, hogy a Wojtyla Ház vezetője az a Farkas P. József, aki a Porta Egyesületnek is az alapítója, mint régi ismerőshöz kopogtam be hozzá. Hiszen köztudott, hogy a portások ugyancsak jelentős szerepet vállalnak sok-sok éve már a szakrális kegyhelyek, út menti keresztek megmentésében. Vagyis közös karitatív ügyeinkből ered az ismeretségünk.

- Legutóbb egy fiatal énekessel, Szabó Istvánnal érkezett a legendás pápáról elnevezett intézménybe, aki szép hangjával elkápráztatta a ház gondozottjait. A zene is szívügye?

- Mindig is az volt. Olyannyira, hogy Tartsd életben a zenét!  elnevezéssel, Akasztón létrehoztunk nyolc éve egy egyesületet, aminek én látom el az elnöki teendőit. A név nem véletlen, hiszen ebben a technika uralta világban, mi az élő zenére koncentrálunk.  Én évek óta a helyi Zöld Kereszt zenekarban verem a dobokat. Egyesületünk pedig, tehetséges amatőr együtteseket, énekeseket kutat fel – jelenleg öt alakuló zenekar gyakorol a próbatermünkben -, koncerteket, fellépési lehetőségeket szervezve nekik. Ez is egy ilyen fellépés volt a Wojtyla Házban. Ami egy remek intézmény, hiszen nem csak étellel, ruhával segíti a szegény családokat, de igazi közösséggé is formálja őket különböző szolgáltatásokat, előadásokat, rendezvényeket kínálva desszertként a meleg étel mellé.

Kövessen minket a Facebookon is!