Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2011. június 28. 08:35

Foltvarrott kecskeméti műalkotás készült a londoni olimpiára

Foltvarrott kecskeméti műalkotás készült a londoni olimpiára
Kecskemét jellegzetes épületeit ábrázolja az a foltvarrott textil, amelyet az önkormányzat felkérésére az elmúlt hónapokban készített a Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központ fenntartásában működő Napraforgó Foltvarró Kör. Az alkotás a Lady Godiva óriásbábu palástjának része lesz a 2012-es londoni Nyári Olimpiai Játékokon.

Lázasan készülődik az Egyesült Királyság a 2012-es londoni olimpiára. Coventry, Kecskemét angol testvérvárosa egy 10 méter magas, a legendás Lady Godivát ábrázoló mozgó óriásbábut készít, amelynek palástja Coventry közösségeit, intézményeit és testvérvárosait jeleníti meg. Ennek kapcsán érkezett a kérés dr. Zombor Gábor polgármesterhez: Kecskemét 1x1 méteres, a városra jellemző textilanyaggal járuljon hozzá az alkotáshoz.

Az önkormányzat választása a Napraforgó Foltvarró Körre esett, őket kérte fel a textil elkészítésére.  A tervezők Berényi Zsuzsanna és Gergely Imréné, akik Kissné Varga Mártával, Némethné Bagó Katalinnal és Tóth Ildikóval együtt több hónapig dolgoztak a textilkompozíción. Az alkotáson Kecskemét jellegzetes épületei és címere jelenik meg egy különleges eljárással textilre nyomva. Az épületek fotóit Király László György ( Katona József Színház, Cifrapalota, Kulturális Központ, Barátok temploma, Zsinagóga), Bahget Iskander (Kodály Intézet) és Komlós József ( Nagytemplom, Városháza) készítette.

A foltvarrott kompozíció úgynevezett provance-i crazy technikával készült, 5 magyarországi kékfestő műhely, köztük a tiszakécskei Kovács Miklós anyagainak felhasználásával. A kékfestő anyagokat az összeillesztéseknél egyedi kézi hímzéssel díszítették. A kecskeméti foltvarrók azért választották ezt a technikát, mert a nemzetközi foltvarró világ a kékfestő anyagokból való komponálást tartja igazán magyarnak. Az ősi kékfestő eljárás csak hazánkban őrződött meg, sehol máshol a világon ilyen anyagokat nem készítenek.

A kecskeméti Napraforgó Foltvarró Kör egyébként az ország legnépesebb foltvarró közössége.  2001-ben alakult, 2004-től a Kulturális Központban leltek otthonra. Tagjai rendszeresen állítanak ki hazai és nemzetközi kiállításokon, tanfolyamokat, képzéseket országos és regionális kiállításokat, találkozókat szerveznek.

Az alkotást városunk Coventrybe küldi, ahol a többi textillel összedolgozzák, így alakítva ki Lady Godiva köpenyét. A mozgó óriásbábut az olimpia rendezvényei sorában 50 kerékpáros húzza majd be a londoni Victoria Parkba, 2000 táncos, színész, zenész, légtornász, pirotechnikus és karneváli forgatag kíséretében. Az elkészült textilkompozíciókat az olimpiát követően kiállítják majd az Egyesült Királyságban és nemzetközi bemutatótermekben egyaránt.

 

Lady Godiva legendája

Lady Godiva (980-1067) Coventry úrnője volt. Akkoriban a város lakosságát magas adók sújtották. A legenda szerint Lady Godiva sokszor kérte urát, hogy vonja vissza az adókat, de könyörgése nem talált meghallgatásra. Végül a gróf elunta asszonya kérlelését és azt ajánlotta: ha felesége meztelenül végiglovagol Coventry utcáin, akkor visszavonja az adókat. Lady Godiva szaván fogta, és miután megparancsolta az embereknek, hogy zárkózzanak házaikba, végiglovagolt a városon mindössze a hajába burkolózva. Coventry egykori úrnője azóta az igazságosságot, az együttérzést és a bátorságot jelképezi.

Az olimpiai eszmék jegyében a Lady Godiva műalkotás a XXI. század számára az egyenlőség, a becsületesség, a társadalmi igazságosság és fenntarthatóság jelképeként, a fairplay megtestesítőjeként jelenik majd meg.

Kövessen minket a Facebookon is!