Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2011. június 29. 13:00

Pápák és halászok ünnepe a Wojtyla Házban

Képgaléria
Pápák és halászok ünnepe a Wojtyla Házban
Péter és Pál napján bensőséges ünnepség színhelye volt a kecskeméti Karol Wojtyla Barátság Központ. Nem véletlenül, hiszen az öt éve alapított intézmény névadójának, Boldog János Pál pápának is emléknapja a mai – ahogy több jeles pápa névnapja. A halászok ugyanakkor az ’emberhalász’ Szent Péter apostol előtt hajtanak főt, a gabonatermelők pedig, az aratás kezdetét köszöntik ilyenkor. A Wojtyla Ház igazgatója, Farkas P. József köszöntötte az ünnepségre érkezőket, köztük Magyar Annát, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnökét (akit nemrég tüntettek ki a Lengyel Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztjével), Kerényi János országgyűlési képviselőt, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal vezetőjét, dr. Bicskei Ferencet, a megyei bíróság elnökét, Szarka Balázst, az Univer Cégcsoport vezérigazgatóját, valamint a helyi sajtó képviselőit. Az igazgató elmondta, hogy intézményük a lengyel-magyar baráti kapcsolatokban egyre fontosabb szerepet játszik. Ugyanakkor tudatosan törekednek arra, hogy szinte minden nap kapjanak a náluk étkező, nehéz sorsú kecskeméti családok egyfajta lelki támaszt is (élő zenét, irodalmat, kiállításokat, imádságot stb.).

 

Az ünnepségen Szilágyi Áron, a Leskowsky Hangszergyűjtemény vezetője szólaltatott meg társaival különösen zeneszerszámokat - a ház gondozottjainak nem kis örömére -, miután beszámolt a közelmúltban Jakutföldön (Oroszországi Föderáció) tett látogatásukról. Az intézmény díszvendége volt Boronkay Péter, az Univer-KTE kétszeres világ- és négyszeres Európa-bajnoka triatlonistája is.

- Lengyelország üdülőparadicsomában, Zakopánéban gyakran jártam a családommal a nyolcvanas évek közepén – osztotta meg személyes élményeit a ház gondozottjaival Kerényi János, a mai találkozón. – Emlékszem, legelőször közvetlenül újév előtt csatangoltunk e gyönyörű hegyi városban, mínusz 20 fokos hidegben, 60 centis hó mindenütt. Ember viszont, szinte sehol. Mert mindenki a templomban volt, vagy aki nem fért be, azok előtte tolongtak (több ezren), a kihangosított szilveszteri szent misét hallgatva. Igazán ott értettem meg a vallásnak, a hitnek, az együvé tartozásnak az erejét, misztériumát. Máig kedves, emlékezetes csoda volt ez, amire nem csak én, a gyermekeim, barátaim is szívesen emlékeznek. Kívánom, hogy itthon, Kecskeméten, hasonló élmények gyakran érintsék meg önöket is!   

A testvéri találkozón az MTI-től és az L’Osservatore Romanótól kapott, Karol Wojtyla boldoggá avatási ünnepén készült fényképekből nyílt kiállítás az intézményben a mai napon, amit ezekkel a szavakkal ajánlott az érdeklődők figyelmébe Magyar Anna.

- Számomra igazi öröm, hogy a Csongrád Megyei Közgyűlés elnökeként is részese lehettem, az önök remek intézményéhez hasonló, a rászorulókat támogató közösségépítő törekvések felerősödésének a szűkebb hazámban. Mi ugyancsak felvállaltuk a lengyelekkel való barátság ápolását, amit az önök részéről ez az intézmény, illetve ez a kiállítás nagyszerűen reprezentál. Hiszen szinte páratlan, hogy két nép – a magyar és a lengyel – ezer éve ilyen hűséges barátságot tudjon életben tartani. Nekünk az a feladatunk, hogy a felnövekvő generációk tudatában is gyökeret verjen ez a testvériség, amit ugyancsak jól szolgálnak az ilyen, illetve ehhez hasonló kiállítások.      

Az elnök asszony emlékeztetett arra, hogy a parlamentünk öt évvel ezelőtt március 23-át jelölte ki a magyar-lengyel barátság napjává, és a köztársasági elnökök azóta is rendszeresen találkoznak ilyenkor, miközben mindig más-más városok adnak otthont a közös ünnepségnek. Jövőre a Csongrád megyei Ópusztaszer lesz a két nép barátságát ápoló rendezvénysorozatok központja. Reményét fejezte ki, hogy a programokba a kecskeméti Wojtyla Ház is bekapcsolódik majd.

Szarka Balázs az Univer-KTE elnökeként szólt a mai ünnepség résztvevőihez, ugyanis városunk patinás sportegyesülete most ünnepli fennállásának századik évfordulóját.

- Ahogy a Wojtyla Háznak, nekünk is küldetésünk van. A miénk az, hogy a fiataloknak lehetőséget teremtsünk a sportolásra, testedzésre – hangsúlyozta az elnök-vezérigazgató. - A KTE életben tartását illetően, egy évtized óta oroszlánszerepet vállal az Univer Cégcsoport.

Ám az oroszlán is csak falkában, egymást értő társak társaságában verhetetlen – gondolta közben a szavak mögött is kutakodó tudósító, Szarka Balázshoz hasonlóan reménykedve abban, hogy egyszer legalább annyi támogatója lesz a KTE szakosztályainak, mint a Karol Wojtyla Barátság Központnak. S akkor egyre több olyan remek sportoló öregbíti majd Kecskemét hírnevét, mint a mai ünnepségen résztvevő Boronkay Péter triatlonista, aki a napokban, a fogyatékkal élők spanyolországi Európa-bajnokságán ismét aranyérmet szerzett.

Az alkarját születésétől nélkülöző, kitűnő kecskeméti sportoló ezen az ünnepségen elmondta, hogy a civil életben a hátrányos helyzetű emberekkel való foglalkozást választotta, akiknek a saját sikereivel igyekszik példát mutatni. Az Istenben való hite és egyesülete segíti leginkább ebben.

Barta László, a világhírű Algyői Halászcsárda tulajdonosa – Szent Péter főhalász, apostol tiszteletére - igazi tiszai halászlével vendégelte meg a mai ünnepség résztvevőit.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház