Július 16. kedd, Valter
Hírek, események 2011. július 6. 14:30

Jön az allergia szezon! - Parlagfű konferenciát tartott a Porta Egyesület

Képgaléria
Parlagfű, mint pusztító, betegítő rém! - címmel konferencia volt július 6.-án a kecskeméti Porta Közhasznú Egyesület dísztermében. A tanácskozáson részt vettek a Kecskemét és Térsége Többcélú Társulás, az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Hivatal, az ÁNTSZ Kecskeméti-, Kiskunfélegyházai-, Kunszentmiklósi Városi Intézete, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Növény és Talajvédelmi Igazgatóság, Kecskemét Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Általános Igazgatási Csoportja, a Közterület Felügyelet, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Hivatala és a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Földhivatal képviselői. A délelőtti megbeszélés témája Bács-Kiskun megye parlagfű-terhelsége volt. A jelenlevő szervezetek tapasztalataikat, munkájukat, terveiket prezentálták.

Első felszólaló Farkas P. József, a Porta Egyesület alapítója volt, aki a 2003-ban indult Porta Pollen Pont tevékenységét mutatta be. Elmondta, hogy a korábbinál eredményesebben tud harcolni az egyesület a nem kívánt jelenségek, az allergiát és sok más terhet jelentő pusztító gyomok ellen. Egyre több az önkéntes segítség is a parlagfű elleni védekezésben. Lakossági bejelentések alapján próbálja a szervezet feltérképezni a fertőzött területeket, melyek az interneten és az Alföldi Civil Naplóban  is megjelennek.

A 2011 májusában meghirdetett „Parlagfű elleni védelem” közfoglalkoztatási pályázatot Kecskemét és Térsége Többcélú Társulás képviselője, Csukás Lászlóné mutatta be. A pályázat kiírásakor figyelembe vették a parlagfű által legszennyezettebb területeket és a foglalkoztatás politikai szempontokat is. A pályázat célja, hogy a regisztrált álláskeresők és bérpótló juttatásokra jogosultak részére átmeneti munkalehetőséget teremtsenek 6 órás részmunkaidővel. Mindezt a parlagfű elleni védekezést szolgáló célprogram segítségével.

A közfoglalkoztatási pályázatba 170 főt tudtunk idén bevonni, akik elsősorban a közintézmények karbantartásánál segítenek. – mondta Dr. Tyavoda Andrea, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Hivatala képviselője.

Tóbiás Ferenc a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Földhivatala parlagfű elleni védekezéséről és az elmúlt évek szennyezettségéről számolt be a jelenlevőknek. A legfőbb feladatuk a külterületek feltérképezése és azok parlagfűtől való mentesítése, melyekről egy digitális jegyzőkönyv készül a helyszínen és a Parlagfű Információs Rendszerbe feltöltik.

Senki nem mentesül a bírság befizetése alól – kezdte felszólalását a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Növény és Talajvédelmi Igazgatóság képviselője, Vörösné Szenes Beáta. Elmondta, van olyan ügyfél, akire 2005 óta minden évben kiszabnak bírságot, mert nem figyel parlagfű írtasára a saját telkén. A legtöbb gond a zárt kertekkel, és a bírságok befizetésével van. Sokan nem veszik át a leveleket, mert azt hiszik így nem kell befizetni a büntetést. De így több jogorvoslási lehetőségtől is elesnek. Persze vannak kivételes esetek is. Tavaly és idén is több terület mentesülhetett a büntetés alól az ár-és belvíz miatt.

A jegyző hatásköréről KMJV Polgármesteri Hivatal Általános Igazgatási Csoportjától  Dr. Csajbók Katalin számolt be. Az allergén és az emberi egészségre ártalmas gyomnövényekre június 30-a után már felszólítás nélkül közérdekű védekezést rendelhet el a jegyző. Jogszabály módosítások következtében viszont június 30-a előtt a fertőzött terület tulajdonosának egy felszólítást küld, melyben egy időpontot jelöl meg amíg el kell végezni a gyommentesítést.

A Közterület Felügyelet 2000 óta vesz részt a parlagfű elleni védekezésben - kezdte hozzászólását Pap Gábor. Az első években nagyon súlyos volt a helyzet, de mára azt lehet mondani, hogy a külterületeken inkább a kultúrnövény „virágzik”, mintsem a parlagfű. A Kecskeméti Közterület Felügyelet a helyi rendeletet hajtja végre, ami így szól: magántulajdon telekhatárától szilárd útburkolat jelig vagy a szilárd útburkolat területen, ha az nem haladja meg a 4 métert, akkor a tulajdonos köteles rendet tartani. Ez azt jelenti, hogy elsepri a havat, a szemetet, levágja a gazt. Ezeket ellenőrzik a felügyelet munkatársai.

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Hivatal képviselői Markóné Rózsa, és Dr. Puskás Zsuzsanna elmondták, hogy Kecskemét nagyon fertőzött terület a parlagfű pollenjétől. A városban pollencsapda a volt ÁNTSZ épület tetején van, ami 1996 óta működik. Kecskemét pollenszáma mindig a legmagasabb országos adatokhoz képest. A legmagasabb napi pollenkoncentráció, ami a parlagfűre allergiásokat már irritálja 10 darab/légköbméter, a 100 darab/légköbméter pedig már igen erős tüneteket vált ki. Tavaly a legmagasabb pollenszám 875 darab/légköbméter volt Kecskeméten.

Kis Klára az ÁNTSZ Kecskeméti-, Kiskunfélegyházai-, Kunszentmiklósi Városi Intézet munkatársa a lakossági tájékoztatás sikerességét ismertette a jelenlevőkkel.

Továbbra is a parlagfű mentesítés fontosságát hirdetik a szervezetek.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Adományok Wojtyla Ház