Július 27. szombat, Liliána, Olga
Hírek, események 2011. július 15. 05:59 | Szerző/forrás: index.hu

Időjárás

Időjárás
36 órás előrejelzés Péntek hajnalban északon és nyugaton lesz a több felhő, délen és keleten derült marad az ég. Főként a Dunántúlon számíthatunk eleinte záporok, zivatarok kialakulására. A Dunántúlon megélénkül, időnként megerősödik az északi, északnyugati szél, a Duna vonalától keletre mérsékelt délkeleti, déli szél várható. A minimumok nyugaton 15 és 19°C, keleten 18 és 22°C között várhatóak. Napközben a Dunántúlon változóan, nyugaton eleinte erősen felhős idő várható, de számottevő csapadék már nem valószínű, legfeljebb egy-egy zápor alakulhat ki. Élénk, időnként erős lesz az északi, északnyugati szél. A keleti megyékben eleinte sok lesz a napsütés, majd a délutáni óráktól kezdődően egyre több helyen erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet és késő délutántól, estétől többfelé alakulnak ki záporok, zivatarok, helyenként felhőszakadás, jégeső és heves szélrohamok kíséretében.

Napközben a déli, délnyugati szél élénkülhet meg időnként, majd estétől itt is északnyugatira, északira fordul a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon 24 és 30, keleten 31 és 36°C között alakul. Szombaton hajnalban a Tiszántúlon még gyakran erősen megnövekszik a felhőzet és további záporok, zivatarok kialakulására számíthatunk, máshol ugyanakkor kevés felhőre, derült égre készülhetünk. Élénk, főként a Dunántúlon és északkeleten erős lökések kísérhetik az északi, északnyugati szelet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 20°C között alakul, nyugaton lesz a hűvösebb.

Orvosmeteorológiai tájékoztató

Pénteken továbbra is enyhe hidegfronti hatás érvényesül. Ez ingerlékenységet és reumatikus panaszokat eredményezhet, de a levegő fölfrissül, akár öt fokkal is csökkenhet a hőmérséklet a csütörtökihez képest. Az élénk északnyugati szél fejfájást okozhat, ám hozzájárul a hőérzet mérséklődéséhez. A szervezet folyadékvesztése még mindig fokozott, ezért napi 2,5-3 liter víz fogyasztása ajánlott.

Közlekedésmeterológia

Pénteken a Dunántúlon gyakran lesz élénk, illetve erős a szél, ami csökkentheti a járművek menetstabilitását. A késő délutáni óráktól kezdődően elsősorban a keleti megyékben alakulhatnak ki zivatarok, melyek környezetében nedvessé, csúszóssá válhatnak az utak, illetve helyenként jégesővel, viharos kifutószéllel is találkozhatunk. Napközben a napos időben érdemes vezetés közben napszemüveget viselnünk. Keleten még marad a kánikula, ezért főként itt lesz ajánlatos gondoskodni a megfelelő folyadék-utánpótlásról. Sem gyermekeinket, sem házi kedvenceinket ne hagyjuk a tűző napon a zárt járművekben! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

A 26. hét első felében az előző hétvégéhez képest erősödött, szombaton azonban az esős idő következtében jelentősen lecsökkent a pollenterhelés. A legmagasabb terhelést Zalaegerszegen, Veszprémben és Pesten, a legalacsonyabbat Kecskeméten és Tatabányán mérték. Ez a hét is még a csalánfélék és a pázsitfűfélék időszaka volt – azonban míg a csalánfélék pollenszórása most erősödik, a pázsitfűféléké már csökken, de még mindig okozhat erős tüneteket. A nyári gyomok – az útifű, a lórom, a libatopfélék, a kender és az ernyősvirágzatúak – virágpora országszerte jelen van a levegőben, a hárs és a szelídgesztenye pollenszórásának lecsengésével a fák szezonja véget ért. Ezen a héten már – Eger kivételével – minden állomáson a csalánfélék virágporából regisztrálták a legtöbbet, összpollenszáma az esőzések ellenére is emelkedett – napi koncentrációja mindenhol elérte a tüneteket okozó szintet, a hét elején pedig Zalaegerszegen, Veszprémben és Pesten a magas szintet is. Fokozatosan csökken a pázsitfűfélék virágporának mennyisége. Az esős idő következtében csökkent az útifű és a lórom pollenkoncentrációja – azonban néhány állomáson még így is regisztráltak tüneteket okozó közepes szintet. A hárs és a szelídgesztenye virágporának mennyisége már csak Zalaegerszegen érte el a tüneteket okozó koncentrációt. A legtöbb állomáson jelen van még a csapdákban a libatopfélék, a kender és az ernyősvirágzatúak virágpora – még csak alacsony koncentrációban. A kültéri allergén gombaelemek koncentrációja kis mértékben csökkent, de a legtöbb helyen még mindig nagyon magas.

Kövessen minket a Facebookon is!