Április 19. péntek, Emma
Hírek, események 2011. július 23. 13:16

Kivezető utakat egyengető máltaisok

Képgaléria
Kivezető utakat egyengető máltaisok
Azt mondják, ha egy ingatlannak sok gazdája van, akkor valójában egy sincs. Példa lehet erre Kecskeméten a Matkói úti egykori autósiskola épülete is, mely éveken át romosodva, kihasználatlanul várt a sorsára. Mígnem a sok tulajdonos egyike, a Máltai Szeretetszolgálat Egyesület helyi szervezete gondolt egy merészet: A városunkban működő Dán Kulturális Intézet segítségével pályáztak a Velux Alapítványok egyikének támogatására, hogy itt hozhassanak létre egy új központot a halmozottan hátrányos helyzetű hajléktalanok és a szociálisan rászorultak részére. Rendezve a tulajdoni viszonyokat, óriási szervezőmunkába kezdtek a szeretetszolgálat vezetői, önkéntesei, és a dán Villum Kann Rassmussen Alapítvány csaknem 900 ezer eurós támogatásával a romos épület egy európai színvonalú, nagyon szép intézménnyé változott. A Kivezető utak névre keresztelt, 1350 négyzetméteres Komplex Hajléktalanellátó és Rehabilitációs Központot ez év májusában avatták fel.

 

 

Rigóné Kiss Éva, a szeretetszolgálat kecskeméti szervezetének vezetője és Budainé Nagy Katalin módszertani munkatárs mutatta be az új, korszerű létesítményt lapunk szerkesztőinek a minap. Tőlük azt is megtudtuk, hogy mit jelez a Kivezető utak elnevezés. Nos, népkonyhát, nappali melegedőt, utcai gondozó szolgálatot eddig is működtettek a kecskeméti máltaisok, ám a jövőben nem csak az ellátásra, hanem a hajléktalanok kiútkereséséhez is hatékony segítséget kivánnak adni ebben az új intézményben. Rehabilitációs programjukban huszonegy gondozottnak igyekeznek rendszeres munkát biztosítani, hogy ismét képessé váljanak az önellátásra, a családba és a társadalomba való visszailleszkedésre. Ők laknak jelenleg abban a hét, úgynevezett kiléptető lakásban, amelyek mintegy önálló albérletként szolgálnak. Az itt élőknek szükség esetén részt kell venniük szenvedélybetegségük kezelésében. A foglalkoztatási program jóvoltából visszaszokhatnak a napi munkavégzés szabályaihoz. A kiléptető lakások révén pedig, folyamatos segítség mellett megtanulhatják azoknak a helyzeteknek a kezelését, amelyekkel a központból kikerülve folyamatosan találkoznak majd. Az igényeknek megfelelően, akár tanfolyami oktatáshoz, képzéshez is segítő kezet nyújtanak az itt elő hajléktalanoknak. A tematikus foglalkozások mellett, tartalmas szabadidős, kulturális és közösségi programokat is kínálnak számukra, melyek kialakítása, beindítása folyamatosan zajlik. A rehabilitáció végső célja azonban az, hogy végül saját otthonra leljenek, önálló életet éljenek.

A Komplex Hajléktalanellátó és Rehabilitációs Központ hálótermeiben több mint száz otthon nélküli embert tudnak éjszakánként elszállásolni, de ha a szükség úgy kívánja, a fekhelyek száma ideiglenesen bővíthető. A nappali melegedőben naponta 50 nehéz sorsú ember ellátásáról gondoskodnak. Huszonnyolc férőhelyes az új létesítmény hajléktalanok számára kialakított, szociális otthonként működő szárnya, ahol egészségügyi, orvosi szobák is helyet kaptak. Nagy hangsúlyt fektetnek a Máltaiak arra, hogy keresztény szellemben, a szeretet értékeit szem előtt tartva végezzék szolgálatukat. Ehhez egy kápolnaként is használható szép közösségi terem áll rendelkezésükre, ahol imáikat, hitéleti rendezvényeiket tarthatják. Rigóné Kiss Évától megtudtuk, hogy a kecskeméti szervezet új intézménye a szeretetszolgálat dél-alföldi régiójának módszertani központjaként is funkcionál. A Békés és Csongrád megyei önkéntesekkel is kibővülnek azok a rendezvények, amelyek a továbbképzést, szakmai konzultációt, tapasztalatcseréket szolgálják. Ezeken sajnos aktuális téma napjainkban, hogy a kilakoltatási moratórium megszüntetésével, sok családnak kell szembenéznie a közeljövőben lakhatási problémákkal. A szeretetszolgálat igyekszik erre a krízishelyzetre is felkészíteni munkatársait, önkénteseit.

Létrejött tehát Kecskeméten egy korszerű és komplex hajléktalangondozó szolgálat, jelentős külföldi támogatással, ahol mintegy 25 munkatárs dolgozik azért, hogy könnyítsen a nehéz sorsú emberek életén. Fontos kérdés - amelyre elsősorban az elkövetkezendő egy-két év ad pontos választ -, hogyan lehet fenntartani a rendelkezésre álló állami normatívából, egyházi kiegészítő támogatásból, valamint az önkormányzat biztosította hozzájárulásból? (Az önkormányzat Táncsics utcai intézménye megszűnésével a Máltaiak vették át az ott lakókat és folytatják továbbgondozásukat.) A hármas támogatás ellenére nem könnyű az intézmény finanszírozása, de a projekt vezetői és Rigóné Kiss Éva bizakodó a program sikerében. A Máltai misszió szellemében úgy gondolják, ha jó ügyet szolgálnak, a Gondviselés segíti őket abban, hogy akinek megfogták a kezét, azt ne engedjék el, és ehhez szükséges lelki, anyagi erőt elő tudják teremteni.

 

Cím: 6000 Kecskemét, Matkói út 20.

Telefonszám: 06-76/506-520; 06-76/506-521

Intézményvezető: Rigóné Kiss Éva

Fax: 06-76/505-816

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Porta Egyesület