Július 27. szombat, Liliána, Olga
Hírek, események 2011. augusztus 4. 05:51 | Szerző/forrás: index.hu

Időjárás

Időjárás
36 órás előrejelzés Csütörtök napközben a Dunántúlon többnyire erősen felhős lesz az ég, a középső országrészben többször, keleten csak időnként növekszik meg erősen a felhőzet. A Dunántúlon többfelé, a középső megyékben helyenként várható eső, zápor, zivatar. Gyenge, mérsékelt marad a keleti, délkeleti szél. Általában véve 24 és 29°C közé emelkedik a hőmérséklet, de a tartósabban felhős, csapadékos dunántúli tájakon csak 20-23°C várható.

Péntek hajnalban a Dunántúl északi részén és a középső tájakon lesz több a felhő, máshol gyengén, illetve változóan felhős égre számíthatunk. Csapadék már nem valószínű. A gyenge légmozgásban 13 és 18°C közé csökken a hőmérséklet. A nap második felében délen a hőmérséklet ismét 30 fok fölé emelkedhet.

Orvosmeteorológiai tájékoztató

Csütörtökön gyenge kettősfronti hatás érvényesül a magasban, ezért elsősorban a nyugati és a középső megyékben élők tapasztalhatnak fáradékonyságot, kialvatlanságot. Kissé emelkedik a páratartalom is, növekszik a levegő fülledtsége, ami szintén csökkenti a komfortérzetet. Délkeleten helyenként újra megközelíti a hőmérséklet a 30 fokot, így az ott lakók számára fontos lesz, hogy bőségesen fogyasszanak folyadékot. Az UV sugárzás elsősorban a Tiszántúlon éri el az erős szintet, arrafelé érdemes napozáskor fényvédő krémmel védekezni. Másutt viszont a felhőzet gyakran takarja majd el a napot, nem lesz számottevő az UV sugárzás mértéke. Forrás: www.meteoklinika.hu

Közlekedésmeterológia

Csütörtökön főként a Dunántúlon számíthatunk többfelé eső, zápor, zivatar kialakulására, emiatt ott sok helyen nedves, csúszós útszakaszokkal találkozhatunk. Zivatarokban hirtelen lecsökkenhet a látástávolság. A naposabb tiszántúli területeken érdemes vezetés közben napszemüveget viselnünk. Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

A 29. héten az országos esőzések következtében mindenhol erősen lecsökkent a pollenterhelés. A legmagasabb terhelés Nyíregyházán és Pesten volt, a legalacsonyabb Szombathelyen és Salgótarjánban. A nyári gyomok pollenszemei kisebb mennyiségben, de változatlanul jelen vannak a levegőben: a csalánfélék, a pázsitfűfélék, az útifű, a libatopfélék, a kender, a lórom, az ernyősvirágzatúak – és most már a parlagfű és az üröm virágpora is. A héten a csalánfélék pollenkoncentrációja is jelentősen lecsökkent – összpollenszáma az előző hetinek negyede volt csak. Napi koncentrációja még így is közel egész héten országszerte elérte e tüneteket okozó közepes szintet, sőt Miskolcon és Mosdóson egy-egy napon még magas szintet is mértek. Erősen lecsökkent a pázsitfűfélék pollenszórása is – virágporát már csak az állomások felénél monitorozták tüneteket okozó mennyiségben, ott is inkább csak a hét elején. Az útifű és a kender pollenszemeiből is csak a hét első napjaiban és csak 2-2 városban regisztráltak tüneteket okozó mennyiséget. Csökkent a libatopfélék, a lórom és az ernyősvirágzatúak virágporának mennyisége is – előbbié alacsony koncentrációban még szinte mindenhol folyamatosan jelen van, utóbbi ketté már csak szórványosan jelent meg a csapdákban. Országszerte már Salgótarján, Székesfehérvár és Szombathely kivételével mindenhol detektálták a parlagfű pollenszemeit – az esős idő miatt azonban még csak alacsony koncentrációban. Az esőzések megszűntével és a felmelegedés hatására azonban pollenszórása várhatóan felerősödik – számíthatunk rá, hogy tüneteket okozó koncentrációban lesz jelen a levegőben. Országszerte virágzik a pillangósvirágúk családjába tartozó fa, a városban sokfelé ültetett, zöldessárga virágú japánakác. A fa rovarbeporzású, azonban a lehullott virágok és az eső miatt virágpora helyenként nagy mennyiségben került a levegőbe – több városban is mértek tüneteket okozó koncentrációt. Az esős id a pollenterhelést csökkenti ugyan, azonban fokozza a légköri gombák okozta terhelést – a kültéri allergén gombák, közöttük is a Cladosporium mennyisége a hét második felében néhány állomás kivételével mindenütt nagyon magas szintet ért el.

Kövessen minket a Facebookon is!