Július 27. szombat, Liliána, Olga
Hírek, események 2011. augusztus 19. 08:29

Összefogás a Pusztatemplomért

Összefogás a Pusztatemplomért
Valamikor az 1400-as évek első felében épült az a templom, aminek maradványai ma még Lajosmizse határában láthatók. A lokálpatrióta polgárokat régóta foglalkoztatja a Pusztatemplom névre keresztelt műemlék helyreállításának gondolata. Másfél évtizede még egy tanulmány is készült a felújításának lehetőségéről, s a gótikus stílusjegyeket mutató szentély megmaradt falai körül régészeti ásatással állapították meg a templom eredeti kiterjedését. A megmentés igyekezet azonban, elbukott a műemlékvédelmi illetékesek azon véleményén, hogy a megmaradt falak nem lehetnek részei egy rekonstrukciónak. Ám dacolva a kudarccal úgy tűnik, a tettvágynak örök gyújtólángja a lokálpatriotizmus: Most Kollár Csaba, a Mizsetáp Kft. ügyvezető igazgatója gondolja eltökélten, hogy a Pusztatemplomot meg kell menteni.

 

- Lajosmizse meglehetősen szerény a történelmi emlékeket mutató turisztikai látványosságokban, éppen ezért kötelességünk megbecsülni, megmenteni azt a keveset, ami van. És a Pusztatemplom ezek között pedig a legelső a sorban, mint a város legrégibb időkből fennmaradt épülete. Ez a környékünkön páratlan szakrális kegyhely megérdemel egy olyan szintű rekonstrukciót, ami turisztikailag is növelné Lajosmizse ismertségét - nyilatkozta lapunknak Kollár Csaba.

- Pillanatnyilag hol tart az ügy?

- Az eltökéltség, illetve a kezdeti szervezés szintjén. Mert mindenekelőtt azt is tisztán kell látnom, hogy amit én gondolok - s amit a kilencvenes évek közepén létrejött, Pusztatemplomért Alapítvány szervezői is gondoltak -, arról kik, s hogyan vélekednek napjainkban. Van-e olyan széleskörű, javarész helyi akarat, tettvágy ebben az ügyben, ami erős pillére volna ennek a kétségtelenül nagyszabású felújítási munkának? Mert csak ha létre tudunk hozni egy műemlékmentési célú jelentős szövetséget, csak akkor kezdhetünk el tervezni, építészeti és turisztikai kérdésekkel foglalkozni, pályázati lehetőségeket keresni, s persze újra engedélyeket kérni a műemlékvédelmi hivataloktól.

- Mi van, ha a hivatal megint nemet mond?

- Miért mondana nemet a jobbító szándéknak, egy szakmailag korrekten előkészített tettvágynak? Mi javítjuk a most is a Pusztatemplom bejáró útját, s kaszáljuk, gondozzuk rendszeresen a környékét a barátaimmal, mert a hivatalnak még erre sincs pénze. Szerintem ennek az ügynek csak egy buktatója lehet, mégpedig az, ha a lajosmizseiek teljes közönyt mutatnak iránta. Ha viszont újraélesztjük a Pusztatemplomért Alapítványt, s egy erős támogatói tábor lesz mögöttünk, akkor a csodákra is képesek leszünk.

- Pénzbeli támogatókra gondolsz?

- Nem feltétlenül, bár az adakozás fontos része egy ilyen mértékű rekonstrukciónak. Ám a szervezői, a propaganda, majd a kétkezi munka, az építőanyagok és minden más is nagy segítség volna a későbbiekben.

- Mi lesz a következő lépés?

- Szeptember közepén tartunk egy lakossági fórumot a Pusztatemplom tövében, amire szeretettel várjuk mindazokat, akik tenni kívánnak ügyünk sikere érdekében! (További információk: 30/95-89-542.)

 

Néhány vélemény

 

Sólyom János, az 1995-ben megalakult Pusztatemplomért Alapítvány egyik főszervezője, kuratóriumának elnöke: – Nekünk az volt az elsődleges célunk, amikor létrehoztuk alapítványunkat, hogy ne maradjon az enyészeté ez a romos szakrális épület, hanem a régészeti, építészettörténeti és műemlékvédelmi kutatások alapján rekonstruálva, minél jobban megfeleljen az eredeti állapotának. Ennek érdekében egy szakmai tanulmányt is készíttettünk. Sajnos az akkori műemlékvédelmi szakemberek úgy döntöttek, hogy ne a régi falak mentén épüljön újjá a templom, hanem a közelében emeljünk fel egy újat, ami a régi pontos mása. Csakhogy mi menteni akartunk, nem makettet építeni. Nekünk tehát nem sikerült megvalósítani azt, amit Kollár Csaba most újra megpróbál. Nagyon remélem, hogy ő több sikerrel jár, s már jeleztem is neki, hogy amiben csak tudom, boldogan segítem ezt az ügyet.

Basky András, Lajosmizse polgármestere: - Mi minden kezdeményezést támogatunk, ami a Pusztatemplom jobb sorsát szolgálja, hiszen városunk emblematikus épületéről van szó. De jó lenne tudni, hogy napjainkban hogyan vélekednének a helyreállításáról a műemlékvédelmi szakemberek. Ha máig ragaszkodnak a korábbi véleményükhöz, elképzeléseikhez, én azt sem tartanám elvetni való ötletnek, hogy a jelenlegi romos falak megmentése mellett, úgynevezett sziluettekkel jelezzék az eredeti felépítmény formáját. Ilyen megoldásokat több régi épület esetében is láthatunk világszerte. De hangsúlyozom, minden ésszerű megoldást támogatunk, ha az Lajosmizse legrégebbi épületének, a Pusztatemplomnak a megújulását szolgálja.

Látos Lajos,a Geréby Kúria ügyvezetője: - Én egyfelől kicsit szkeptikus vagyok, mert annyi „csoda” van a mai világban, hogy csak a nagyszabású, különleges látványosságok igazán turistacsalogatóak. Másfelől mindennek örülök, ami Lajosmizsén épül, amivel városunk gazdagodik. Továbbá, ha a felújított Pusztatemplom egyfajta zarándokhellyé válna idővel a hívők körében, annak minden környékbeli vendéglátóhely örülne. És a mi vendégkörünk is sokszínű, szép számmal akadnak közöttük hithű katolikusok, akiknek ajánlhatjuk majd érdekességként a rekonstruált Pusztatemplomot. Én őszinte szívvel kívánom, hogy járjanak sikerrel az ügyet felvállaló lokálpatrióták.

Kövessen minket a Facebookon is!