Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2011. szeptember 19. 19:12

A KÉKESDI SZENT MIHÁLY-TEMPLOM BÚCSÚJA: A Wojtyla-hitoktatás jegyzetei (9.)

Képgaléria
A KÉKESDI SZENT MIHÁLY-TEMPLOM BÚCSÚJA: A Wojtyla-hitoktatás jegyzetei (9.)
A Wojtyla Házban működő Porta Egyesület jelentős anyagi támogatást nyújtott a kékesdi templom felépítéséhez. Isten e házának szentelése és védőszentjének, Mihály arkangyalnak az ünnepe egyaránt szeptember végére esik, búcsút is adva az oda látogatóknak. Ez alkalomból az angyalokról, kiváltképpen Szent Mihályról beszélgettünk, felidézve a búcsúról a skapuláré kapcsán tanultakat.

KÉKESD

Szent Mihály-napi búcsú

 

         A Pécsváradtól 12 km-nyire délre, a baranyai dombok között meghúzódó 208 lakosú kicsiny falu 1999-ben elhatározta, hogy templomot épít. Nem akarta ugyanis, hogy népe elvándoroljon, pedig ez iskola és templom nélkül óhatatlanul bekövetkezik.

         A Dévényi Sándor Kossuth-díjas építész által ingyen tervezett templom 2003-2009 között fel is épült – a helyi lakosság óriási áldozatait kiegészítő országos összefogással. 

         A templomot szeptember 26-án szentelték. Védőszentje Szent Mihály arkangyal lett.

 

Angyalok

 

         Isten teremtményeiként feladatuk Isten dicsérete és imádata, parancsolatainak végrehajtása, üzeneteinek továbbítása, hívő emberek, különösen a gyermekek szolgálata, védelme. Közreműködnek Isten terveinek és ígéreteinek megvalósításában, például a megváltás hirdetésében, az ellenséges erők ellen való harcban, Isten ítéleteinek végrehajtásában.

         Az emberekhez hasonlóan értelemmel és szabad akarattal rendelkező személyiségek. Nálunk azonban magasabb rendűek: halhatatlan és nem nélküli szellemi lények, akik képesek testben megjelenni, és miénket felülmúló hatalmukkal részt venni a földi eseményekben.

         Az Ószövetségben például bezárták a földi paradicsomot, megjövendölték Ábrahámnak fia születését, kimentették Lótot a pusztulásra ítélt Szodomából, oltalmazták az elűzött Hágárt fiával, s az áldozatnak szánt Izsákot, szolgálatuk által közöltetett a Törvény, vezették Isten népét, hírül adták Sámson születését, Gedeon és Izajás elhívását, segítették Illés prófétát és Tóbiást is útjukon.

         Az Újszövetségben tudatták Keresztelő János és Jézus születését, angyal irányította a szent család egyiptomi útját, szolgálták Jézust megkísértése után, angyal erősítette szenvedése előtt, jelezték feltámadását és majdani visszatértét, kiszabadították az apostolokat a börtönből, angyal adta hírül Pálnak hajójuk megmenekülését a tengeri viharból, de jelen lesznek Krisztus visszatérésekor is, és szolgálni fogják Őt az ítéletkor.

         Az angyalok kilenc szellemi fokozatát ismerjük – ezek: szeráfok, kerubok, trónusok, uralmak, erősségek, hatalmasságok, fejedelemségek, arkangyalok, őrangyalok.

         Isten csak jó angyalt teremtett, Lucifer – ’Fényhordozó’ azonban fellázadt ellene, ezért letaszították a mennyből, és az angyalok gonosszá vált egyharmadának vezetőjeként Sátánná – ’Vádlóvá, Ellenséggé’ lett. Az ördögök bennünket is bűnre csábítanak irigyelve tőlünk a mennyet.

 

Szent Mihály arkangyal

 

         Neve a héber ’mi ká él’ = ’ki olyan, mint az Isten?’ kifejezésből ered. Szent Mihály ugyanis a gonosz lelkek elleni harcban az Istenhez hűséges angyalok vezére, akikkel a fellázadt Lucifert legyőzte és letaszította a földre.

         Több e világi megjelenését is nyilvántartják. 452-ben a Ravennánál Szent Leó pápával tárgyaló Attila hun fejedelmet kardjával fenyegette a levegőből. 495-ben a Gargano-hegy barlangjában eltérítette egy dühös gazda eltévedt bikájára kilőtt nyilát. 590-ben a vatikáni Angyalvár ormán büntető kardját hüvelyébe visszatéve jelezte a pestisjárvány végét a körmenetet vezető Szent Gergely pápának. 708-ban a normandiai Mont-Saint-Michel árapályszigetének tetejéről felszólította a püspököt, hogy azon a helyen építsen kolostort. 1077 körül pedig a Szent Lászlóval vívó Salamont László feje fölül tüzes karddal fenyegette.   

         1884-ben XIII. Leó pápa az Úr és a Sátán párbeszédét hallva megértette, hogy Isten hatalmat engedett a gonosznak a 20. század felett, hogy Egyházát próbára tegye. Ekkor írta a szentmisék végére a Szent Mihály közbenjárását kérő ördögűző imát:

         Szent Mihály arkangyal, védelmezz minket a küzdelemben; a sátán gonosz kísértései ellen légy oltalmunk! Esedezve kérjük: „Parancsoljon neki az Isten!” Te pedig, mennyei seregek vezére, a sátánt és a többi gonosz szellemet, akik a lelkek vesztére körüljárnak a világban, Isten erejével taszítsd vissza a kárhozat helyére! Ámen.

         A többi főangyalhoz hasonlóan Mihály arkangyalt a művészetben általában szárnnyal ábrázolják, egyházi ruhában vagy harci öltözékben (karddal, pajzzsal, kopjával), lábánál a legyőzött Sátánt megtestesítő sárkánnyal. Olykor mérleggel a kezében jelenítik meg, mint a lelkek mérlegelőjét. Képe a magyar Szent Koronán is megtalálható.

         Izrael és a Római Katolikus Egyház védőszentjének ünnepnapja szeptember 29.

 

Búcsú

 

         A bűnbánat, a gyónás visszavezet ugyan a kegyelem állapotába, de a bűn nyomán kialakult rossz szokásoktól csak az evilági vezeklés vagy a túlvilági tisztítótűz szabadít meg. Búcsú során az Egyház bizonyos feltételek mellett részben vagy egészében elengedi a híveknek ezen ideigtartó büntetéseket – naponta legfeljebb egyszer.

        Az Egyház búcsút engedélyező joga Krisztustól származik. Jézus Péternek és apostolainak hatalmat adott: „Amit megkötsz a földön, meg lesz kötve a mennyben is, és amit feloldasz a földön, fel lesz oldva a mennyben is.” (Mt 16,19) Az ezen felhatalmazás alapján engedélyezett búcsúk a híveket az Egyház kegyelmi kincstárából részesítik, mely Krisztus, és az Ő szenvedéseit kiegészítő(Kol 1,24) keresztények nyújtotta megváltó kegyelmek összessége.  

         A búcsú kegyelmében az részesülhet, akiben él a bűnbánat és az istenszeretet lelkülete. A teljes búcsú további alapfeltételei: a búcsú elnyerésének vágya; aznapi szentáldozás; bizonyos időn belül szentgyónás; mentesség még a bocsánatos bűnökhöz való szándékos ragaszkodástól is; imádság a pápa szándékára (egy Hiszekegy, egy Miatyánk, egy Üdvözlégy). Ezeken kívül egy az alábbi jócselekedetek közül: legalább félórás szentségimádás; félórás elmélkedő szentírásolvasás; 5 tized rózsafüzér elimádkozása közösségben; keresztút elvégzése. Búcsúban részesülhetünk bizonyos ünnepi alkalmakkor is: szentévben, halottak napján, templom védőszentjének ünnepén vagy szentelési évfordulóján stb.

         Tisztítótűzben szenvedő lelkek mennybe jutásáért is lehet búcsút felajánlani, mivel ők magukon már nem tudnak segíteni, de a kegyelem állapotában vannak. Földön élők részére azonban nem nyerhetünk búcsút, mert nekik is módjukban áll azt elnyerni.

         A búcsúval élés áldásaként elmélyül kapcsolatunk a kegyelmet adó Krisztussal és közvetítő földi Egyházával, valamint a túlvilági szenvedő és megdicsőült Egyházzal.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház