Július 16. kedd, Valter
Hírek, események 2011. október 20. 18:41

BÁBEL BALÁZS ÉRSEKET MAGYARUL KÖSZÖNTÖTTE XVI. BENEDEK PÁPA

Képgaléria
Hétfőn - egy ötven fős zarándok csoport élén - Rómába indult a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye első papja, dr. Bábel Balázs érsek. Szerdán az általános kihallgatáson alkalmuk volt a magyar zarándokoknak részt venni a pápai általános kihallgatáson. A résztvevő honfitársak legnagyobb örömére, XVI. Benedek pápa magyarul köszöntötte a csoportot és név szerint is említette a metropolitát. A Charitas Rádió most közreadja a pápai üdvözlet hanganyagát; majd részleteket közlünk a Vatikáni Rádió Magyar Szerkesztőség rövid riportjából is.

Ötven zarándok érkezett Kalocsáról az Örök Városba, hogy kifejezzék tiszteletüket az apostolfejedelmek sírjai előtt, és találkozzanak a pápával. A zarándoklaton részt vettek a főszékesegyház papjai, Fülöp Ernő kanonok, érseki irodaigazgató, plébános, valamint Geszler Péter tanácsos, érseki szertartó, hozva magukkal híveiket és a város képviselőit is. A zarándokokat elkísérte a szomszédos Géderlak plébánosa, Vas Huba atya is.

Az október 19-iki általános kihallgatáson a Szentatya ezekkel a szavakkal köszöntötte a zarándokokat, magyarul:

 


e

 

 

Nagy szeretettel köszöntöm a magyar zarándokokat, különösen is Bábel Balázs érsek urat, a Kalocsa–Kecskeméti Főegyházmegye főpásztorát és hívei csoportját, valamint azokat, akik Toronyból érkeztek. Zarándokutatok Rómába vezetett, ahol Szent Péter és Pál apostol vértanúságukkal kimutatták hűségüket az Úrhoz. Az ő példájuk nyomán becsüljétek meg a hit adományát és szeressétek Krisztus Egyházát. Az ő közbenjárásukat kérve szívesen adom rátok Apostoli Áldásomat. Dicsértessék a Jézus Krisztus!”

Bábel Balázs amellett, hogy bemutatta a Szentatyának a Kalocsa melletti Drágszélen épülő Rózsafüzér Királynéja-templom terveit, megköszönte a Szentatyának, hogy a főszékesegyház most felújított tornyai közül az egyikre felkerülhetett XVI. Benedek pápa címere is, amivel Szent Péter utóda iránti hűségét fejezi ki az egyházmegye.

 


a

Az általános kihallgatás alkalmával a város és a hívek nevében Geszler Péter atya adhatta át a kalocsaiak ajándékát, többek között kézzel hímzett kalocsai terítőt és paprikát, aki a Szentatya áldását kérte családjára, barátaira, az otthon lévőkre és minden kalocsai zarándokra.

A Szent Péter téren megtartott audienciát követően a zarándokok felkeresték a Vatikáni Rádiót, majd a Pápai Magyar Intézetbe mentek, hogy megismerkedjenek a magyar papok római posztgraduális képzésének központjával, valamint találkozzanak a főegyházmegye papjaival, hiszen Tóth Tamás rektoron kívül még ketten vannak az intézetben: Szakács Tibor a Pápai Biblikus Intézetben, Harbula István pedig a Szent Anzelm Egyetemen tanul.

A látogatást követően Szent Pál apostol sírjához zarándokoltak, majd csütörtök reggel Szent Péter apostol sírja közelében, a Szent Péter-bazilika Magyarok Nagyasszonya kápolnájában imádkoztak hazájukért.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Adományok Dr. Bábel Balázs Wojtyla Ház