Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2011. november 10. 09:11

Élménybeszámoló: Központi Fizikai Kutató Intézetben járt az Üzemi és Szaklapok Újságíróinak Egyesülete

Képgaléria
Élménybeszámoló: Központi Fizikai Kutató Intézetben járt az Üzemi és Szaklapok Újságíróinak Egyesülete
2011.október 21.-én a Magyar Tudományos, Üzemi és Szaklapok Újságíróinak Egyesülete által szervezett Újságíró Akadémia őszi programján vettem részt. Ez alkalommal látogatást tettünk Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia KFKI (Központi Fizikai Kutató Intézet) Atomenergia Kutatóintézetében (1121 Budapest, Konkoly Thege út 29-33.) Előzetes regisztráció után léptünk az intézetbe. Portai beléptető rendszeren áthaladva kis csoportunk kettévált. Egyik csoport a reaktor épületében kezdte a látogatást, a másik a Környezetvédelmi Szolgálatnál.

Én először a reaktor épületbe mentem, ahol a vezérlő termében Juhász Péter operátor mérnök fogadott és adott tájékoztatást. Majd lehetőségünk volt a reaktor csarnokba is bemenni.

A kutatóreaktor az alap- és alkalmazott kutatások számára nagyteljesítményű (nagyfluxusú) neutronforrásként szolgál, s mint ilyen valós tudományos szükségletet elégít ki.

A BKM és a reaktor tudományos célú hasznosításának sikerességét mutatja, hogy ez az egyetlen kelet-európai berendezés, amelyet az Európai Közösség nagyberendezés programja is magáénak tart, és a berendezéseken bizonyos mennyiségű mérési időt az EU kutatói számára kibérel. A BKM eredményeiről kétévenként összefoglaló kötet jelenik meg, amely az interneten, a http://www.bnc.hu web-oldalon is hozzáférhető.

A reaktor hasznosítására nemcsak tudományos, hanem szolgáltatói jelleggel is sor kerül. Ezen "szolgáltatások" között említhetjük az egészségügyben és az iparban használható radioaktív izotópok előállítását, szerkezeti anyag besugárzásokat (és a besugárzásokat követő anyagvizsgálatokat, amelyek tárgyai a paksi atomerőmű reaktortartályának anyaga, valamint a majdani fúziós reaktorokban használandó szerkezeti anyagok).

A gyakorlatban hasznosuló legfontosabb "alkalmazás" természetesen az, hogy az AEKI-ben az évtizedek folyamán létrejött az a szaktudás és biztonsági kultúra, amely lehetővé teszi, hogy az AEKI mind a Paksi Atomerőmű tudományos bázisintézményeként, mind pedig az Országos Atomenergia Hivatal műszaki szakértő intézményeként sikeresen vehessen részt a hazai atomenergetika legkülönbözőbb problémáinak megoldásában.

A 3. számú épületben kapott helyet a Környezetvédelmi Szolgálat, ahol Kocsonya András fogadott. A Szolgálat tevékenysége során biztosítja

. a  KFKI telephely nukleáris környezetellenőrzését

. a Központi Izotópraktár kezelését,
· a radioaktív hulladékok átmeneti tárolását,
· belső sugárterhelés méréseket,
· a személyi és munkahelyi dozimetriai szolgáltatást,
· a besugárzó laboratórium üzemeltetését,
· a folyamatos, 24-órás sugárvédelmi ügyeletet,
· baleseti, illetve rendkívüli helyzetben a Balesetelhárítási és Intézkedési Tervben
rögzítetteknek megfelelően részt vesz a felderítésben és az elhárításban, e
tevékenységét mozgólaboratórium is elősegíti,
· regisztrált adatokat továbbít az Országos Környezeti Sugárvédelmi Ellenőrző
Rendszer Információs Központ (OKSER IK) hálózatába.

Az újságírók mindkét üzemben tehettek fel kérdéseket. Többek között a biztonsággal kapcsolatosan a földrengésmérésre, a szilárd és folyékony halmazállapotú radioaktív hulladékok tárolására, a kutatási eredmények közzétételére vonatkoztak.

Nagy örömmel vettem részt ezen az érdekes programon, melynek célja az atomenergia békés célú felhasználásának objektív újságírói ábrázolása.

írta: Nagy-Batiz Erzsébet

Kövessen minket a Facebookon is!