Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2011. december 28. 14:18

Te magad légy a változás!

Te magad légy a változás!
Nyitott, érdeklődő, a környezetvédelem és a környezettudatos életmód iránt érdeklődő, saját felelősségüket felismerő generáció nevelése. Ez a végső célja annak az öt rendezvényből álló - Te magad légy a változás! - címet viselő, uniós projektnek, amelyet a Mihály Kertje Kecskeméti Waldorf Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény egy KEOP pályázat támogatásával valósított meg.

 

– Rendkívül fogékonyak a gyerekek erre a témakörre, a környezet szeretete, védelme számukra szinte még természetes. Erre az érzelmi alapra építünk, amikor a környezettudatos életmód, a környezeti fenntarthatóság, a közösségi és egyéni felelősségvállalás fogalomrendszerével ismertetjük meg őket. Fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek átlássák a bolygó életére ható ok-okozati rendszert, és hogy ismereteiket tevékenységen keresztül, élményszerűen is elmélyítsék. Ezért próbáltuk az öt rendezvény során egyensúlyban tartani az elméleti ismereteket és a tevőleges részvételt – mondta el Takács Zsolt intézményvezető.

A rendezvények többsége a waldorfos diákok körében zajlott, de néhányra vendégeket is hívtak. Az advent időszakában megrendezett záró programra például – amely a „Ne vásárolj semmit!” naphoz kapcsolódott – a Magyar Ilona Általános Iskolából érkeztek az érdeklődő kortársak. Miközben kiszámították saját ökológiai lábnyomukat (az a terület, ami károsodás nélkül meg tudja termelni az aktuális életvitelünkhöz szükséges javakat) és beszélgettek a vásárlásközpontú életmód következményeiről, sajátkezűleg készítettek szeretteiknek karácsonyi ajándékot újrahasznosított és természetes anyagokból. Így váltak az újságpapírból ragasztott képkeretek, a gyapjú angyalkák és báránykák, mártott gyertyák, szalmabábuk és egyéb kedvességek egy felelősségteljesebb jövőbe vetett hit szimbólumává.

– Azért is jó, hogy magunk készítjük az ajándékot – fogalmazta meg lényegretörően az egyik kislány – mert az anyukám biztosan jól látható helyre teszi majd ezt az angyalkát. Én pedig bármikor ránézek, mindig az jut róla eszembe, hogy vigyázzak a környezetemre.

– Rengeteget tanultunk és még több élménnyel gazdagodtunk az öt rendezvény kapcsán – foglalja össze Zubornyák Attila Waldorf-pedagógus. – Megtanultuk többek között szelektíven gyűjteni a  hulladékot. Készítettünk az iskolában komposztálót, ahová a gyerekek otthonról is elhozzák a szerves hulladékot. Jelen voltunk az Autómentes Világnap városi rendezvényén is. Oda rengeteg szeméttel érkeztünk, aminek a felhasználásával készítettünk ötletes dolgokat a jelenlévő gyerekekkel közösen, s ezeket kiállításon is bemutattuk. Egy hónapon keresztül mértük, hogy ki terheli legkevésbé a környezetet az iskolába járással összefüggő közlekedéssel. Sok gyerek mondott le a busz és az autó kényelméről, és kerékpárral tette meg az utat a várostól nyolc kilométerre fekvő iskoláig. A projekt keretében jártunk a hulladéklerakóban, megismerkedtünk a hulladékgazdálkodás és a biogáz előállítás részleteivel. A Ne vásárolj semmit! naphoz kapcsolódó záró programon pedig a gyerekek közösen készítettek egy fotomontázst, amivel a világ többi gyerekét arra buzdítják, hogy minél kevesebb hulladék keletkezzen a Földön. Mindezzel szeretnénk más iskolák, intézmények figyelmét is a témakörre irányítani, és egyfajta mintát adni annak feldolgozására. 

Kövessen minket a Facebookon is!