Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2012. február 11. 17:59 | Szerző/forrás: index.hu

Felhőcunami csapott le Floridára

Felhőcunami csapott le Floridára
A tavaly decemberi alabamai felhőcunamihoz hasonló, ám ha lehet, még annál is látványosabb időjárási jelenséget fotózott le egy helikopterpilóta Florida partjainál, Panama Cityben. Az óceán felől a szárazföld fölé beáramló felhőkből a tengeri szökőárhoz hasonló hullámok alakultak ki. Mivel az eset valóban az parton történt, a 20-30 emeletes épületeken átcsapó felhőképződmények tényéleg ijesztő módon emlékeztettek egy cunamira.

 A látványos hullámokat a Kelvin-Helmholtz instabilitás nevű fizikai jelenség okozza. Ez két, eltérő sebességgel mozgó (a gyakorlatban leginkább egy mozgó és egy mozdulatlan) gáz-, vagy folyadékréteg határán alakul ki, ahol felkorbácsolódik az egyik réteg. Ha a sebességkülönbség éppen elér egy bizonyos pontot, látványos hullámok alakulnak ki.

Felhők esetében erre tipikusan hajnalban, tengerpartokon van esély, amikor a víz fölül a nedves levegő beáramlik a szárazföld fölé. Ez a szél megbontja a légkör stabilitását, miközben a napsugárzás felmelegíti a talajt, és az átadja a hőt az alsó légrétegnek. A jelenség egyébként aránylag gyakori, de az esetek nagyon nagy részében nem látható szabad szemmel, hiszen csak a levegő fodrozódik. A reggeli köd, és a hirtelen felszálló nedves levegőből kicsapódó felhők azonban láthatóvá teszik, ahogyan a floridai városban is történt.

Kövessen minket a Facebookon is!