Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2012. március 6. 15:22

Petició a Kopácsi-rétért

Petició a Kopácsi-rétért
Pusztulás fenyegeti a horvátországi Kopácsi-rét védett területét, amely a Duna mentén az egyik legértékesebb ártéri élőhely. A horvát vízügyi hatóság nagyszabású, de mind az európai uniós jogszabályoknak, mind az alapvető környezetvédelmi szempontoknak ellentmondó terv alapján további szabályozásokra készül a Duna természetes szakaszain. A beavatkozások tovább rontják a folyó menti területek vízellátását és az ártéri élővilág állapotát.

A Kopácsi-Rét a Duna teljes, 2850 km-es hosszának egyik legértékesebb és legjobb természeti állapotban megőrzött vizes élőhelye. A terület Horvátország és Szerbia határán található, mintegy 300 madárfajnak ad otthont és a tervezett Mura-Dráva-Duna Bioszféra Rezervátum egyik magterülete. Ezt a rendkívül változatos élővilágú és különleges szépségű élőhelyet most felelőtlen emberi beavatkozás fenyegeti.

A Kopácsi-rét menti Duna szakasz szabályozási tervének környezeti hatásvizsgálata jelenleg a legvégső döntési szakaszban van. Ha a felvázolt folyószabályozási terveket véghez viszik, a partvédő kőszórások és vízszabályozó műtárgyak megépítésével a Duna még szabadon folyó szakasza monoton víziúttá válhat.. Ebben az esetben az ártér és a folyó közötti vízcsere tovább romlik, az egyedülálló folyómenti vizes élőhelyek gyakrabban szenvednek majd vízhiánytól. A WWF Európa legnagyobb rétisas-költőállományának és a fekete gólyák számának csökkenésétől tart, és a már ma is a kipusztulás szélén álló dunai tokhalak lehetséges eltűnésére figyelmeztet.

A terv megvalósulását Horvátország környezet- és természetvédelemért felelős minisztere akadályozhatja meg. A WWF ezért petíciót fog átnyújtani Mirela Holy miniszter asszonynak, amihez minden elkötelezett támogató és szimpatizáns aláírását várja. A petíció, amit a http://www.amazon-of-europe.com/hu weboldalon lehet aláírni, a projekt azonnali leállítását és a Duna egyedülálló árterületeinek megóvását sürgeti. Az összegyűjtött aláírásokat a WWF a Víz Világnapján, 2012. március 22-én Zágrábban fogja átadni annak reményében, hogy a nemzetközi tiltakozás hatására a miniszter asszony a terület megmentése mellett dönt, és elutasítja a projektet.

„A horvát hatóságok tájékoztatása szerint a szabályozás célja az érintett folyószakaszok hajózhatóságának javítása. Azonban a modern és fenntartható dunai hajózás nem igényel további folyószabályozásokat. A Duna menti értékes vizes élőhelyek megőrzéséhez arra van szükség, hogy a hajózást alakítsák a folyóhoz, nem pedig a folyót a hajózáshoz.” – mondta Figeczky Gábor, a WWF Magyarország igazgatója.

További információkért kérjük látogassanak el a http://www.amazon-of-europe.com/hu

 

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!