Július 29. hétfő, Flóra, Márta
Hírek, események 2012. március 21. 19:18

A Dán Kultúrális Intézet színes, tavaszi programjai

Képgaléria
A Dán Kultúrális Intézet színes, tavaszi programjai
A Dán Kulturális Intézet szeretettel meghívja Önt, családját és barátait a XXVII. Kecskeméti Tavaszi Fesztivál keretében megrendezésre kerülő programjaira.

Március 22., 18 óra, Dán Kulturális Intézet

A Skjern folyó újjászületése

- fotókiállítás-

A dán Skjern folyó szabályozása a 60-as években katasztrofális hatással volt a környék élővilágára.

Húsz évvel később a dán parlament elfogadta a folyó revitalizációjának tervét, és megindult az ország történetének legköltségesebb környezetvédelmi beruházása.

A Dán Kulturális Intézet kiállítása a folyó megmentését mutatja be.

Megnyitó a Víz Világnapján, 2012. március 22-én, csütörtökön 18 órakor.

Március 23., 17 óra, Dán Kulturális Intézet

„Pár hangnyi dallamok…”

– teadélután Krisztina Vas Nørbækkel-

A kötetlen beszélgetés témája a dán zenei élet, különös tekintettel arra, mennyire ismerik Dániában a Kodály-módszert illetve Kodály műveit.

Mindenkit szeretettel várunk egy finom teára, sütire és egy jó beszélgetésre

2012. március 23-án, péntek délután 5 órakor a Dán Kulturális Intézet kiállítótermében.

Március 25., 19 óra, Kecskeméti Református Templom

Krisztina Vas Nørbæk orgonaestje

A kecskeméti születésű, Dániában élő orgonaművész-karnagy koncertje bepillantást kíván adni

a romantikus korszak skandináv szerzőinek műhelyébe.

Mindenkit szeretettel várunk 2012. március 25-én, vasárnap 19 órakor

a Kecskeméti Református Templomban (6000 Kecskemét, Szabadság tér 1.)

Krisztina Vas Nørbæk

 

A kecskeméti születésű, Dániában élő orgonaművész-karnagy koncertje bepillantást kíván adni a romantikus korszak skandináv szerzőinek műhelyébe.

Niels W. Gade, az egyik legjelentősebb romantikus dán zeneszerző, hosszú éveket töltött Lipcsében, ahol a Gewandhaus zenekar vezetésében Mendelssohn asszisztense volt, és ahonnan jelentős inspirációt gyűjtött. Éppen ezért Mendelssohn egyik orgonaszonátája nyitja a koncertet, mintegy érzékeltetve, hogyan nőtt ki a német romantikából és fejlődött tovább a dán romantikus mesterek művészete.

 

Krisztina Vas Nørbæk (szül. Vas Krisztina) tanulmányait a kecskeméti Kodály Iskolában kezdte. A Debreceni Konzervatóriumban zongoratanári, a Zeneakadémián pedig orgonaművész diplomát szerzett. 1996-ban első helyezést nyert a Gárdonyi Zoltán Orgonaversenyen, Győrben. Hat évig tanított zongorát a Kodály Iskolában, ahol a szakközépiskolás fuvolisták zongorakísérője is volt. 1997-ben költözött Dániába, ahol további orgona- és egyházzenei tanulmányokat folytatott Hans Fagius és professor Dan-Olof Stenlund irányítása mellett. 2006-ban diplomázott mint egyházkarnagy. 2003-tól a Messiástemplom orgonistája és az ottani Koncertkórus vezetője. Ebben a minőségében számos oratórikus művet vezényelt, többek között Händel Messiását, Haydn Teremtést, Buxtehude kantátaciklusát "Membra Jesu Nostri", Bach-kantátákat, Fauré és Mozart Requiemjét. Kórusával 2004-ben magyarországi turnén vett részt, ahol Kecskemét mellet a budavári evangélikus templomban és a Tihanyi Apátságban léptek fel. 2011 őszén a Liszt-évforduló kapcsán egy nagyszabású koncertsorozatot rendezett, amelynek záróhangversenyén Liszt Christus-oratóriumát vezényelte. Orgonaművészként rendszeresen fellép Dániában, ezen kívül magyarországi és németországi koncertturnékon szerepelt.

Kamaraművész pályafutásának fontos állomása volt az a hat év, amikor Berényi Bea és Dratsay Ákos kamarapartnereként, valamint növendékeiknek zongorakísérőjeként a fuvolairodalom számos darabját tartotta repertoáron. Dániában is fellép különböző kamarazenei kombinációban, többek között Seres Dóra fuvolaművésszel, Erlend Tyrmi norvég operaénekessel és másokkal.

 

 

Krisztina Vas Nørbæk orgona koncertjének repertoárja:

 

F. Mendelssohn Bartholdy (1809-1847):         B-dúr orgonaszonáta Op. 65 nr. 4

Niels W. Gade (1817-1890):              Drei Tonstücke Op 22

Christian Barnekow (1837-1913):                   Fantasia in g-moll

Oskar Lindberg (1887-1955):                         Négy orgonakorál (1944)

Knud Jeppesen (1892-1974):              e-moll prelúdium és fúga (1942)

http://krisztina.norbaek.dk/

Kövessen minket a Facebookon is!