Július 29. hétfő, Flóra, Márta
Hírek, események 2012. április 20. 15:11

Petőfi Népében olvastuk: Jól halad a székesegyház felújítása-Egyszerre több templomnál is dolgoznak

Petőfi Népében olvastuk: Jól halad a székesegyház felújítása-Egyszerre több templomnál is dolgoznak
Augusztus közepe óta zárva tart a kalocsai főszékesegyház. Vörös Márta érseki főépítésztől, a felújítási munkálatok vezetőjétől az aktuális feladatokról és az eddigi eredményekről érdeklődtünk.

– Milyen állapotban van jelenleg a főhajó?

– A bádogos munkák a befejezéshez közelednek, a főhomlokzat felőli tetőszakaszon az ideiglenes fedés elkészült. Ez egyrészt ideiglenes fedést biztosít a későbbi főhomlokzati munkák idejére, másrészt a végleges rézfedéssel dupla védelmet jelent majd az alatta álló, nemrégiben több tízmillió forintért felújított orgonának. A főhajó külső munkálatainak részeként elkészültek a homlokzati festések és a kőrestaurátori feladatok, így a tagozatok, párkányok, oszlopok, pilaszterfők, pilaszterlábazatok, ablakkeretek. A főhomlokzat önmagában is óriási munka: a Szent Péter- és Szent Pál-szobrokat, a szobortalapzatokat, illetve a kő mellvédet például teljesen újjá kell faragni. Az állványzat hamarosan átkerül a déli oldal alsó részére, ahol az oldalhajó munkálatait kezdjük el.

– Mi a helyzet a belső restaurálási teendőkkel?

– A szentély fölötti boltozat stukkófelújítását végezzük jelenleg, annak is a kutatási szakaszánál járunk. Feltérképeztük a stukkó állapotát, és elkészítettük a szükséges dokumentációt a réteg- és laborvizsgálatokkal együtt. Folyamatban van a fotódokumentáció is, és vannak már mintafelületeink, melyek a felújítás tervezett módját szemléltetik. Terveink szerint még idén szeretnénk megújítani a templombelső főpárkánya feletti boltozatokat, hogy mielőbb megnyithassuk a székesegyházat. A későbbiekben szakaszosan haladnánk tovább: a főpárkány alatt és az oldalkápolnákban már nyitva tartás mellett is dolgozhatnánk. Menet közben felmerült azonban egy korábban nem látott probléma is: az üvegablakok kérdése. Most végre találtunk egy olyan technológiát, amellyel nem kell ezeket teljes egészében kivenni a helyéről, így lényegesen kisebb költségvetéssel újíthatók fel.

– Milyen nagyságrendű az az összeg, amit felemészt ez a rendkívüli mértékű felújítás?

– A főhomlokzatra elnyert pályázati pénz közel 90 millió forint, amit néhány tízmillióval ki kell egészíteni. A főhajó megközelíti a 200 milliót, az oldalhajókra még nincs pontos szám. Öszszességében úgy gondolom, hogy a 600-700 millió forintot bizonyosan elérjük, de reményeim szerint összességében, a külső és belső felújítást tekintve nem haladjuk meg az egymilliárdot. Érsek atya minden lehetséges fórumon igyekszik rámutatni arra, hogy a kalocsai székesegyház, mint műemléki épület nem csak hitéleti, de idegenforgalmi, turisztikai feladatokat is ellát. Bízunk abban, hogy nem maradunk magunkra, és állami, önkormányzati forrásokból segítséget kapunk ehhez az óriási feladathoz. Anyagi erőink végsőkig kimerültek, pályázati forráshoz eddig nem jutottunk, bár többször is próbálkoztunk, és a környező országok gyakorlatával ellentétben áfát is fizetünk, holott közcélú épületről van szó, amit csak az egyház őrzött meg és tart fenn most is. Ha mi minden anyagi erőnkkel nem fogunk a külső-belső felújításhoz, teljes pusztulás várna rá. A főszékesegyházat minél előbb használatba szeretnénk állítani, rendeltetésszerű használatban gátoltak vagyunk. Naponta kell hallgatnunk a hívek panaszát a bezárt templom miatt. S ha ez kihat a többi intézményeinkre is, és belátható időn belül a turisták nem látogathatják ismét, az Érseki Kincstár, az Érseki Könyvtár és Levéltár iránti érdeklődés is elmarad, ami további kulturális és anyagi veszteséget jelent.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház