Július 29. hétfő, Flóra, Márta
Hírek, események 2012. április 26. 08:47

Egyszer volt – Bejárja a világot a kalocsai film - Kinyíltak a múlt borzasztó titkait rejtő kapuk

Képgaléria
Egyszer volt – Bejárja a világot a kalocsai film - Kinyíltak a múlt borzasztó titkait rejtő kapuk
Világhódító útra indult a kalocsai zsidóság történetét feldolgozó There was once azaz Egyszer volt című dokumentumfilm. Kedden este a washingtoni közönség is megnézhette a filmet. Illetve e vetítéssel párhuzamosan, a budapesti amerikai-magyar nagykövetségen is bemutatták az alkotást.

A kalocsaiak többsége már exkluzív vetítésen megnézhette a helyi művelődési központ vezetőjének dr. Magóné Tóth Gyöngyinek a kutatómunkájáról és főszereplésével készült dokumentumfilmet. Az Egyszer volt című, a helyi zsidóság históriáját bemutató, kalocsai gyökerekkel bíró rendező által jegyzett film történeti felkutatásáért és feldolgozásáért az alkotót Tolerancia díjjal tüntették ki egy évvel ezelőtt Los Angelesben. A filmet azóta a New York-i közönség is láthatta és a 2011-es Magyar Filmszemlén is bemutatták.

A washingtoni bemutatóval egy időben az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetségén az Egyesült Államok budapesti nagykövete Eleni Tsakopoulos Kounalakis köszöntötte a megjelenteket, köztük Török Ferencet, Kalocsa polgármesterét és Simon Zoltánt, az érseki város alpolgármesterét. Akiket Washingtonból dr. Magóné Tóth Gyöngyi és a film Amerikában élő, de kalocsai születésű rendezője Kálmán Gábor is üdvözölt egy videóbeszélgetés keretében.
Az esemény ünnepi szónoka Eleni Tsakopoulos Kounalakis beszédében kiemelte a történelmi múlt alapos ismerete a jövő iránti felelősségteljes magatartás záloga lehet.

– Üdvözölném a kalocsaiakat, mint megjelenteket, és mint közösséget, mert segítették ennek a filmnek a megszületését. Persze, a munka legnagyobb részét a kivételes tanárnő, Gyöngyi vállalta magára, de ehhez szüksége volt a kalocsaiak közreműködésére, akik felvállalták, hogy kinyitják a múlt azon borzasztó titkait rejtő kapukat, bemutatják, hogy valóban megtörténtek ezek az események, és ők ma készen álltak arra, hogy megemlékezzenek minderről, bármilyen fájdalmas is. Hozzá kell tennem: így cselekedtek helyesen – mondta megnyitóbeszédében a nagykövetasszony.

Majd hozzátette: ez a film emlékeztet bennünket arra, mennyire fontos ismernünk a történelmünket, hiszen ez a tudás a kezünkbe adja mindazon eszközöket, amelyek ahhoz kellenek, hogy megvédjük magunkat attól, hogy az ilyen borzasztó helyzetek kialakulhassanak, vagy esetleg a civilizációnk összeroppanjon, ami már tudjuk, milyen borzalmakhoz vezethet.
A beszédet követően egy közel hetven fős közönség nézhette meg az Egyszer volt című filmet, melynek különös aktualitást adott az is, hogy a napokban, április 16-án tartották hazánkban a holokauszt áldozatainak magyarországi emléknapját.

Kövessen minket a Facebookon is!