Július 29. hétfő, Flóra, Márta
Hírek, események 2012. május 3. 08:23 | Szerző/forrás: kormany.hu, MTI

Áder János letette köztársasági elnöki esküjét

Áder János letette köztársasági elnöki esküjét
Megválasztotta köztársasági elnökké Áder Jánost az Országgyűlés szerdán. A politikus 262 támogató szavazatot kapott a titkos voksoláson. A szavazólapot 307 képviselő vette fel. A 302 érvényes voks közül Áder János 262-őt kapott, negyvenen nemmel szavaztak. Áder János május 10-én lép hivatalába.

Soha egyetlen pillanatra sem szabad megfeledkezni arról, hogy mit is jelent a demokrácia – fogalmazott Áder János az eskütételt követően. Hangsúlyozta: lehet a demokráciát is bírálattal illetni, mely bírálatból azonban soha sem hiányozhat egymás, illetve hazánk tisztelete. A sokféleséget pedig csak egy vékony határ választja el a széthúzástól. Ez a különbség pedig a tiszteletben, vagy annak hiányában van – mutatott rá a köztársasági elnök. Meggyőződése, hogy magyarokként képesek leszünk a tisztelet hangjával megbeszélni a vitás dolgokat. Kijelentette: Magyarország népe sikerre született. Ahhoz azonban, hogy valóban sikeresek is lehessünk, a múltat be kell vallani - fogalmazott József Attila szavait idézve -, és végre nekünk is helyre kell tennünk tévedéseinket, valamint tanulnunk kell kudarcainkból.

Nincs olyan család, aki ne érezné úgy, hogy az elmúlt évtizedekben nem kapott nehezen gyógyuló sebeket. Ez igaz a politika világára is – fogalmazott Áder János, hozzáfűzve: ha azonban sikeresek akarunk lenni, törekedni kell arra, hogy az emberek ezeket meg tudják haladni, és együtt tudjanak dolgozni Magyarországért. Meg kell állni egy percre, és megnézni, hogy hová juthatunk egymás lekicsinylésével és egymás teljesítményének semmibevételével.

Egy országunk van, egy nemzetet alkotunk. Lehet más az értékrendünk, a hitünk, de egy hazánk van, Magyarország – szögezte le Áder János, hozzátéve, hogy köztársasági elnökként ennek felismertetésére fog törekedni.

A köztársasági elnök megfogadta, hogy „a Sándor-palota díszes falai sem fogják eltakarni előlem hazámat”.

Melyek a 21. század igazi nagy kérdései, és arra milyen válaszokat adhat a világ, az még csak most fog kiderülni. A Magyarországon felmerülő kérdésekre, kihívásokra csak mi magunk adhatjuk meg a választ – húzta alá. Új alaptörvényünk - mely Európa legfiatalabb alkotmánya - azonban minden tekintetben megfelelő irányokat jelöl ki számunkra ahhoz, hogy megtalálhassuk a válaszokat a 21. század kihívásaira – tette hozzá Áder János, majd beszédét Kölcsey Ferenc szavaival zárta: "a haza minden előtt".

Kövessen minket a Facebookon is!