Április 27. szombat, Zita
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Hírek, események
  • Barátkozás a barátoknál – a város legrégebbi közösségi fórumán Múzeumok Éjszakája /A templomkertben fény derült a ferencesek titkaira is
Hírek, események 2012. június 24. 10:31

Barátkozás a barátoknál – a város legrégebbi közösségi fórumán Múzeumok Éjszakája /A templomkertben fény derült a ferencesek titkaira is

Képgaléria
Újra megtelt kulturális élettel Kecskemét legrégebbi találkozási pontja, a Barátok temploma udvara. Szombaton, a Múzeumok Éjszakáján a hely szelleméhez illeszkedve zenés, irodalmi, kulturális és gasztronómiai programok sokasága várta a látogatókat.

 

Barátkozás a barátoknál – a város legrégebbi közösségi fórumán

Múzeumok Éjszakája /A templomkertben fény derült a ferencesek titkaira is

 

 

 

– Sokadszor csatlakoztak programsorukkal a kecskeméti Múzeumok Éjszakájához. Milyen visszajelzéseket kaptak a vendégektől? – érdeklődtünk Farkas P. Józseftől, a Wojtyla Barátság Központ vezetőjétől, az egyik fő szervezőtől.

– Büszkék vagyunk, hogy az elmúlt években mi is részesei lehettünk e rendezvénysorozat sikerének. Ami nekünk kincs és érték, azzal szerettük volna gazdagítani idén is a vendégeink élményeit. Ehhez helyszínéül a város legrégebbi találkozási pontjának, a Barátok templomának csodálatos kertje szolgált, mely bátran kijelenthetjük, vetekedetett sok más nagy múltú mediterrán kert szépségével. Tudják ezt jól a kecskemétiek is, hiszen hétszáz éves templomunk udvarához sokaknak fűződik kellemes élménye, akár egy esküvő, egy keresztelő vagy egy séta kapcsán. Minden évben nagyon sok pozitív visszajelzést kapunk. Így programjainkat most is úgy válogattuk össze, hogy a meghitt környezetben, az ősi spiritualitást tükrözve igazi unikum legyen az „éjszakai turistáknak”.

 

– Néhány gondolat a programokról. Mivel indítottak?

– 18 órakor tartottuk a hivatalos megnyitónkat. Elsőként dr. Bábel Balázs „Szolgálat Isten országáért” című beszélgető könyvének premierjét tartottuk meg. A Porta Kiadó legújabb könyve a Petőfi Népében megjelent érseki interjúkat fogja egy csokorba. A könyvet páter Kálmán Peregrin művészettörténész ajánlotta a közönség figyelmébe. A program végén az érsek dedikálta a könyveket.

 

– A minorita szellemiségmilyen programban volt még elérhető?

– Hogyan éltek a kecskeméti barátok? címmel 19.15-től a templom és a rendház ősi titkaira derült fény. Páter Kálmán Peregrin ferences perjel kalauzolásával érdekes és izgalmas történelmi „utazáson”vehettek részt mindazok, akik bekapcsolódtak a műsorba.

 

– Minden alkalommal egy különleges kiállítással is készülnek. Mire számíthatott most a közönség?

– Az udvarból nyíló Porta-díszteremben 20 órakor Varázslatos Kiskunság címmel a KEFAG Zrt. bugaci alkotótáborának kincseiből mutattunk be egy válogatást.A tárlatot dr. Turay Gábor Kamil esztéta ajánlotta az érdeklődőknek.

 

 

– A Múzeumok Éjszakája programsorukban minden évben a történelmi gasztronómia is szerepet kap.

– A csodálatos templomkertben eltöltött órákat most is korabeli étkek kóstolásával szerettük volna emlékezetesebbé, hangulatosabbá tenni. Megnyít a régi szerzetesek konyhája, és bárki megtudhatta: milyen is az igazi Barátfüle vagy a Püspöktallér a P&P Kft. felajánlásának köszönhetően. Emellett tálcákon ott sorakoztak a szegénység csemegéi, a Páter Bernát zsíros deszkái. Mindezt ingyenesen. Italból sem volt hiány, bár azért már fizetni kellett. Barátborászunk Drabant Katalin, a helyi Dimenzió Borászat pince tulajdonosa, valamint Barátpálinkásunk Pajor Jenő, a Kecskemét Pajor Pálinka Manufaktúra tulajdonosa volt.

 

– Végül: mit kínáltak zenei téren?

– A repertoár sokszínű volt: a könyvdedikáció után 19 órától a Lajosmizsei Jászok Együttes dallamai csendültek fel. 20.15-től a Hang Duó, 21 órától a Ritmo Flamenco Quartett zenélt. A végén pedig 22.45-től a Barátok Zenekar lépett színpadra. Minden érdeklődőt – régi és újabb - örömmel vártunk a programjainkra.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház