Július 29. hétfő, Flóra, Márta
Hírek, események 2012. július 10. 11:09

A kecskeméti Hungaria Nostra konferencia közleménye

A kecskeméti Hungaria Nostra konferencia közleménye
A Konferencia most első alkalommal lett egy téma köré felépítve, amely a Kárpát-medencei szecesszió volt. A három napos programon a Hungaria Nostra 50 tagegyesülete képviseltette magát közel 250 fővel. A rendezvény első napján a városháza díszudvarán szecessziós épületkerámia kiállítás nyílt a Zsolnay Manufaktúra Zrt. anyagából. Szecessziós épületeinek fotóit és tervrajzait mutatta be Kaposvár, Budapest és Kecskemét városa. Az ünnepélyes megnyitó részeként adták át az idei Podmaniczky-díjakat, idén 17-en részesültek ebben az elismerésben. A díjazottak között két kecskeméti (Polyák Péter és Farkas P. József), valamint egy korábban Kecskeméten élő személy (Kriston Vízi József) is volt. A második nap szakmai konferenciáján a civilek mellett a hazai építész szakma képviselői, idegenforgalmi szakemberek, művészettörténészek is részt vettek. Határon túlról érkezett előadó Szabadkáról, Nagyváradról, Temesvárról, és beszámoló hangzott el Marosvásárhely, Felvidék és Kárpátalja szecessziós építészetéről. A találkozó harmadik napján a vendégek Tiszaalpárra, Kiskunfélegyházára és Bugacra látogattak. Szóba került a helyi érdekű gazdasági kisvasutak helyzete, többek között a már megszüntetett Kecskemét – Bugac kisvasút is. A záró rendezvényen a vándorbotot ezúttal a nyíregyházi városvédők vették át, így jövőre a szabolcsi megyeszékhely ad otthont a XXXII. Országos Találkozónak.

 

A konferencia legfontosabb ajánlásai a következők:

 Az országos találkozó plenáris ülése, a találkozó négy szakszekciójának javaslatai alapján a következő ajánlásokat fogadta el:

1.,Minden év június 20.-a, amely báró Podmaniczky Frigyes születésnapja, legyen a Város- és Faluvédők és Szépítők napja.  

Ez a nap nem csak az ünneplésről és megemlékezésről szólna, hanem az egyesületek konkrét feladatot is vállalnának a helyben található értékek megismertetése és azok megőrzése érdekében.  

2.,a, Lechner Ödön építészetének méltó nemzetközi elismertetésének támogatása

Az illetékesek tegyék meg a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy a Világörökségi cím (UNESCO) mielőbbi odaítélésére sor kerülhessen Lechneri Ödön életművének jelentős épületei (pl: a kecskeméti városháza ) esetében.

b,

A Lechner életmű és a magyar szecessziós örökség tárgyi emlékeinek bemutatása

Javasoljuk az Emberi Erőforrások Minisztérium Kultúráért Felelős Államtitkárságának, hogy a nemzetközileg is magas értékelésű magyar szecessziós örökség (építészet, díszítőművészet) válogatott tárgyi anyagát állandó jelleggel múzeumi kiállításon kerüljön bemutatásra. A kiállítás terve kapcsolódjék össze Lechner Ödön halálának századik évfordulójáról (2014) megemlékező nemzeti emlékévvel és eseménysorozattal. 

Javasoljuk, hogy készüljön digitális adatbázis (értékkataszter) a teljes Kárpát-medence szecessziós stílusú épített örökségéről és az épületkehez tartozó díszművekről.  

3., Kulturális örökségünket hasznosítsuk jobban a turizmus terén

 úgyis, hogy az ismert és megismerésre érdemes emlékekből – közöttük a szecesszió kiemelkedő alkotásaiból – rövidebb-hosszabb időtartalmú „program-csomagokat” kell összeállítani, az emlékeket un. „kulturális útvonalra” összeszervezni.

4.,A műemlékvédelem helyzetéről Magyarországon

A konferencia résztvevői aggodalmukat fejezik ki az örökségvédelem jelenlegi hazai helyzetével kapcsolatban. A szervezeti és jogi átalakítások ugyanis, csak abban az esetben lehetnek eredményesek, ha szakmailag és tudományosan is épített örökség szolgálják.

Bővíteni kell az örökségvédelem társadalmi bázisát. Be kell vonni jobban a civil szervezeteket az emlékanyag állapotának megfigyelésébe.

Javasoljuk, hogy az épített örökség megőrzésére szervezett civil szervezetek hatóságok előtti eljárásokban ügyfélként való fellépésének, közreműködésének lehetőségeit biztosítani.

Kérjük az állami és önkormányzati szervek támogatását az épített örökség védelmével foglalkozó civil egyesületek részére az önfenntartásban.

A hazai műemlékvédelem kommunikációjának elősegítése és a nyilvánosság biztosítása.

A történelmi épületek és az épített környezet védelme, megbecsülése társadalmi ügy, s mint ilyen,  megfelelő nyilvánosságot kíván.

A nyilvánosság biztosítása érdekében szükséges  a civil szervezetek    „egymással is kommunikáló” weblapjainak fejlesztése.

A hazai és határon túli médiában magas színvonalú, hiteles és szakszerű tájékoztatással –  örökségvédelmi műsorok, tudományos ismeretterjesztés – kell az örökségvédelmet vonzóbbá, élményszerűbbé tenni.

Fontosnak tarjuk, hogy a közszolgálati médiában kapjanak helyet az értékvédő műsorok, az országos találkozó résztvevői kérik az  „Unokáink sem fogják látni” című műsor újraindítást. 

A fiatal generáció bevonása az értékmentő munkába

Továbbra is fontosnak tartjuk, hogy a helyi civil szervezetek a már mindennapi munkába is vonják be az ifjúságot.

A már működő ifjúsági  pályázatokon és nyári értékvédő táborok mellett további hasonló programok is kerüljenekmegszervezésre a helyi önkormányzatok támogatásával.  

A rendezvény fő támogatói voltak:

OTP Bank, Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, Nemzeti Kulturális Alap, Bács-Kiskun Megyei Építész Kamara, Free Line Kft. Köszönet érte!

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház