Július 29. hétfő, Flóra, Márta
Hírek, események 2012. július 24. 14:17

Több, mint száz kecskeméti cserkész táborozott Tiszaug mellett

Képgaléria
Több, mint száz kecskeméti cserkész táborozott Tiszaug mellett
2012. július 13-22. között több, mint száz kecskeméti, solti és kiskunfélegyházi cserkész táborozott Tiszaugon, a kecskeméti 118. számú Kalazancius Cserkészcsapat táborában. A tábor folyamán amellett, hogy a kalózok és Daily Jones kapitány kalandjait élhették át a táborlakók, rengeteg érdekes programon is részt vehettek. A tábor végén 22-en tettek cserkészfogadalmat.

A tábor tíz napja igen változatos és kalandos volt, amelyhez a Tisza közelsége, a csapat kenujai, a lelkes önkéntes szervezők, illetve a kalóztörténetet feldolgozó izgalmas keretmese is hozzájárultak. A cserkésztáborban többek között lehetőség volt evezni, úszni, kézműveskedni, túrázni, portyázni, szabad ég alatt aludni, sütni, kerékpáros túrázni, ügyességi-, illetve akadályversenyen részt venni, éjszakai meseerdőn, vagy horror erdőn izgulni, lelki programon töltődni, karitatív munkán segíteni, énekelni, építkezni, tábortűzön mókázni. Azonban a sok-sok program csak keretet biztosít, egy cserkésztábor igazi titkát a benne, érte dolgozó cserkészvezetők összehangolt, szeretetre és a közös munkára irányuló elkötelezettsége jelenti, amely végighatja az egész tábort, s ebben a közegben csak sokadrangúvá válnak a cserkésztáboron kívüli történések.

 

A csapat parancsnoka, Szabó István atya, a kecskeméti Piarista Rendház házfőnöke, korábban a Piarista Iskola igazgatója számára ez volt 24. cserkésztábor. – Rengeteg ötlettel rendelkeznek a fiatal cserkészvezetők, érzik, tudják, hogy mi kell a mai gyerekeknek, ez nekem már nehezen menne – mondta el a hetvenes éveiben járó atya, viszont a háttérben, a tábor megszervezéséhez szükséges feltételeket mind a mai napig ő biztosítja a szervezők számára.

 

A táborban járva mindenhol csillogó szemű, boldog, tettre kész fiatalokkal találkozni. \"Több más táborban voltam már, de cserkésztáborban még nem, ez az első, de mostmár minden évben csak ide szeretnék jönni, annyira tetszik ez az egész\" - mondja egy első táborozó, majd a mellette álló egyetemista megjegyzi, hogy őt leginkább a \"hangulat, a társaság, a közös program, a szervezői munka, a kihívás motiválja, és az olyan visszajelzések, amit az imént hallott, ezért már megéri ezt a tíz napot a cserkésztáborban eltölteni\" - mondja ő.

 

A tábor egyik szervezője, Hoffmann Ferenc büszkén mesél a táborról, mint mondja \"szervezőként nagyon sok programot csak kívülállóként láthatott, de a vezetők és a gyerekek közti összhang tapintható volt és ez bizonyítja igazán, hogy egy tábor jól sikerül-e, vagy sem. A miénk e tekintetben jelesre vizsgázott! A kalóztörténetnek pedig sikerült a pozitív oldalát megfogni és ezáltal is nevelni.\"

 

A parancsnok helyettese, Szórád Előd elvezet további táborlakó \"kalózokhoz\", akik a körleteikben az őrsvezetőjük közreműködésével építkeznek, énekelnek, vagy éppen egy nagyobb egység részeként vízi, vagy más programon vesznek éppen részt. \"Évek óta járok cserkésztáborba, ez a harmadik táborom\" - mondja egyikük, majd folytatja \"a közös programok, a természet közelsége, nomeg a jó közösség\" fogja meg. Másikuk szerint \"a cserkésztábor egy csodálatos világ, ami utánozhatatlan, s a tábor végeztével mindenki vissza vágyik oda\".

 

Jövőre ismét lesz cserkésztábor, amely egy cserkészév megkoronázását jelenti. A cserkészet által igazi, egy életen át tartó közösségre lelhet mindenki, s a játékok, foglalkozások során rengeteg olyan készségre tehet szert, amelyeket sokszor kamatoztathat élete során. A cserkészpedagógia az élményeken, tapasztalatokon keresztül hozzájárul egy egészséges értékrendekkel rendelkező, hazáját szerető, vallásos, társasági, jó kedélyű, de meggondolt fiatal felcseperedéséhez. 2012. szeptemberétől ismét elindul a cserkészév a 118. sz. Kalazancius Cserkészcsapatban is, amelyről a http://118.cserkeszcsapat.hu címen, vagy a csapat Facebook oldalán lehet majd tájékozódni.

 

 

 

 

Mi a cserkészet?

 

A cserkészet önkéntes, vallásos, pártpolitikától független ifjúsági mozgalom, amely nyitott mindenki számára származástól, nemtől, társadalmi és vagyoni helyzettől, valamint vallási meggyőződéstől függetlenül.

 

A cserkészet a világ legnagyobb gyermek- és ifjúsági mozgalma. A világ több, mint 200 országában 38 millió cserkész dolgozik egy közös célért: segíteni a gyermekeket és fiatalokat, hogy aktív és elkötelezett felnőttekké váljanak. A Magyar Cserkészszövetség tagja a Cserkészmozgalom Világszervezetének (World Organziation of the Scout Movement), amely az ENSZ tanácsadó tagja.

 

A Magyar Cserkészszövetség 300 csapatában körülbelül 8000 cserkész tevékenykedik, az ország minden megyéjében. Rajtunk kívül létezik néhány kisebb létszámú cserkészszövetség is.

 

Mit csinálnak a cserkészek?

 

A magyarországi cserkészmozgalom célja, hogy a társadalmat olyan életrevaló, elkötelezett, felelős, egészséges polgárok alkossák, akiknek fontos, hogy önmaguk folyamatos nevelése által az Isten felé növekedjenek. Ennek érdekében életmodellt nyújtunk, illetve ifjúságnevelést végzünk önkénteseink segítségével. Magyarországon a helyi közösségekkel együttműködve 7 éves kortól mindenki számára nyújtjuk ezt, aki nyitott elveinkre és közössége életében tevékenyen részt vállal.

 

Mindehhez saját nem-formális nevelési módszerünket, a cserkészmódszert hívjuk segítségül, amely a következő elemekből áll:

 

a kisközösségi (őrsi) rendszer,

fogadalom és törvények,

a cselekedve tanulás,

folyamatos és ösztönző, vonzó és hasznos programok főként a természetben,

a magyar kultúra ápolása különös tekintettel népi hagyományainkra.

A cserkészet pedagógiai alapjait több, mint 100 éve fektette le az angol Robert Baden-Powell, de kiscsoportos rendszeren és cselekedve tanuláson alapuló cserkészmódszer aktuálisabb, mint valaha!

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház