Július 29. hétfő, Flóra, Márta
Hírek, események 2012. augusztus 9. 10:10

Virtuális fociban világbajnokok vagyunk

Virtuális fociban világbajnokok vagyunk
Menedzserfociban mi vagyunk a világbajnokok! Egy huszonéves kalocsai srác a szövetségi kapitányunk, aki a világbajnoki címig vitte a magyar csapatot. Untat a valóság? Úgy gondolod, jobban tudnál vezetni egy csapatot, mint a liga menedzserei? Csatlakozz, építsd fel saját csapatod – ezekkel a mondatokkal csábít az edzővé válás rögös útjára a www.sokker.org oldal.

Mint az a weboldal böngészése során kiderül a Sokker egy lengyel csapat által kifejlesztett, jelenleg nagyjából 70 ezer felhasználóval rendelkező, webböngészővel irányítható és játszható, valós idejű menedzser játék, melyre bárki ingyen regisztrálhat.
Ebben a folyamatosan bővülő és fejlődő játékban jelenleg 98 aktív ország bajnokságaiban küzdenek a csapatok egymással.
A magyar sokker történelem lassan 7 évre nyúlik vissza, 2005 szeptemberében indult útjára Magyarországon az első szezon, akkor három osztály csapatai küzdhettek egymással.
A fejlődés útját mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy ma Magyarországon 149 csoport található, melyben összesen 1194 csapat küzd egymással, de ebből „csak” 1108 csapatot irányít humán felhasználó.

Néhány napja hatalmas lehetőség kapujához ért a Magyar Válogatott. Fantasztikus menetelést bemutatva egészen a világbajnoki döntőig verekedték magukat fiaink, ahol Németországgal csaptak össze az aranyéremért, amit 3:5-re meg is nyertek.
A magyar csapat szövetségi kapitánya Szakál Balázs, 2007-ben kezdte a játékot. Az utánpótlás csapat élére 2010 márciusában választottak meg. Balázs eredményességét jelzi, hogy megválasztását követően már az első világbajnokságon bronzérmesek lettek a gyerekekkel.
Innen fejlődött aztán szövetségi kapitánnyá, aki ma már arról dönt, melyik játékos játsszon egy-egy mérkőzésen, és milyen taktikát kövessenek a „fiai”.
– Az egyik legjelentősebb különbség az a tényleges és a virtuális futballirányítói szerep között, hogy míg a füvön rohangáló játékosok nem mindig, addig a képernyőn mérkőzök, mindig azt a taktikát követik, amit a kapitányuk előír nekik – mondta Szakál Balázs, amikor a különbségekről kérdeztük.
Balázstól azt is megtudtuk, hogy a Sokker-hez lényegében ugyanannyi szaktudás szükséges, mint a tényleges futballhoz, mivel itt is, legjobb tudásuk szerint, igyekeznek jó játékosokat kinevelni a csapatkapitányok. A meccs pedig, amit itt is csak a kispadról nézhet az edző, pont olyan, mint egy rendes futballmeccs közvetítése.

Az eddigi eredményekről itt érdemes tájékozódni: http://sntonioroman.webnode.es/mundiales/

Kövessen minket a Facebookon is!