Július 29. hétfő, Flóra, Márta
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Hírek, események
  • SZEGÉNY EMBERT AZ ÁG IS HÚZZA… ÉS SOK MÁS IS Wojtyla Ház – Kecskemét / Konferencián értékeznek a további lépésekről
Hírek, események 2012. augusztus 16. 08:48

SZEGÉNY EMBERT AZ ÁG IS HÚZZA… ÉS SOK MÁS IS Wojtyla Ház – Kecskemét / Konferencián értékeznek a további lépésekről

Képgaléria
SZEGÉNY EMBERT AZ ÁG IS HÚZZA… ÉS SOK MÁS IS Wojtyla Ház – Kecskemét / Konferencián értékeznek a további lépésekről
Kettős cél vezérli azt a kezdeményezést, melyet a kecskeméti Wojtyla Barátság Központ és több hazai civil szervezet indított útjára látva a segíteni szándékozó civilek, mozgalmak és egyének keserű, bénító helyzetét. Szeretnék elérni, hogy (1) a támogatások terén ne tegyenek különbséget a civil és/vagy az (történelmi) egyházi fenntartású szegényeket gondozó intézmények között; vagyis a rászorulók, a jogosultak között. A másik cél: (2) a szegények élelmezésére, a befogadó otthonok épület-fenntartási költségeire a jó szándékú, áldozatos, tisztelettel adozó támogatók befizetett összegeiből (vagyis a kapott adományokból) ne vonjon el az állam 27 százaklékot forgalmi adó címén.

 

A szerveződés központja Kecskemét lett.

 

Ezek a kérdések már évtizedek óta napirenden vannak! Az elmúlt időszak egyre nehezebb gazdasági helyzete miatt több lett a szegény. Az intézmények büdzséje is megérzi az áremeléseket.

 

Számos hazai - szegénygondozásban résztvevő - civil szervezettel fogott össze a kecskeméti Wojtyla Ház Szakmai Kollégiuma.  Együttesen szeretnék meggyőzni a törvényhozókat, a szabályzás előkészítésében résztvevőket, hogy mielőbb változtassanak ezen a két, igen érzékeny területen, Magyarország Alkotmánya, a keresztény humanizmus, a „ne terheljük azokat, akik önként akarnak segíteni a bajbajutottakon” vonatkozó elvei, paragrafusai és etikája alapján. 

 

 

Konkrétan a következőkről lenne szó: 

 

Nincs tisztázva, hogy az egyik jogosult/szegény miért fontosabb az államnak, a támogatás megítélésénél, mint a másik. Miért a megkülönböztetés, ha úgyis az állam és/vagy az önkormányzat dönti el, ki részesülhet a szegénygondozásban?  Azt is, hogy az intézményeken keresztül – szigorú ellenőrzés mellett – mennyi támogatást nyújt a munka folytatásához a büdzsé.

 

 

Sérti az egyelő elbírálás egyetemes emberbaráti elvét, hogy az a szegény, aki például (történelmi) egyház által alapított intézményben étkezik jobb és tartalmasabb ételt kap(hat) mint az aki e körön kívül alapított és működtetett karitatív szervezetnél étkezik. Miért? Mert az állam nem mér hasonló mértékkel az egyik, illetve a másik intézmény-támogatása esetén.

 

Amíg a (történelmi) egyházi intézmény 1-1 gondozott után X támogatást kap, addig ugyanarra a feladatra, a kitaszított civil intézmény csupán ezen összeg töredékét, 40-45 százalékát.

 

 

A gyakorlat a szervezetek szakértői és a gondozottak szerint is nem egyeztethető össze MAGYARORSZÁG ALKOTMNÁNYÁVAL!

 

 

.

A másik probléma terület: ha valakitől egy  civil intézmény kap 100 ezer forint adományt a szegények étkeztetésére, akkor az abból vásárolt élelmiszerek, vagy épület fenntartási költségek után ugyanúgy meg kell fizetniük a 27 százalék adót az államnak. Tehát azt nem igényelhetik vissza a szervezetek!

 

Olyan ez mintha a koldusok által összegyűjtött pénzből valaki elvenne 27 százalékot – állami célra. Mert elvehet, ő az erősebb!  Ezt a Twist Olivér jelenségnek titulált problémát sérelmezik az önkéntes jótevők és az öntevékeny aktivisták.

 

 

Ezek nem új keletű problémák, régóta fenn állnak, de most már olyan drámai a helyzet hogy föl kell lépni a gyakorlattal szemben.

 

Sokan megkeresték a kecskeméti Wojtya Házat, hogy tanácsot kérjenek, hiszen a szegényt, válságos időben tényleg, még az ág is húzza.

 

 

Megkezdődött egy, a témákat tárgyaló, elemző „Twist Olivér konferencia” szervezése. A Kecskemétre tervezett összejövetelen napirendre kerülnének ezek az anomáliák; megbeszélnék tapasztalataikat, kikérnék egymás véleményét, konzultálnának adószakértővel, alkotmányjogásszal, törvényhozókkal. 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Adományok Wojtyla Ház