Július 29. hétfő, Flóra, Márta
Hírek, események 2012. szeptember 7. 15:28

A Wojtyla Ház missziója: ima a támogatókért, emlékezés a nap szentjére

Képgaléria
A Wojtyla Ház missziója: ima a támogatókért, emlékezés a nap szentjére
Szeptember 7-én ebéd előtti imánk Rakiás Csabáért és családjáért, támogató testvéreinkért szólt a Wojtyla Házban. Illetve megemlékeztünk a nap szentjeiről is Szent Márk, István és Menyhért áldozópapról, kassai vértanúkról is, akik nem voltak hajlandók hitüket elhagyni, ezért kegyetlen kínzások közepette szenvedtek vértanúhalált. II. János Pál pápa avatta őket szentté Kassán 1995. júl. 2-án. Persze a nap nem fejeződött be ezzel, hisz csak ezután következett a Három Gúnár Étterem nagyon finom burgonyafőzeléke fasírttal.

Szent Pongrácz István
(Alvinc, 1582 – Kassa, 1619 szeptember 7.) jezsuita szerzetes, vértanú.
Életútja
Az ősi magyar Pongrácz család leszármazottja, mely a XIII. században érkezett Magyarországra feltehetőleg Csehországból.
Pongrácz István tanulmányait a kolozsvári jezsuita kollégiumban kezdte. 1602-ben szülei és rokonai tanácsa ellenére belépett a jezsuita rendbe. Próbaidejét Brünnben töltötte. Később Prágában és Laibachban filozófiát tanult. Egy ideig Grazban és Klagenfurtban tanított és tanult. 1615-ben elvégezte a teológiát, majd Grazban pappá szentelték. 1615-ben jezsuita kollégiumot alapított Homonnán. 1619-ben a rend provinciálisa Kassára küldte, hogy segítse a város rekatolizációját.
Az 1619. szeptember 6-áról szeptember 7-ére virradó éjszaka Kőrösi Márkkal és Grodecz Menyhérttel együtt megkínozták, majd megölték, miután nem adta fel hitét.

Szent Grodecz Menyhért
(lengyelül Melchior Grodziecki) (Cieszyn (Teschen), 1584 – Kassa, 1619. szeptember 7.) a három kassai vértanú egyike.

Grodecz Menyhért középiskolai tanulmányait Bécsben a jezsuitáknál végezte, itt lépett a jezsuita rendbe, majd Jindřichův Hradecen (Henrichsgrätz) retorikát tanult és nyelvtant tanított. 1603-tól noviciátusát Brünnben töltötte. 1610-ben fejezte be filozófiai tanulmányait Prágában. Ezt követően nyelvtant tanított Kłodzkoban. 1614-ben pappá szentelték. Prágába kerül, ahol a szegény diákok otthonának igazgatója. A harmincéves háború elején a cseh rendek kiutasították Csehországból a jezsuitákat. Grodecz Menyhértet Kassára helyezik, ahol a helyőrség szláv és német híveit bízzák rá.

1619. szeptember 6-áról szeptember 7-ére virradó éjszaka Pongrácz Istvánnal és Kőrösi Márkkal együtt megkínozták, majd megölték, miután nem adta fel hitét.

Grodecz Menyhért boldoggá avatása után, mely 1905-ben X. Piusz által történt, szülővárosában Cieszynben a Szent Magdolna templomban kápolnát emeltek neki.

Szent Kőrösi Márk
(horvátul Marko Križevčanin) (Körös, 1589 – Kassa, 1619. szeptember 7.) egy a három kassai vértanúk közül.

Gimnáziumi tanulmányait a bécsi jezsuita kollégiumban végezte, majd a gráci egyetemre ment teológiát tanulni. A zágrábi egyházmegye kispapjaként a római Collegium Germanico-Hungaricum kötelékébe lépett. Tanulmányai befejeztével Pázmány Péter esztergomi érsek 1616-ban előbb a nagyszombati gimnázium igazgatójának hívta meg, két évvel később esztergomi kanonokká és komáromi főesperessé nevezte ki. Kassára azért küldték el, hogy az egykori abaszéplaki bencés apátság birtokait kezelje. Ezek a birtokok ugyanis az esztergomi káptalanhoz kerültek.

1619. szeptember 6-áról szeptember 7-ére virradó éjszaka Pongrácz Istvánnal és Grodecz Menyhérttel együtt megkínozták, majd megölték, miután nem adta fel hitét.

Az esztergomi főszékesegyázban külön oltára van ahol ereklyéit is őrzik a Szent Jobb korábbi ereklyetartójában.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Adományok Wojtyla Ház