Július 30. kedd, Judit, Xénia
Hírek, események 2012. október 21. 08:25 | Szerző/forrás: MTI, EMMI

200 millió forintos köztéri szoborállítási pályázat

Képgaléria
200 millió forintos köztéri szoborállítási pályázat
Idősebb mesterek, a középgeneráció és fiatal alkotók munkáiból nyílt kiállítás Élő magyar festészet címmel a Magyar Nemzeti Galériában csütörtökön, a Magyar festészet napján; a megnyitó alkalmából L. Simon László kultúráért felelős államtitkár festészeti díjakat adott át, valamint bejelentette egy új, 200 millió forint összértékű pályázat megjelenését.

Magyar festészet napja rendezvénysorozatán csaknem 25 program és kiállítás valósul meg országszerte a Magyar Festészetért Alapítvány szervezésében. A művészeti seregszemle kiemelkedő budapesti rendezvénye a Nemzeti Galériában megrendezett, Élő magyar festészet című tárlat, amely hagyományosan a doyenek, azaz a 70. életévüket betöltött festők, a középgeneráció és a 35 év alatti fiatal magyar művészek alkotásaiból mutat be válogatást, ezzel megjelenítve a magyar kortárs festészet három generációját.

A kiállítás három egységben mutatja be a mai magyar festészetet. A földszinten és az emeleti falak egy részén a doyenek kaptak helyet, az emeleti folyosó két oldalán és a nagyteremben láthatók a középgeneráció alkotásai, végül a kisteremben a fiatalok munkái. A generációs bontáson kívül a rendezés további kronológiai, tematikai vagy stilisztikai szempontot nem alkalmazott, inkább a vizualitás eszközeit kívánta érvényre juttatni: így az összhangok, a kontrasztok, a ritmus és a szín jelentik a főbb rendező elveket – áll a tárlat ajánlójában.

A november 4-ig megtekinthető kiállításon 165 kortárs festő 165 képe szerepel Benedek Katalin művészettörténész, Atlasz Gábor, Bukta Norbert, iski Kocsis Tibor, Szentgyörgyi József és Véssey Gábor festőművészek válogatásában.

A tárlat megnyitása alkalmából L. Simon László az Emberi Erőforrások Minisztériuma által finanszírozott díjakat adományozott. Az életműdíjat és az azzal járó egymillió forintot Veress Sándor László Munkácsy-díjas festőművésznek adta át, míg az ifjú tehetségeknek járó Maticska Jenő-díjat idén megosztották, így az elismerést és a mellé járó 250-250 ezer forintot Horváth Roland és Szabó Attila kapta meg. A kultúráért felelős államtitkár továbbá bejelentette, hogy a Nemzeti Kulturális Alap egy újonnan megjelent, 200 millió forint összértékű pályázatának köszönhetően önkormányzatok juthatnak egyenként maximum 5 millió forintos támogatáshoz. Az összeget köztéri szoborállításra költhetik a nyertesek.

Kövessen minket a Facebookon is!