Április 20. szombat, Konrád, Tivadar
Hírek, események 2012. november 16. 14:15

Újra a régi helyén félévszázados várakozás után a Rávágy téri kereszt-VIDEÓVAL

Képgaléria
Keresztszentelés volt Kecskemét egyik legforgalmasabb csomópontjánál, a Halasi út, és a Batthyány utca találkozásánál, a Rávágy téren. A kereszt elkészíttetését több évtizedes huzavona és várakozás után a Kész Csoport elnök-vezérigazgatója, Varga Mihály vállalta el. A csodás tettért nem lehet elég hálás a város, hisz 1957-ben az új városrész, a Leninváros építésekor mozdították el ősi helyéről a Krisztus jelet. A félévszázadnyi várakozás után 2012. november 16-án ismét a régi helyen áll, az új kereszt. A szentelésen Varga Mihály a kereszt felajánlója, Székelyné Kőrösi Ilona, történész, főmuzeológus, Nagypál Sándor, alpolgármester, Pintyőke Marcell, a Kész Csoport marketing és kommunikációs igazgatója, és Roza Károly, a Polár Stúdió tulajdonosa, a kereszt éjszakai fényének kitalálója, megvalósítója vettek részt. A ceremóniát Bárkányi Ernő a Barátok temploma igazgatója vezette le. Hamarosan Videóval!

„Juhász István kecskeméti lakos 1894-ben örökre beírta nevét az itteni katolikus hívek lelkébe és az adományozók láthatatlan aranykönyvébe. Saját fájdalmának enyhítése és vallásos buzgósága vezette arra az elhatározásra, hogy kőkeresztet állít a város egyik legforgalmasabb pontján, a Rávágy téren.”

 

„Juhász István közösségnek szánt kegyes adománya saját családja nevét örökítette az utókorra, de Rávágy téri keresztként is ismert volt a helybeliek körében, akik számára évtizedeken keresztül hirdette a kőbe vésett sorokat:

 

Oh Ti mindnyájan kik az utakon által mentek

Figyelmezzetek és lássátok

Ha vagyon e fájdalom mint az én fájdalmam

 

A Szentháromság egy isten dicsőségére

És az úton járóknak lelkük épülésére

 

Juhász István

1894. július 30.”

Székelyné Kőrösi Ilona

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház