Július 30. kedd, Judit, Xénia
Hírek, események 2013. május 15. 15:00

Diákok tanultak udvarunkon a szakács mesterségről

Képgaléria
Diákok tanultak udvarunkon a szakács mesterségről
Ács Imre tanár úr ismét elhozta leendő szakácsait, cukrászait a Wojtyla Házba, hogy gyakorolják választott szakmájukat. Ugyanis a három tanuló készítette elő a hagymát, a pulykahúst, a fűszereket összeállították, és mesterükkel együtt készítették el a ragus pulykapörköltet a Wojtyla Családnak. Reméljük az itt szerzett tapasztalataikat, élményeiket, tudásukat sose felejtik el. Köszönjük mai munkájukat. Imánk főzőinkért szólt. A nap szentje II. Márton pápa.
II. Márton pápa

 

A toszkánai Gallesében született egy pap gyermekeként, akit Palumbónak hívtak. Tizenkét éves volt, amikor a római egyház szolgálatába állt. IV. Leó pápa szubdiakónussá szentelte fel, később elérte a diakónusi rangot is. Háromszor járt Konstantinápolyban követségben. Második útjára Adorján küldte 869-ben, hogy helyette elnököljön a nyolcadik egyetemes zsinaton. Visszatérte után Cerveteri püspökévé szentelték fel. Harmadik konstantinápolyi útján, amelyre VIII. János pápa küldte, börtönbe vetették, mert ellenszegült a pátriárkának, Phótiosznak. Hamarosan a római egyház arcariusa, vagyis kincstárnoka lett, aztán archidiakónus.

Amikor VIII. János tisztázatlan körülmények között meghalt, a zsinat még aznap, 882. december 16-án Mártont választotta meg pápának. Az új egyházfő csak részben követte elődje politikáját. Kegyelmet ajánlott a korábban kiátkozott Formosus püspöknek, és megengedte, hogy visszatérjen Rómába. Arra számított, hogy ezáltal csökkenni fog a szembenálló római csoportok száma, de a döntés nem váltotta be reményeit.

Bizánccal megromlott viszonya, ugyanis erélyesen fellépett a visszahelyezett Phótiosz ellen. Márton volt az, aki palliumot küldött Fulk reimsi érseknek. Nagy Alfréd király kérésére elengedte a Schola Anglorum (Róma angol negyede) összes adóját. 884. május 15-én halt meg. Testét a Szent Péter-bazilika oszlopcsarnokában helyezték örök nyugalomra.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Adományok Wojtyla Ház