Július 30. kedd, Judit, Xénia
Hírek, események 2013. május 28. 15:15

A \"haincz\" féle lencsefőzelékért oda voltak az emberek

Képgaléria
A "haincz" féle lencsefőzelékért oda voltak az emberek
Egy nagyon kedves főzőmesterünk hívta meg a Wojtyla Barátság Központ családját egy finom ebédre. Ebéd előtti köszöntésnél mindenki lelkesen üdvözölte, hisz tudjuk, ha Haincz József főz biztos jó lehet. Ezúttal is ámulatba ejtett bennünket híres „haincz” féle lencsefőzelékével. Olyan jól sikerült, hogy a társaság nagy része megvárta a repetát is. Mai imánk érte szólt. A nap szentje Sztehlo Gábor evangélikus lelkész, a Gaudiopolis alapítója.

Sztehlo Gábor[1] (Budapest, 1909. szeptember 25.Interlaken der Oberhasli, Svájc, 1974. május 28.) evangélikus lelkész. Kétezer ember megmentője, a Gaudiopolis - Örömváros megálmodója, létrehozója.

 

Miután 1931-ben Sopronban elvégezte az evangélikus teológiát, Finnországban volt ösztöndíjas. 1932-ben szentelték lelkésszé, 1933-1935 között a új-hatvani gyülekezetben szolgált, egy év alatt templomot épített, presbiterével, Legány Ödönnel karöltve. 1935-1942 között Nagytarcsán volt lelkész. A finn minta alapján 1937-ben megkezdte a népfőiskola szervezését, amelyet aztán 1938-ban alapítottak meg.

1944 márciusától kezdve Raffay Sándor püspök megbízásából elkezdte a zsidó gyermekek szervezett mentését. 1944 karácsonyáig 32 otthonban szervezte meg a gyermekek elhelyezését és ellátását a svájci Vöröskereszt támogatásával Neÿ Ákos vasútigazgató családi villájában. Ezért a tevékenységéért kapta meg 1972-ben a Világ Igaza címet. Az ezerhatszáz megmentett gyerek egyike Oláh György, későbbi Nobel-díjas tudós volt. A gyerekek mellett az otthonok 400 dolgozója is menedéket, oltalmat talált.

1945 tavaszán a Weiss Manfréd által felajánlott területen megszervezte a Pax gyermekotthont. A gyermekotthon 1950-es államosítása után segédlelkész volt a budavári, kelenföldi, majd a kőbányai gyülekezetben. 1956-ban családja Svájcba költözött, de ő nem ment velük, mert folytatni kívánta munkáját. Az evangélikus egyház keretén belül szeretetotthonokat szervezett.

1961-ben svájci látogatása közben infarktust kapott, így orvosi javaslatra Svájcban maradt és ott folytatta tovább lelkészi tevékenységét. Útlevele lejárt, még látogatóként sem térhetett vissza Magyarországra. A szigorú korlátozást a svájci állampolgárság elnyerése oldhatta volna fel. Áhította a tíz éves várakozás leteltét, hogy hazatérhessen végre szeretett hazájába. Két hónap választotta el álma megvalósulásától.

Hamvai hazatértek, a Farkasréti temetőben nyugszik.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Adományok Wojtyla Ház