Július 31. szerda, Oszkár
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Hírek, események
  • Előadás sorozat az aranykori polgármestere Kada Elek és Kecskemét című kiállításához kapcsolódóan a Cifrapalotában
Hírek, események 2013. december 6. 09:58

Előadás sorozat az aranykori polgármestere Kada Elek és Kecskemét című kiállításához kapcsolódóan a Cifrapalotában

Előadás sorozat az aranykori polgármestere Kada Elek és Kecskemét című kiállításához kapcsolódóan a Cifrapalotában
December 10., kedd 16:15 Kada Elek a múzeumalapító Előadó: Somogyvári Ágnes régész

Kada Elek 1897-től Kecskemét város polgármestereként nagy súllyal támogatta a városi múzeum létrehozásának tervét. Az indítványt 1898-ban Révay László bizottsági tag terjesztette elő, az indítvány megszavazása után bizottságot alakítottak a múzeum létrehozására és felügyeletére. A létrehozásra 8000 forintot, a fenntartásra pedig évi 500 forintot szavaztak meg. Az új városházán egy termet kapott a múzeum. A gyűjtemény régészeti részét újkőkori kőeszközök, bronzkori urnák, bronz karperecek, római kori fibulák és érmek, gyűrűk, tűk, a népvándorlás korából edények, kések, kardok, míg a honfoglalás korából hasonló leletek alkották.

A múzeum megalapítása után törekedtek a múzeum anyagának gyarapítására, a tárgyak szakszerű meghatározására, rendezésére és a múzeum berendezésére is. Szilády Károly, aki levéltárnokként a múzeumot is felügyelte, Kada Elek utasítására 1899-ben tanulmá-nyozta a Nemzeti Múzeum régiségtárát. Megvetették egy múzeumi könyvtár alapjait is, azzal, hogy többek között megrendelték a Bu-dapest régiségei című kiadvány addig megjelent öt kötetét, az Archaeológiai Közleményeket, Hampel József: A honfoglalási kor hazai emlékeit, valamint Henszlmann Imre: A székesfehérvári ásatá-sok eredményei, Érdy János: Erdély érmei, Györik Márton: Ma-gyarország érmei című köteteket.

Az ásatásokra gondolva Sőtér Ágoston tanácsai alapján beszerez-tek egy katonai tábori sátrat, 2 db, 6 cm széles, lapos vésőt, 2 db, könnyű bányászcsákányt, egy kis vaslapátot, delejtűt (tájolót), 20 méteres mérőszalagot és 2 db zárható ládát az eszközöknek és a lele-teknek.

Törekedtek a múzeum berendezésére is, a bútorzat 8 db thonett székkel, egy üveges szekrénnyel és egy oszlopon álló kisebb üveges szekrénnyel bővült. A nagyobb szekrényben szándékoztak elhelyezni a város négy értékes lobogóját, a kicsiben pedig a város pecsétnyo-móját.

További előadások:

December 17.: Séta Kada Elekkel – Kecskemét anno (Városkép, kereskedők, reklám, életmód, fotó…) (Székelyné Kőrösi Ilona történész)

Kövessen minket a Facebookon is!