Július 31. szerda, Oszkár
Hírek, események 2014. március 4. 08:26 | Szerző/forrás: Kecskeméti Hírhatár

Kecskeméten rajzolták a Cesar-díjas animációs film harmadát

Kecskeméten rajzolták a Cesar-díjas animációs film harmadát
Február 28-án került sor a párizsi Chatlet Színházban a 39. Cesar-díj átadó ünnepségére. Az európai Oscar-díjnak számító gálán a legjobb egészestés animációs film díját a Loulou titka című francia film kapta. Rendezők: Éric Omond és Grégoire Solotareff. A díjnyertes film kecskeméti vonatkozása: a Prima Linea Productions párizsi stúdió a kecskeméti rajzfilmstúdiót kérte fel 27 percnyi tervezés, karakter animáció, és kifestés elkészítésére. A filmben Kecskeméten 48 fő dolgozott 10 hónapon keresztül.

A francia stúdió megelégedettségét jelzi, hogy a Loulou befejezése után most egy újabb - egy Oscar-díjas rendező irányításával - készülő egészestés rajzjátékfilm gyártásában is a kecskemétiek közreműködését kérték. A film háromnegyed része, mintegy 65 perc Kecskeméten fog elkészülni.

 

Mindkét produkció szakmai irányítását Nagy Lajos Balázs Béla-díjas rendező végzi, gyártásvezető: Vécsy Veronika.

 

A Loulou titka egy aesopusi mese mai változata, amely Gregoire Solotareff Loulou és Tom című gyermekkönyv sorozatán alapul. Míg a könyvek a kisgyermekeknek íródtak, a film szélesebb közönséget céloz meg, a kamaszodó korosztályt és szüleiket. Egy parabola, amely különböző identitású csoportok együttélési problémáiról szól (növényevők – húsevők).

 

A szereplők között különböző, az emberi társadalomban létező típusokat találunk. A diktátor Andréa herceg, aki a magánéletében is az, a szerelméhez végig hűséges nőt Olympé testesíti meg, a szervilis Scarlett, Loulou a nyulak között felnőtt naiv kisfarkas, Tom a nyúl, aki Loulou hűséges barátja, de még az epizód szereplő panziótulajdonos özvegy Galentine is mind-mind húsvér „emberek”.

 

A cselekmény lehetőséget ad a különböző embertípusok tetteiken keresztül történő megismerésére. Az unatkozó Andréa, akit a hatalommal való visszaélés szórakoztat, a húsevők ellen lázadó növényevők, vagy a párkapcsolatban végig hűséges Olympé archetípusai megtalálhatók az európai kultúrtörténetet reprezentáló irodalmi, képzőművészeti, zenei alkotásokban.

 

A film cselekményének elképzelt helyszíneit a francia táj ihlette. A happyenddel végződő történet reményt ad arra, hogy a mindenkori gonosz előbb- utóbb elnyeri méltó büntetését, és a gyenge jók, ha összefognak képesek legyőzni az erősebbnek tűnő rosszat.

 

A film cselekménye:

Loulou egy farkas, Tom egy nyúl. Elválaszthatatlan barátok, a nyulak országában élnek békésen. De Loulou, aki végig árvának hitte magát, egy nap egy különös asszonytól (az erdő szelleme) megtudja, hogy az anyja él. A két barát felkerekedik, és elindul Wolfenbergbe, a farkasok országába, hogy megkeressék Loulou anyját. A „Húsfesztivál” kellős közepébe érkeznek, ahol évente a legnagyobb húsevő állatok gyűlnek össze. Loulou és Tom barátsága túléli-e ezt abban a világban, ahol a növényevők rabszolgák, vagy a húsevők asztalán végzik. Mi az a hihetetlen titok, ami Loulou születését körüllengi? Erről szól a film.

 

Pár éve a spanyol Chico és Rita, és az ír A Kells titka című egészestés rajzjátékfilm készült Kecskeméten, mindkettőt Oscar-díjra nominálták.

Kövessen minket a Facebookon is!