Július 30. kedd, Judit, Xénia
Hírek, események 2014. április 25. 14:52

20. tanévét ünnepli a Kecskeméti Református Általános Iskola

„A jövőbe ki tekinthet? El nem éri a tekintet, Mit előttünk rejteget, Könnyeket vagy kincseket. Mégis oly jó álmodozni, Szép jövőről gondolkozni, Így lehet, meg úgy lehet, Eltalálni nem lehet.” - hallhatják a kórus énekében a meghívott vendégek a Kecskeméti Református Általános Iskola fennállásának 20. évfordulója alkalmából 2014. április 26-án 17 órakor az Újkollégium dísztermében. A jövőbe bizakodva és az elmúlt 20 évre hálaadással és büszkeséggel tekintve Szőnyi Erzsébet: A makrancos királylány című két felvonásos meseoperával ünnepel az intézmény. A művet az iskola tanulói mutatják be Jámborné Márkus Emőke, Jámbor Zsolt és Kormányosné Makai Eszter rendezésében. Zongorán Madarász Éva, a Kodály Zoltán ÉZI művész tanára kísér.

A meseopera a 20. századi magyar zeneszerzés és zenepedagógia legendás alakjának, Szőnyi Erzsébetnek az alkotása.  A számtalan elismerés, díj mellett - magyar örökség díjas és Kossuth-díjas zeneszerző Kodály Zoltán tanítványa volt. Érdemeket szerzett a Kodály-módszer nemzetközi elterjesztésében. Zenepedagógiai munkássága mellett zeneszerzőként is maradandót alkotott. Nevéhez fűződik a meseopera műfajának magyarországi megteremtése.  Az opera bemutatójára személyesen jön el az éppen akkor 90. születésnapját ünneplő zeneszerző.

 Miről szól A makrancos királylány meséje? Lázadásról, konfliktusokról, vívódásokról, tehetetlenségről, bölcsességről, megoldáskeresésről; munkáról, örömről, barátságról, szeretetről, vidámságról, játékról.

Él valahol egy királylány. A királyi udvarban számos kishercegnő társaságában pontos napirend szerint folyik az élete. A rendre, a szabályok betartására az udvarmester vigyáz: gondoskodik róla, hogy a kisasszonyok mindent megtanuljanak, amit az udvari etikett kíván. Ám egy napon éppen ez ellen az agyonszabályozott világ ellen lázad fel – az udvar legnagyobb megdöbbenésére – a királylány.

Az udvarmester a királyhoz fordul segítségért: csak az ő bölcsessége tudja a „vihart” lecsendesíteni. Ám a szerető atyai szó most kevésnek bizonyul. Nagyobb a baj, mint gondolnánk. Szükség van az udvari kirurgus tudományára. Ő gyorsan átlátja a helyzetet: hisztis a királykisasszony. Ezt persze nem meri az udvar előtt kijelenteni. Megadja a gyógymódot: teljesítsék a királylány minden kívánságát.  Ám hiába az udvar erőfeszítése: minden próbálkozás kudarcba fullad.

Kövessen minket a Facebookon is!