Július 30. kedd, Judit, Xénia
Hírek, események 2014. május 3. 12:33

Csökkentek megyénkben a tűzesetek

Képgaléria
Csökkentek megyénkben a tűzesetek
Bács-Kiskun Magyarország legnagyobb megyéje, ahol szinte valamennyi veszélyeztető tényező megtalálható, amivel a katasztrófavédelemnek számolnia kell. Első számú prioritás volt 2013-ban a polgári veszélyhelyzetek tudatos és tervszerű megelőzése. Rendszeresen számba kell venni azokat a tényezőket, amelyek katasztrófát okozhatnak, ha bekövetkeznek, és készülni kell a szükséges hatósági megelőzési feladatok végrehajtására. Amennyiben prognosztizált veszélyhelyzet alakul ki, csökkenteni kell annak káros hatásait. A tűzoltósági, polgári védelmi, iparbiztonsági területek egységes szakmai irányítása és a szakterületek, valamint a társszervek együttműködése kiemelten fontos a polgári veszélyhelyzetek megelőzése érdekében – tudtuk meg dr. Farkasinszki Lóránt tű. alezredestől, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatójától, amikor a tűzoltók védőszentje, Szent Flórián napjának közeledtével, az elmúlt év tapasztalatairól érdeklődtünk.

- A beérkező riasztások tekintetében, megyénkben jelentős mértékű csökkenés volt tapasztalható tavaly, az előző évhez képest. A tűzesetek vonatkozásában, Bács-Kiskunban csökkenő tendencia mutatkozik, számuk 2012-ben 2178 volt, 2013-ban pedig, már csak 1584. A különbség jellemzően a szabadtéri tűzesetek jelentős visszaesésének köszönhető. A műszaki mentést igénylő beavatkozások száma viszont, több mint kétszázzal gyarapodott. Az elmúlt évben a télies időjárás, valamint az ár- és belvíz adott többletmunkát az egységeknek.

- A polgári védelem szakterülete tavaly afőfelügyelő és a felügyelők szakirányításával a tudatos kockázatelemzésre alapozta a tevékenységét, kiemelt figyelemmel a polgári veszélyhelyzetekre való felkészülésre, azok megelőzésére, a lakosság tájékoztatásra, a hivatásos állomány, a védelmi igazgatás résztvevőinek, valamint az önkéntes és köteles polgári védelmi szervezetek továbbképzésére és gyakoroltatására. Hiszen veszélyhelyzetben a hatékony és gyors beavatkozásnak óriási szerepe van.A katasztrófavédelmi közösségi szolgálat teljesítése igen népszerű, jelenleg 13 középiskolával van együttműködési magállapodásunk. A megye közbiztonságának növelése érdekében minden járásban önkéntes alapon szerveződött polgári védelmi szervezeteket, járási mentőcsoportokat alakítottunk 344 fővel.

- Az elmúlt év júniusában, a rendkívüli dunai árvízi védekezésben - 129,7 kilométeres partszakaszon - Bács-Kiskun megye is kivette a részét. Az árvízzel érintett településeken (Tass, Dunavecse, Dunaegyháza, Solt, Dunapataj, Harta, Kalocsa, Baja) gyorsan megkezdődtek a védekezési munkálatok, és időben elindult a homokzsákok töltése, a gátak magasítása. Az összes mértékadó megyei vízmércén elérte, vagy meghaladta a Duna a korábbi legnagyobb mért vízszintjét. Megyénkben az árvíz személyi sérülést nem okozott, a megmentett mezőgazdasági és épített környezeti érték több mint 12 milliárd forint. A védekezési és a helyreállítási munkálatokat példás összefogással és együttműködésben sikerült végrehajtani.

- Az egységes iparbiztonsági szakterület – mely katasztrófavédelem szervezetrendszerének átalakítása kapcsán 2012. áprilisában kezdte meg működését - a megyénkben tavaly igen kiemelkedő teljesítményt ért el. Veszélyes áruszállítási szakterületen (VÁSZ) az elmúlt évben összesen 4336 ellenőrzésre került sor, amely magában foglalja a veszélyes áruk szállításával kapcsolatos közúti (ADR), vasúti (RID) és folyami (ADN) szállítási ágazati, illetve telephelyi ellenőrzéseket is. A folyamatos, következetes és szigorú hatósági jelenlét eredményeként, megyénkben az elmúlt öt év során 70%-al csökkent a hiányosan felszerelt és útnak indított járművek száma. A veszélyes üzemi szakterületen lefolytatott ellenőrzések megállapították, hogy az üzemeltetők a súlyos balesetek megelőzése, valamint azok következményeinek csökkentése érdekében, megfelelő erőket és eszközöket biztosítanak, továbbá megfelelő intézkedéseket tesznek.

-Jelentősen átalakult a hatósági szakterület. A tűzoltósági, polgári védelmi és iparbiztonsági szakterületek eljárásait - az integrált hatósági tevékenységnek megfelelően -, a megyei és a kirendeltségi osztályok folytatták le. A parancsnokhelyettesek, katasztrófavédelmi megbízottak aktívan részt vettek a hatósági ellenőrzésekben, és előadássorozatot tartottak több helyszínen a szabadtéri rendezvényeket szervezőknek és a szórakozóhelyeket üzemeltetőknek.

Kövessen minket a Facebookon is!