Július 30. kedd, Judit, Xénia
Hírek, események 2014. október 3. 14:06

Megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációja és foglalkoztatásának segítése Bács-Kiskun megyében

Már 600 érintett munkavállalónak sikerült elhelyezkednie a „Megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációjának és foglalkoztatásának elősegítése” elnevezésű, (TÁMOP 1.1.1-12/1) kiemelt program segítségével Bács-Kiskun megyében!

A TÁMOP 1.1.1-12/1 kiemelt program Bács-Kiskun megyei irodái 2013. tavaszán kezdték meg működésüket. Jelenleg 5 helyszínen, Kecskeméten, Baján, Kalocsán, Kiskunhalason és Kunszentmiklóson várjuk megváltozott munkaképességű ügyfeleinket. Azállandó ügyfélfogadást 23 munkatársunk biztosítja.

A „Megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációjának és foglalkoztatásának elősegítése” kiemelt program Bács-Kiskun megyében a humánszolgáltatás (tanácsadás), a képzés, a támogatott foglalkoztatás alapjaira épülő eszközrendszerének hatékony működtetésével az eredeti tervek szerint 700 fő megváltozott munkaképességű személynek kívántunk segíteni a 2015. június 30-ig tartó projektidőszak alatt.

Jelen pillanatig 803 fő került bevonásra a programba, ami azt jelenti, hogy 15%-al több ügyfélnek tudunk segíteni, mint azt eredetileg terveztük, de további ügyfelek bevonására is van lehetőségünk 2014. december 31-ig.

A támogatott foglalkoztatás eszközének működtetése - amely 100%-os bérköltség-támogatást jelent a munkaadók számára - kifejezetten eredményes a megyében, ennek keretében eddig 410 Millió Ft támogatás került megállapításra, amellyel 595 munkavállaló elhelyezkedését sikerült biztosítani.

További támogatások megállapítására jelenleg még 1,5 Milliárd Ft szabad kapacitással rendelkezik az országos TÁMOP 1.1.1. program, amely keretből – foglalkoztatási igény esetén – van lehetőség Bács-Kiskun megyébe átcsoportosítani és támogatást nyújtani a helyi munkaadóknak a projekt rugalmasságának köszönhetően.

A humánszolgáltatás/tanácsadás a program egyik legfontosabb eleme, ugyanis a megváltozott munkaképességű személyek nagy többsége igényli a személyes támogatást és a célirányos tanácsadást.

Az ügyfélkörbe tartozó személyek közül eddig 167 fő tudott képzésen részt venni, amelynek kiválasztásához humánszolgáltató kollégáink minden támogatást megadnak. A kialakult egészségkárosodás, a hosszú ideje tartó munkanélküliség és az elavult szakismeret által meghatározott perspektívából egy új szakma és szaktudás megszerzése lehet az a tényező, amely a munkaerőpiacon való valós és tartós integráció esélyét képes lehet megalapozni.  

A projekt a célirányos utazási költségeket megtéríti, megkönnyítve, biztosítva ezzel mind a képzéseken történő részvételt, mind a munkába járást.

A támogatott foglalkoztatás, az egyéb adókedvezményeken (Rehabilitációs Kártya, társasági adókedvezmény, rehabilitációs hozzájárulás) túlmenően a munkáltató foglalkoztatásból származó költségeit igyekszik enyhíteni, amely a tartós munkaerő-piaci távolléttel érintett ügyfélkör nagy hányadának nyújt érdemi lehetőséget a keresőtevékenységbe és társadalmi újratermelésbe való visszakapcsolódásra.

Kövessen minket a Facebookon is!