Július 30. kedd, Judit, Xénia
Hírek, események 2014. október 16. 13:26

Az utolsó jeladós kék vércse is elhagyta a Kárpát-medencét

Képgaléria
Az utolsó jeladós kék vércse is elhagyta a Kárpát-medencét
Amint arról 2014. szeptember 29-ei közleményünkben hírt adtunk, az idei évben rekord számú átvonuló kék vércse pihent meg a Kárpát-medencében. A legtöbb madarat, mintegy 11 600 példányt a szeptember 17-ei szinkronnapon számoltuk Magyarország, Szlovákia, Románia és Szerbia területén. A korábbi években tapasztaltaknak megfelelően szeptember második felében kezdődött meg az intenzív vonulás, ekkor indult meg az idén nyáron hazánkban műholdas jeladóval megjelölt három kék vércse közül kettő – „Ági” és „Ákos” is.

Az elmúlt tíz év adatsoraival összevetve azonban az idei év másban is különlegesnek számít. Valószínűleg az utóbbi évtizedek legnagyobb mezei pocok „inváziójának” köszönhetően a kék vércsék jelentős része eddig nem tapasztalt mértékben halogatta elindulását a költőterületről, és vélhetően sok máshonnan származó vonuló példány is csatlakozott hozzájuk. Korábban október első hetében soha nem számoltunk 2 400 feletti példányszámú éjszakázó vércsét. Ezzel szemben madaraink idén még október második hetében is közel hasonló számban időztek a térségben.

Az elsősorban a Délkelet-Alföldön (HU), a Bánságban (RO) és a Vajdaságban (SRB) időző kékvércse-csapatok végül október 13-án kiléptek a Kárpát-medencéből, és megkezdték a
8 000 kilométeres vonulást az afrikai telelőterületekre. Köztük volt a harmadik hazai, idén műholdas adóval jelölt, „András” nevű kék vércse is.

„András” és jelöletlen társai a meteorológusoknál is jobban jelzik, hogy nemsokára beköszönt a hűvösebb idő.

A Magyarországon, Olaszországban és Kazahsztánban 2014-ben jeladóval felszerelt kék vércsék, valamint a tavaly ősszel Északkelet-Indiában, Nágaföldön hasonló módon megjelölt amuri vércsék mozgását is bárki nyomon követheti az MME által működtetett satellitetracking.eu honlapon.

A kék vércse hazánk és az Európai Unió kiemelt fontosságú védett természeti értéke. A faj megőrzését az Európai Bizottság LIFE+ természet alapja támogatja (további információ: www.falcoproject.eu).

Kövessen minket a Facebookon is!